夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-23 23:10
當然有影響情緒。我個女本身有特殊需要,擔心對女改變環境太多。情緒會太大影響。

我剛剛拍門同老公講要 ...

點解你買張床都要同佢講 你唔係買張床錢都冇....?

大宅

honeybid2 發表於 21-7-24 14:10
點解你買張床都要同佢講 你唔係買張床錢都冇....?

因為他永遠每件事都會找到藉口推卸責任,所以我要告訴他我要把那張床扔掉。我怕他離婚時說我扔掉床,是我要求分房訓不是他。

當然我用錢買床,他不會给錢。因為我返工,而且他不只是想保持現狀。

大宅

小圓圓 發表於 21-7-24 13:20
回覆 ttccby 的帖子

有D男人無情無義, 唔係同你關係唔好, 係同你無關係, 連一個電話, 一句問候都慳番.

我家有三間房,一間是他的書房,一間是他的睡房,一間是我和女的房。他說已經沒有房間給女了。

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-24 14:34
我家有三間房,一間是他的書房,一間是他的睡房,一間是我和女的房。他說已經沒有房間給女了。

...

叫佢去書房瞓啦

公爵府

回覆 carryoncarry 的帖子

為何六年前關係開始轉差? 他錫個女嗎?
對住個自私男人, 真有排受. 他有兩間房舒舒服服, 你和女就各有半間房, 擠擠迫迫

大宅

先唔講離婚同分床問題,其實一開始係你要搬去阿女度瞓,係你佔用咗阿女半間房半張床,如果你日頭仲可以出門返工,其實證明阿女係有能力獨立自理,你再唔放手,唔通要陪佢瞓到80歲?
另外,一個老人家準備要死,都無諗過想見吓個新抱,新抱又長年累月唔見奶奶,連佢有病都唔知,證明你哋婆媳關係本來有問題,你哋本來就矛盾重重。

大宅

wholemilk 發表於 21-7-24 17:50
先唔講離婚同分床問題,其實一開始係你要搬去阿女度瞓,係你佔用咗阿女半間房半張床,如果你日頭仲可以出門 ...

我和女訓主人房,不是客房。我先生搬去客房。我女有特殊需要,仍然由工人姐姐接放學。我要分開和女睡,所以打算買上下格床。私人樓是老公的,我無資格怎樣處理安排。老公曾經對我說「間屋是我的,我喜歡放任可東西!」

大宅

wholemilk 發表於 21-7-24 17:50
先唔講離婚同分床問題,其實一開始係你要搬去阿女度瞓,係你佔用咗阿女半間房半張床,如果你日頭仲可以出門 ...

多謝你告訴我,奶奶最後一刻不想見我。

今天早上,我老公又離開家。我又獨自一人教女照顧她,因為今天不用上班和工人姐姐放假。

奶奶死的時候,大淸早老公拍門告訴我趕去醫院,立即就走了。到我打電話給他要帶女見奶奶最後一面,他說不用去醫院已經入櫃。

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-24 19:02
多謝你告訴我,奶奶最後一刻不想見我。

今天早上,我老公又離開家。我又獨自一人教女照顧她,因為今天不 ...

表面男家以為我不是個好女人,實在有苦自己知。靈堂上姑奶破口開名罵我,我哭在靈堂上。第二天葬禮,我去送奶奶最後一程,我老公視我陌路人,我獨自坐在長椅上。

我只是希希囡囡能夠做回一個「正常人」,不要給人說「蠢蛋」被人打。

我有錯嗎?

別墅

咁你先生當你連同屋主都不如!我唸你生活係咁既情況下,都會幾難受。如果可以,分開真係開心D,起碼你可以過自己喜歡既生活,唔需要見到對方,日日提醒住你,佢既冷漠

大宅

KIMLIFEINUK 發表於 21-7-25 08:07
咁你先生當你連同屋主都不如!我唸你生活係咁既情況下,都會幾難受。如果可以,分開真係開心D,起碼你可以 ...

我個女仍然未能自己照顧自己,所以我不能搬出去住。等個女能夠自己可以一個人出街,自己照顧自己,不用工人姐姐。

我知道離開也不遠。我老公自我感覺良好,認為自己無問題。他說分房訓是給大家空間。

我放工後教女讀書,但是能力不足要他幫手教數學。他是香港大學畢業生,不想教女。我和他吵了很多,哭訴叫他幫手。可是不願意。最後成績不理想,要入band3學校。

女在學校不好受,女給男同學打,又被同學欺凌,學校不理會。我叫老公幫手,老公聽完之後無理,因為太煩,不是開心哄他的事。最後我找街外社工幫忙。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

carryoncarry 發表於 21-7-24 19:09
表面男家以為我不是個好女人,實在有苦自己知。靈堂上姑奶破口開名罵我,我哭在靈堂上。第二天葬禮,我去 ...
你一定唔會覺得自己有錯,但你老公+男家咁對你又唔會空穴來風

大宅

mickey2013 發表於 21-7-25 09:19
你一定唔會覺得自己有錯,但你老公+男家咁對你又唔會空穴來風

那麼你告訴我,錯在那裏。我也想知道!

