自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littleangelyy 發表於 21-4-20 20:48
見醫生時仲有暈,醫生幫佢檢查後就做復位治療,做完已即時無咁暈,食埋止暈 +耳水不平衡藥, 3日已好返哂。 ...

我頭先見醫生時一訓低就暈,不過幾拾秒,我見醫生都冇打算同我做復位, 只係開咗兩星期止暈藥比我 ,我追問佢就話你暈都做唔到, 我懷疑佢唔識做

男爵府

我3月尾起身打側瞓見頭暈,係天旋地轉,好辛苦,但個人訓番正就吾暈,上網睇似係耳石移位,睇片做左覆位就冇暈,但都係覺得重有啲吾舒服,個人好虛咁,最後都係睇耳鼻喉專科,佢再同我做多2次,咁就真係好事,上網做都好易,醫生都話我做得岩,但必須要多一個人陪伴,因為做果時暈得好緊要,你會好驚,留意做時眼珠上下不停郁,咁就耳石症。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 21:05

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-20 20:52
我頭先見醫生時一訓低就暈,不過幾拾秒,我見醫生都冇打算同我做復位, 只係開咗兩星期止暈藥比我 ,我追 ...

你睇博科?耳石移位暈係正常,一打側就暈,但一分鐘由暈變吾暈,你上網睇下點做,不難做,但一定要搵人幫手

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1205 發表於 21-4-20 21:04
你睇博科?耳石移位暈係正常,一打側就暈,但一分鐘由暈變吾暈,你上網睇下點做,不難做,但一定要搵人幫 ...

睇耳鼻喉專科,開咗2星期止暈藥,差不多千二蚊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我頭先見醫生時一訓低就暈,不過幾拾秒,我見醫生都冇打算同我做復位, 只係開咗兩星期止暈藥比我 ,我追 ...

睇返其他 jm 留言都係可以即時做,如果係耳石移位,真係做完可以即時止暈

珍珠宮

littleangelyy 發表於 21-4-20 21:10
睇返其他 jm 留言都係可以即時做,如果係耳石移位,真係做完可以即時止暈
...

係囉,我都諗住會即時做,但個醫生好似避開

子爵府

2023年兔年勳章

littleangelyy 發表於 21-4-20 21:10
...

係呀,我果時係西醫寫紙我去專科醫生幫我做左一次復位法,即時起身就好返,無藥食,後來好多年後又係轉身暈,就自己喺屋企類似復位法咁擰個頭,擰下又無咁暈就無理佢了

伯爵府

我試過,上youtube叫C6跟住幫我,做了2次就好番

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 21:31

子爵府

polliebb 發表於 21-4-20 19:18
我幾年前一去睇耳鼻喉,佢即時同我復位,之後就無晒事啦

想問醫生係點檢查到係耳石症?只係問診就可以嗎?謝謝

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-20 21:07
睇耳鼻喉專科,開咗2星期止暈藥,差不多千二蚊

專科係咁貴,我好彩有人介紹朋友做過,我就去睇,醫生即時同我做咗2次就好了,你重暈就自己做啦,好簡單,張頭打側一邊一分鐘黎又另一邊,做2次就得,上網睇住做,無危險,但一定要人陪做,做完即刻吾暈,藥都吾駛食。如果重好暈就要睇醫生了,可能吾係耳石症。

男爵府

Jessiest 發表於 21-4-20 21:56
想問醫生係點檢查到係耳石症?只係問診就可以嗎?謝謝

耳吾症暈係好短暫,大約一分鐘內,我只係打側個頭先做暈,天旋地轉,行路吾會暈的,專科醫生一問就知。

珍珠宮

試過。係YouTube 搵耳石復位法,叫老公幫我轉一轉個頭,試佐幾次就無事了。食止暈藥係無用既

男爵府

我自己幫自己,攪掂!之前睇完公司醫生,醫唔好我,仲懷疑我扼病假,廢柴醫生真係一街都係,慎選。

珍珠宮

1205 發表於 21-4-20 22:07
專科係咁貴,我好彩有人介紹朋友做過,我就去睇,醫生即時同我做咗2次就好了,你重暈就自己做啦,好簡單, ...

請問我唔知係左邊定右邊耳石移位,做有冇分別?

珍珠宮

onegreen 發表於 21-4-20 22:33
我自己幫自己,攪掂!之前睇完公司醫生,醫唔好我,仲懷疑我扼病假,廢柴醫生真係一街都係,慎選。
...

請問你是否頭轉左,同轉右,再側身?因為我唔知左定右耳石移位,有冇分別。

珍珠宮

多謝晒各位 JM 資訊,剛才訓上床試做咗2次轉頭同側身,真係好暈,須然而家仲有啲暈,但好似有少少好轉,唯有明天再試。

非常感謝各位幫忙

珍珠宮

好媽媽勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-20 22:34
請問我唔知係左邊定右邊耳石移位,做有冇分別?

我自己就右轉躺平會見暈,所以我做右後半規管耳石復位術

珍珠宮

sunnygirl 發表於 21-4-20 23:09
我自己就右轉躺平會見暈,所以我做右後半規管耳石復位術

我平訓頭轉向左就勁暈,唔知係咪右耳問題?唔識分

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-20 23:12
我平訓頭轉向左就勁暈,唔知係咪右耳問題?唔識分

照做哂2邊,做時好暈好暈,你見身邊果個睇吓係眼珠有冇跳動,我做完一邊就坐正返,再做另一邊,每邊一分鐘,做2次,醫生都係咁做,同網上做法一樣。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 23:22

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

睇2次醫生,1個話耳水不平衡,1個話可能係耳石移位,2個比藥食唔見好。

同朋友傾開,佢話似耳石移位(佢試過),比左套you tube我睇。做第1個動作,勁暈,好辛苦,但做完全套就好左好多,共做2次,就無事了。

首頁

尾頁

跳至