自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我在花糟有種過蜜瓜仔和菜. 種到但歪歪的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlecar 發表於 21-6-23 12:46
可以先留廚餘/枯葉發酵做好基肥

我有留雞蛋殻同咖啡渣,過多一陣加花生麩撈泥等發酵,就可以做基肥
認真考慮緊白兔糞(大量,日日新鮮供應)

格葉肥應該做唔切,下次丫

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlecar 發表於 21-6-23 12:48
今年我種白苦所收成好理想

我種到過….少少
我咁唔識種都種到,所以今次落地種都有預佢一份

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 13:36
我有留雞蛋殻同咖啡渣,過多一陣加花生麩撈泥等發酵,就可以做基肥
認真考慮緊白兔糞:joy ...

好似未處理過既糞好易有蟲,我就買蚯蚓糞/雞糞,有果BB時就再加骨粉/鉀/鏻果D,不過我都唔係好識,是但每樣落D

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 13:38
我種到過….少少
我咁唔識種都種到,所以今次落地種都有預佢一份

苦瓜好種,因為不停有雌花,唔似得南瓜等好耐先一朵雌花,仲要難受粉成功

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

熟石灰我只在上環菜種店買過。蕃薯葉極粗生。豆角極惹蟻,量又唔多,一星期就老。瓜菜又有果蠅,以前我種地有人同我包果先有得食。熱會熱死,凍會凍死,但好好玩。我嫌新田主唔係愛種植人先唔玩。佢都唔幫人打理。每日淋水要錢。

大宅

康文署田建議種通菜,蟲少,日日有人淋水唔驚。粗生嘢。十字花科唔好攪了。啲蟲唔會同你客氣。

王國長老

littlecar 發表於 21-6-23 14:13
好似未處理過既糞好易有蟲,我就買蚯蚓糞/雞糞,有果BB時就再加骨粉/鉀/鏻果D,不過我都唔係好識,是但每 ...

我都係唔識分,樣樣落d

王國長老

littlecar 發表於 21-6-23 14:15
苦瓜好種,因為不停有雌花,唔似得南瓜等好耐先一朵雌花,仲要難受粉成功
...

咁係,尤其我呢d假日農夫,望穿秋水至見到….一朵花,真係暈!

王國長老

cc1209 發表於 21-6-23 16:53

熟石灰我只在上環菜種店買過。蕃薯葉極粗生。豆角極惹蟻,量又唔多,一星期就 ...

我住港島,去新界田太遠,港島有得租嘅私人種植場地又貴
見康文署中咗咪試一試,可能種上癮之後肯俾錢租靚田呢

王國長老

cc1209 發表於 21-6-23 16:56
康文署田建議種通菜,蟲少,日日有人淋水唔驚。粗生嘢。十字花科唔好攪了。啲蟲唔會同你客氣。 ...

原來康文署都有人淋水,太好了!
之前種羽衣甘藍,傻㗎!我連條蟲個影都未見過,但日日食一塊葉(剩返條框!)激氣!最後我快過佢,成棵拎去揸汁

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 16:59
咁係,尤其我呢d假日農夫,望穿秋水至見到….一朵花,真係暈!

介紹你係屋企種香茅,好有成功感,係超市買番黎浸水好快出根,落盆之後又唔駛特別打理,又可以用黎煮食,本身有有少少香味

男爵府

回覆樓主:

豆角。秋葵都易收成

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 12:21
種咗一星期嘅蕃薯葉,由無葉種到咁樣,真係日日睇住佢大,好有滿足感

番薯葉心型好食過楓葉型。

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

CCY22 發表於 21-6-18 17:01
我家的露台陽光充足,現有興趣學習種點蔬菜自娛兼可食用,可惜沒有經驗,希望各位分享+教路,謝謝&#12859 ...

你露台當風嗎?就嚟到風季,種乜都好,你諗下到時點處理。
泥、肥可以上繽紛App買,滿300送到屋企。屋企唔好用雞屎肥,用蚯蚓肥好D,但記得所有有機肥要深埋入泥,如果唔係會惹蟲。
FB有種植谷,可以問人點種,亦有人會free種子、苗。
種植唔簡單,你要有心理準備,面對各種蟲患。

王國長老

littlecar 發表於 21-6-23 17:07
介紹你係屋企種香茅,好有成功感,係超市買番黎浸水好快出根,落盆之後又唔駛特別打理,又可以用黎煮食, ...

可能樓主啱d,佢有露台,我得窗台可能唔夠高
同埋窗台有嘢煩,淋水唔可以淋透!露台就得

王國長老

funseller 發表於 21-6-23 17:22
番薯葉心型好食過楓葉型。

原來有分
今次quota滿,下次試吓心形

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 17:52
可能樓主啱d,佢有露台,我得窗台可能唔夠高
同埋窗台有嘢煩,淋水唔可以淋透!露台就得
...

長咗剪出黎整香茅豬扒/牛肉, 另外有人用黎加青萍果煲滚飲!

大宅

我試過種菜芯,發芽有兩片子葉,很開心呀。再下一星期,只剩一枝枝,沒有葉。我都有用網,還是吃。魚肥不是太夠力,落地用花生枯浸水。我好懶的,以前種地菜頭菜尾放入泥,一兩星期就化了。泥是黑色的。有機質多。

男爵府

你好叻,我昨天買了一扎中芹,我切咗根部2“插落泥試吓種,唔知得唔得。另外又插了幾棵蔥頭😅

首頁

尾頁

跳至