自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

咁大個佢自己攪啦

侯爵府

ChloeMa 發表於 21-7-16 18:03
要去 guidance 度住,咪仲貴?

Term break 應該係住學校宿舍掛
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

maynjune 發表於 21-7-16 17:25
去英國, 係女仔來, 貼身衣服都唔知道帶幾多件好, bra, 內褲, etc

夠位咪帶屋企一半衣物過去, 或者至少帶夠1個禮拜著, 唔夠去到再買.

侯爵府

bosch 發表於 21-7-16 18:13
夠位咪帶屋企一半衣物過去, 或者至少帶夠1個禮拜著, 唔夠去到再買.

看來帶一星期的內衣褲是最基本的

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

maynjune 發表於 21-7-16 16:02
會安排住寄宿學校, 能帶的行李有限, 真的好頭痛沒有頭緒。

請問有沒有行李清單可以提供參考一下? 謝謝

先打咗2針?入境不用隔離,有冇家人陪去?如有可帶多咗行李。昰學生機位?行李一般俾带多D!有冇hsbc one?有卡方便收$,有$就方便使。。。另去教育王國的海外留學揾到你要全部!

水晶宮

maynjune 發表於 21-7-16 18:16

就當你真係一年冇得補給:

我做大人, 生活極簡,同一時間只有三個胸圍輪住著,在校少女都差唔多啩。胸圍著到半年,咁即是一年頂多6個胸圍。要考慮發育時期,去到英國又易變大份,無謂一時買太多。必要時當地買,唔難。

底褲一pack幾條,用3個月,一年即4 packs。Again,其實當地買都唔難亦唔太貴。大個女可自己買啦。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

去英國, 係女仔來, 貼身衣服都唔知道帶幾多件好, bra, 內褲, etc

英國夏天衫幾套得啦,九月已經要長袖加外套,冬天雨水多,厚褸2in1嗰d最好,一頂冷帽手套,皮鞋波鞋拖鞋,宿舍有得洗衫咪一個禮拜替換都夠啦,但d bra可能房入面浪?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

maynjune 發表於 21-7-16 18:02
佢決定一年後至返來喇, term break 會留在當地

一個人去點攞得晒一年四季衣物呀,英國冬天落雪的.

换季前預早兩三個月用平郵寄去啦, covid後船期疏了.
但不要寄新的衣物, 否則可能打入口税

水晶宮

回覆樓主:

另重要買留學保之類,有事好重要,冇事傍身…

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

maynjune 發表於 21-7-16 18:16

一星期底衫褲好d, 特別係女仔. 如果已經知果邊有乾衣機用就話帶少d都冇所謂... 衫褲3-4套左右, 似樓上jm 個 list 咁.

唔清楚英國係點, 外國有d 底底同bra 冇咁fit 東方女仔體型. 仲有m巾都香港多款揀又好用. 有需要帶多d 過去用都冇壞.

你八下英國有冇收鼻水葯, 冇要買.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

maynjune 發表於 21-7-16 18:10
Term break 應該係住學校宿舍掛

要注意有啲宿舍 term break要走㗎

珍珠宮

maynjune 發表於 21-7-16 17:26
寄宿, 應該唔比自由出入學校去買野喔

小朋友讀幾年級?

珍珠宮

帶定平安藥

子爵府

maynjune 發表於 21-7-16 16:02
會安排住寄宿學校, 能帶的行李有限, 真的好頭痛沒有頭緒。

請問有沒有行李清單可以提供參考一下? 謝謝

其實當係去2個星期英國旅行咁執就可以,宿舍有得洗衫
果邊凍既天氣比較多,又濕,可以執多一兩件大褸羽絨,同d保暖內衣,防水既鞋呀 boots 之類

電腦文具基本野,仲有用開既 skincare 洗頭水呢d 可以去到先買,果邊好多平既 organic 野用

琥珀宮

畀面勳章

好多野可以去到先買

侯爵府

LokYauYau 發表於 21-7-16 19:17
小朋友讀幾年級?

讀高中課程

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-7-16 19:39
帶定平安藥

我都覺得備用藥物最重要。

萬一英國疫情惡化,公共醫療資源無暇顧及其他病人,次要健康問題分分鐘就要自己搞掂。

珍珠宮

maynjune 發表於 21-7-16 21:26
讀高中課程

Y12?如果Y12,好多boarding school都俾weekend出去附近買嘢,又或者自己上网買,送去學校,我個姪仔買到熟哂。

侯爵府

LokYauYau 發表於 21-7-16 21:46
Y12?如果Y12,好多boarding school都俾weekend出去附近買嘢,又或者自己上网買,送去學校,我個姪仔買到 ...

初初第一次去就預備周詳d 啦, 去到後如果有嘢要補給的話就自己網購搞掂啦!如果要出街買嘢就唔太建議喇。

水晶宮

住boarding school ?
仲有床單/枕頭/枕頭套/被/被套呢?
我記得當年係去到先買,睡衣/文具/洗頭沖涼護膚品都係
如果有校服嘅話,其實唔使好多件自己衫

首頁
12345...7

尾頁

跳至