自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

foggyao 發表於 21-5-17 22:45
有冇邊個位,我應點回答呢?我對呢啲話題,即時反應好差。
如果唔係,唔洗上嚟請教 :sweating ...

其他jm講得啱,要提佢做個可靠嘅聆聽者,唔好周圍講。

另外,睇吓阿仔有無因而擔心自己屋企情況,要解釋佢知,個個家庭不同,同學仔父母呢種係特殊嘅情況,等佢唔好有疑慮。

男爵府

樓主應該同仔(及女)講:

1)幸福唔係必然嘅,一家人齊齊整整,健健康康,唔駛憂柴憂米,已經係一種福氣。

2)阿仔同學同佢傾家事秘密,証明同學當佢係老死。佢同學同佢講嘅野,佢只可以同佢最信任嘅人如父母傾。如果佢唔想無咗個老死,就唔好講俾其他人知。

3)家家有本,難念的經。雖然同學話佢阿爸出面有女人,阿媽上網搵男人,但呢啲未必係事實嘅全部,或只係佢同學的推段。有可能佢阿爸只係失業,無拎錢返屋企,佢阿媽有思覺失調等等..事情唔可以只睇表面。還有,網上乜人都有,唔可以三唔識七亂用app上網交友。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

traeh 發表於 21-5-17 23:05
其他jm講得啱,要提佢做個可靠嘅聆聽者,唔好周圍講。

另外,睇吓阿仔有無因而擔心自己屋企情況,要解釋 ...

要提醒返唔好同其他人講呢一句
明天會同佢地傾
真係好鍾意bk,成日幫我解決頭痕 ,多謝咁多位分享[/smiley

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Activehealth 發表於 21-5-17 23:13
樓主應該同仔(及女)講:

1)幸福唔係必然嘅,一家人齊齊整整,健健康康,唔駛憂柴憂米,已經係一種福氣 ...

1,成日比佢哋激完之後,或佢兩姐弟,鬧完交都有講,佢哋呢一刻係齋聽唔入耳

2 同3一定會講。

我要記住晒各位咁多嘅重點!明天唔洗翻找呢個話題,睇有無講漏

伯爵府

foggyao 發表於 21-5-17 22:28
咪係囉!佢話個媽咪成日對住部電腦,就係搵緊男人
...

救命

其實個媽咪應該自強,要自力更生先啱,本末倒置

男爵府

foggyao 發表於 21-5-17 22:18
仔話某同學(男仔)嘅媽咪,懷疑老公出面識左第二個,越來越少錢比屋企。所以而家個媽咪好努力,上交友 apps ...

其實冇乜所謂。我會當佢朋友咁同佢分析。

好多人會用年紀去界限咗好多野,但原來佢地討論既野遠超大家想像

首頁

尾頁

跳至