跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

原帖由 teddy媽咪 於 09-6-13 22:19 發表
我個仔都係派左去蒙養呀... 你個女緊邊間幼稚園?我個仔讀珈琳架.

咁你有冇去註冊 ??
你會比你仔仔讀呢間學校嗎 ??

洋房

咁...係一定要去先註冊架拉,我等緊其他小學的面試,有一間打比我要押后再通知喎,南元小未收到通知,可能如期面試拉..其實我搵左幼稚園的校長推薦去鐘聲的...佢都打左比個間小學的...但係講明要先面試.收唔收係小學決定的...真係好煩呀

水晶宮

畀面勳章

原帖由 teddy媽咪 於 09-6-13 22:59 發表
咁...係一定要去先註冊架拉,我等緊其他小學的面試,有一間打比我要押后再通知喎,南元小未收到通知,可能如期面試拉..其實我搵左幼稚園的校長推薦去鐘聲的...佢都打左比個間小學的...但係講明要先面試.收唔收係小學決定 ...

南元小如期面試呀 不過超額收表,面試要全力以赴呀!

別墅

你哋有無人知道元朗市嘅學校唔會收村校d學生?

水晶宮

畀面勳章

原帖由 marshr 於 09-6-18 19:10 發表
你哋有無人知道元朗市嘅學校唔會收村校d學生?

無D咁ge事!小一叩門面試pass就一定收!祝好運!

洋房

前日同個仔去南元小面試,只係叫小朋友幾個分組(我們到逹前已分好個名貼),4-5個入去叧一間課室度in.家長唔可以倍同的,等左20分鐘d小朋友就出來,然後就叫大家走得架拉,返去等通知,我問呀仔老師都沒有看小朋友的'profile,只係入到去比小朋友睇圖書,再單獨叫小朋友過去問問題,問下星期日放假多數去邊?問平時係屋企做咩?鐘意看什麼圖書.....我想機會都好微,因為實在見到現場都幾多人數[email=...@_@
...@_@[quote[/email]]原帖由 701003 於 09-6-14 16:38 發表

南元小如期面試呀 不過超額收表,面試要全力以赴呀!

別墅

我有朋友就係聴到一個校長會主席同佢講,佢哋元朗區d學校的校長協議咗一定唔會收我哋村校的學生,因為為咗保障村學面臨殺校的風險,而剝削咗我哋派咗去村校既小朋友選擇學校的權利,所以我覺得我的小朋友好可憐,
冇選擇權,又咁唔好彩派正呢d村校,呢個學界係咪真係咁黑暗呢?就算現在我同仔仔幾努力咁去叩門找學校都冇用,因為佢哋d學校都blacklist咗我哋村校d學生,好慘!!如何申訴!!其實教統局會知嗎????
原帖由 701003 於 09-6-18 23:42 發表

無D咁ge事!小一叩門面試pass就一定收!祝好運!

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

原帖由 teddy媽咪 於 09-6-19 07:39 發表
前日同個仔去南元小面試,只係叫小朋友幾個分組(我們到逹前已分好個名貼),4-5個入去叧一間課室度in.家長唔可以倍同的,等左20分鐘d小朋友就出來,然後就叫大家走得架拉,返去等通知,我問呀仔老師都沒有看小朋友的'profil ...

我都有同阿女去面試, 真係唔知佢哋憑乜嘢去決定收生, 聽講今年超額得好勁, 好似 over 100人但只得8個後補位, 都唔知點算??
我個女本身喺屯門讀幼稚園架, 因為之前喺屯門住, 上年先搬屋, 所以先揀元朗d學校, 你都好丫, 起碼校長都肯寫推薦信, 我個女間學校唔肯寫呀!!! 我只係叩咗三間門, 家下都係得南元小有得in咋, 但機會真係唔大囉.......

珍珠宮

原帖由 marshr 於 09-6-20 00:27 發表
我有朋友就係聴到一個校長會主席同佢講,佢哋元朗區d學校的校長協議咗一定唔會收我哋村校的學生,因為為咗保障村學面臨殺校的風險,而剝削咗我哋派咗去村校既小朋友選擇學校的權利,所以我覺得我的小朋友好可憐,
冇選擇 ...

如果真係好似你所講, 我覺得真係要去投訴囉 !!
老實講, 家下全港有幾多村校丫? 要死咪死晒住喺元朗嘅人???

別墅

我都想去投訴,但唔知應點樣做好
又驚投訴完後,更加冇元朗學校肯收我哋呢班小朋友,
唉!今次都幾灰
原帖由 garfield_pooh 於 09-6-20 01:32 發表

如果真係好似你所講, 我覺得真係要去投訴囉 !!
老實講, 家下全港有幾多村校丫? 要死咪死晒住喺元朗嘅人???

首頁

尾頁

跳至