自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我最搞笑的經驗係,有位20幾歲(應該剛出嚟做嘢)的小姐,每天我都撞到佢等同一架巴士。佢每天都企錯位等巴士。當佢企啱位,佢就插隊。佢係冇惡意的,只不過佢冇感覺邊度係龍頭同龍尾。當佢上到巴士,拍卡10次9次都唔work。我諗佢是否成日比人揸出揸入,唔係點解佢自己一個人,搭咗成個月巴士每天都咁烏龍!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

以前我仔小三開始起樓下搭小巴返學,車小學生多,最多中學生打尖,永遠都會見到佢地認識既同學然後企埋去,所以我仔自己排隊,我就起隔離一見到有打尖我就叫佢地去隊尾,總之遲過我仔就唔可以企起我仔前面,否則永遠上唔到車,老實講,我只管到我仔前面既隊,我仔後面條隊我唔理。

男爵府

我試過吾覺意打尖,因嗰個嬸嬸為了防疫,雖然佢排第二,但佢企响第三嗰位,最幣係嗰“位”已經係近年為了防疫响地面劃既位,即第三個位等如以前第四,第五嗰位,仲要比D貨架遮住,真係完全睇吾到佢

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

babyhoi 發表於 21-5-18 08:23
試過我排第一,
後面有十個八個人,
有個呀婆zip去我後面,

就係因為唔出聲,縱容左D鐘意打尖嘅人!

男爵府

試過一次中午好曬,巴士站有2條排隊線,有個阿伯係排出面嗰條線,但好曬,所以排入面條線的頭位,我搭出面條線,當時冇人排,我咪排隊頭,阿伯用粗口鬧我打尖,我話你排緊入面條線wo, 佢話太曬,企入面條線,但同時又排出面。好彩排佢後面的人都話佢唔啱

珍珠宮

funseller 發表於 21-5-18 07:48
頭先見到有人直接行到隊頭,完全無視後邊排緊隊五、六十個人。我提佢後邊排隊,佢一開始無視,跟住用粗口鬧 ...
都會架, 但都要睇係咩人. 我搭小巴次次都有個弱視既男人, 無論有幾人排隊, 佢一行到去就會企第一, 有車佢又直接上, 呢D咪就一就囉!

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

KWBN 發表於 21-5-18 08:16
基本上大部分香港人都唔會出聲,因為咁明目張膽打尖的人多數係無理/無恥之人,同佢講道理係冇用 ...

你又啱

珍珠宮

頭先見到有人直接行到隊頭,完全無視後邊排緊隊五、六十個人。我提佢後邊排隊,佢一開始無視,跟住用粗口鬧 ...
打尖我會出聲, 但有時D人真係好Q衰, 我排隊D人一見到車就擁, 我排隊就上唔到! 個個都係咁, 我見佢地係咁, 見車咪擁囉, 佢地又話我唔排隊, 最後我响果到以後都唔搭小巴, 好煩, 點做都錯

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太遠就唔會

男爵府

babyhoi 發表於 21-5-18 08:23
試過我排第一,
後面有十個八個人,
有個呀婆zip去我後面,

睇人姐其實, 換左個打尖講野唔正.相信有第二個場面

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

試過長龍排小巴,我都前五個左右,有個小學生話問司機野,我們比佢上去問,問完居然佢坐低左,我上到車話佢,有幾個都幫口話佢其實咁係打尖,但有個亞婆樣的人,話算啦,咁多人夾埋話個細路

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我試過一次,見到果阿婆打我後....4個身位尖,我咪鬧阿婆囉,呀....佢幾串呀,話唔係排係我前面關我乜事喎,被打尖果個男人就唔出聲,我心諗,你呢d男人真係冇銀用
日本の平安を祈ります

公爵府

2024年龍年勳章

啲人怕事,我有時都係

別墅

回覆樓主:

如果俾人打尖果個人都唔出聲,我就當佢自願同果個人交換位置,我就會叫俾人打尖果個人排隊尾,就當一個換一個,打尖果個一插入隊,後面所有人都要退後一個,咁樣對後面所有人唔公平,唔係佢一個話唔介意就算

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

一定會

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

紫翹 發表於 21-5-18 10:36
都會架, 但都要睇係咩人. 我搭小巴次次都有個弱視既男人, 無論有幾人排隊, 佢一行到去就會企第一, 有車佢 ...

坐小巴見過一個阿婆, 佢次次都要排第一, 上左車要坐指定位置, 有人坐左, 會叫佢起身比番個位佢.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

回覆樓主:

尋日去迪士尼都好多香港人打尖,話前面有人排喎,但佢哋一直行又唔見佢哋停低,我諗只是藉口。以前啲人成日話打尖係內地人,而家反而仲見得多正宗香港人打尖

珍珠宮

andyman 發表於 21-5-18 13:38
坐小巴見過一個阿婆, 佢次次都要排第一, 上左車要坐指定位置, 有人坐左, 會叫佢起身比番個位佢.
...
咁呢個亞婆有問題啦, 一定佢坐既咩, 一係自己買車話者CALL車啦! 不過, 老人家有時好蠻, 費事同佢嘈就讓下佢. 但呢D真係唔洗俾面

珍珠宮

完全明白。
打尖的人討厭。但我想講,係後面用把蚊滋咁的聲去鬧打尖的人,卻唔敢主動出聲,有人出聲了又唔幫手,扮唔關自己事的人,我更討厭同鄙視佢哋,講白啲,同隻門口狗無分別。

珍珠宮

Tabby816 發表於 21-5-18 13:17
試過長龍排小巴,我都前五個左右,有個小學生話問司機野,我們比佢上去問,問完居然佢坐低左,我上到車話佢 ...
算咩算, 細路可以打尖, 咁叫亞婆俾佢上, 亞婆唔好上囉!! 唔係恰唔恰細路, 係要有規矩, 佢唔知唔緊要, 話佢知囉

首頁
12345...6

尾頁

跳至