回想起我女出世前,我和奶奶感情不。因為我每星期會去見奶奶吃飯,就算我隻隻受傷,也會拖著隻腳見她。奶奶的手機壞了,大嫂其他無人去買電話,我立即叫老公,我給錢買一部手電給奶奶。

直至我女出世半年後,我發現個女出現問題。女不懂反身,Babykingdom 的同年BB個個討論反身,我個女躺在床上,目無表情,時常大哭。

我做媽媽,感覺大件事了。

由即日起,我的世界改變了……

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-25 10:05
那麼你告訴我,錯在那裏。我也想知道!

回想起我女出世前,我和奶奶感情不。因為我每星期會去見奶奶吃飯 ...

回想十三年前,我哭著向老公怎麼辦,他黑著臉說女無問題。之後,排政府評估出問題,我叫老公可唔可以抽多時間探女,我老公說「我媽年紀大,唔好搆我媽。」

我媽中風無可能來照顧女,我又要上班無家用。只我以叫奶奶幫忙,可惜她很少來。
我要請假和女做訓練。有一次,女被工人打,我叫老公要求奶奶來探女,等工人姐姐唔好打女。老公話媽不來,就算知道拿傷殘津貼也不來。
我就失望,那麼奶奶(emoji)(emoji)以後不要來。

我和奶奶關係破裂了。

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-25 10:23
回想十三年前,我哭著向老公怎麼辦,他黑著臉說女無問題。之後,排政府評估出問題,我叫老公可唔可以抽多 ...

現在我向老公說買上下格床,黑臉說我討債。今天早上已經出門。我帶女出街玩。

難道他想要我和女一齊訓到80歲?

我也想知道錯甚广?我不去見奶奶,無辦法。每次見奶奶,我情緒就失控回家大哭。奶奶有說話給我聽,老公不出聲。我真的不能去。如果去的話,捱不到今天要吃藥。

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 10:29
現在我向老公說買上下格床,黑臉說我討債。今天早上已經出門。我帶女出街玩。

樓主,所有問題是囡囡有病/特殊需要引發!
樓主囡囡被工人打,要求99探訪,以防工人再打囡囡,C6拒絕,而引起99以後不可探訪!!
而且以後都冇去探99!
六年前要C6要去客房住,因為囡囡有特殊需要!
當知道99係醫院係病危,都冇即刻要囡囡一同急去醫院,只是有時間打C6問是否要去醫院,你覺得男家家人有乜睇法?
囡囡出生應該開心,但有病,要照顧,引起兩夫妻問題,而冇正面解決/處理!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

carryoncarry 發表於 21-7-24 14:34

...

三間房,係三個人?
有冇工人姐姐?
咁都話唔夠瞓,真係無野講
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

ZetaGundam 發表於 21-7-25 12:14
樓主,所有問題是囡囡有病/特殊需要引發!
樓主囡囡被工人打,要求99探訪,以防工人再打囡囡,C6拒絕,而 ...

其實,當時我很希望個女無事,所以一直叫老公叫奶奶幫手,工人姐姐打女,我無能力不用工人姐,要貼街招:六十歳以下是女人就可以了。我叫老公放假幫手,他說放短假無用。

我無家用要返工賺錢。

當初我對奶奶,過時過節給她錢和送禮。可是,有了孩子態度差了,我要求奶奶幫忙。

我去見奶奶,我好傷心。奶奶要把大嫂的孫女和我女比較。我女爬不到,她叫大嫂在地上爬給我看。我女口肌弱不能吃很多食物,奶奶就說大嫂女甚广都吃。老公默不作聲。

我去見奶奶,奶奶會把大

大宅

樓主。
你要分房証明來做什麼?
你又不會離開
你先生又不會處理離婚
你用迫你先生嘅手法有用?

離婚就離婚。關掉床什麼事呀?

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-25 12:25
其實,當時我很希望個女無事,所以一直叫老公叫奶奶幫手,工人姐姐打女,我無能力不用工人姐,要貼街招: ...

至於分房,我無叫老公分房,是他想分房訓。他說大家有私人空間。

首頁
12345...9

尾頁

跳至