自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

回覆 smiletigger 的帖子

諗諗下,琴日係楊碧心自己回憶當時落老鼠藥情況,未必係當時真實情形,有可能係佢講番比Matt 時,將自己精神錯亂落毒藥賴落係因為出現幻覺,自己聯想到每次見幻覺係因為于焱教唆佢,所以于焱出現係楊碧心回憶中。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

Ononluk 發表於 21-7-30 10:18
樓主睇得唔夠專心
呢套嘢,睇少一陣都唔得。

我好專心㗎嗱,冇邊玩手機邊睇我老公同我講野,我即刻stop佢,廣告時間先準講

珍珠宮

HappyHappyMa 發表於 21-7-30 08:23
琴晚(第23集)楊碧心回憶佢落老鼠藥比Matt果陣係因為見到于焱幻覺叫佢落藥。嘜于焱咁早已經死左? 我以為楊碧 ...

于焱應該係碧芯在馬来西亞自细已識的好朋友,但因未婚生女被家人離棄。

侯爵府

HappyHappyMa 發表於 21-7-30 10:27
回覆 smiletigger 的帖子

諗諗下,琴日係楊碧心自己回憶當時落老鼠藥情況,未必係當時真實情形,有可能係 ...

咁其實落藥呢個行為一定係佢做,咩原因,我地睇戲就係橋段,佢真有幻覺,定推落有幻覺我覺得無所謂,佢話見到魔鬼叫佢落,突然又見天使阻止都得,都係佢內心爭扎。

珍珠宮

Carol999 發表於 21-7-30 09:42
尋晚一路睇,我一路諗希望今年視帝又係王浩信攞,因為佢真係做得好好
...

所以演員為甚麼成日想找好劇本,才有發揮機會。。。。當然本身番咁上下實力先担得到

公爵府

HappyHappyMa 發表於 21-7-30 10:01
如果我係楊碧心,未必可以放走另外兩個仔,勁峰朱磯太乖嗱。

我見下星期二同一時段先做智能愛人,星期一 ...

但其實楊最愛錫嘅始終係Matt...

男爵府

nancy29 發表於 21-7-30 09:44
係呀,王真係好好戲,三個人格都好有分別,三個人格扮對方都做到少少似但有破綻,而且尋晚同阿媽段感情都 ...

係,王浩信呢套係佢顛峰作
唔只四個分飾,扮另一人格又有破綻呢d位真係好勁

侯爵府

moma1023 發表於 21-7-30 10:37
但其實楊最愛錫嘅始終係Matt...

事實証明楊係好返,真實嘅仔係matt,matt係佢原先嘅性格。佢應該自己行出嚟,同個仔修補關係。

伯爵府

回覆樓主:

初初唔知真係覺得呢套劇好痴線,但知道原來真係有呢個病時就對呢套劇好有興趣,仲要有好多好戲之人

子爵府

smiletigger 發表於 21-7-30 10:23
係,所以一路睇,一路覺得戲劇化咗多重人格,真正有多重人格嘅人,邊有咁穩定,鬼上身咁,一換就咁正常, ...

如果照真實咁做,我諗我會睇到掟爛部電視

侯爵府

OHIMESAMA 發表於 21-7-30 10:54
如果照真實咁做,我諗我會睇到掟爛部電視

yes, 以前睇過下d講精神病嘅紀錄片,d病人点有朱磯咁靚仔,勁峰咁精靈

子爵府

smiletigger 發表於 21-7-30 10:57
yes, 以前睇過下d講精神病嘅紀錄片,d病人点有朱磯咁靚仔,勁峰咁精靈
...

不過多重人格好似唔係精神病咁簡單,就之前我講個Case,佢可以唔知點解分裂到個英國貴族口音嘅人格出嚟,所以呢個個案先令到美國法院判佢無罪。不過要接受治療直到控制到咁多個人格為止,所以朱磯同勁峰咁嘅case 絕對唔係無可能,多重人格真係好值得人類去深入探討。

侯爵府

OHIMESAMA 發表於 21-7-30 11:53
不過多重人格好似唔係精神病咁簡單,就之前我講個Case,佢可以唔知點解分裂到個英國貴族口音嘅人格出嚟, ...

咁又係,人嘅腦同個心都仲有好多嘢未知嘅,真係唔敢講絕對無可能。
不過呢套電視,絕對唔係hea嘅作品,幕後應該做咗好多資料搜集,讚

伯爵府

babycam 發表於 21-7-30 08:36
最初無興趣睇因為太燒腦,臨尾越來越好睇,視帝真不愧為視帝迅間飾演三個不同性格人物都拿捏好到位,抵讚:g ...

我睇咗第一集,但係冇睇頭15分鐘,諗住第二日睇返頭15分鐘,不過最後冇睇,之後係連第二集開始都冇睇,直到前日先睇,所以好多嘢都唔知唔明。
但這幾日睇,個劇情好緊張好睇

子爵府

smiletigger 發表於 21-7-30 11:57
咁又係,人嘅腦同個心都仲有好多嘢未知嘅,真係唔敢講絕對無可能。
不過呢套電視,絕對唔係hea嘅作品,幕 ...

絕對同意,希望會有續集,期待再多啲呢類劇集出現

伯爵府

Onlok 發表於 21-7-30 09:36
會唔會病發就唔知。
但有呢個病真係好慘,食葯又會食到鈍鈍地,唔食仲crazy。
我見過一個,因為佢都幾憎佢 ...

果日睇到楊在街上扯住小妹妹唔比于帶佢走,現實係楊攬住個垃圾桶,e埸戲都做到好好,我都諗,現實好似都會有咁嘅情境,可能當時人真係處於另一個狀態,而家哋望落去就覺得你傻。

侯爵府

OHIMESAMA 發表於 21-7-30 12:05
絕對同意,希望會有續集,期待再多啲呢類劇集出現

我都擔心,播出收視咁差,真係有d危。
望到其他jm講結局似係有尾,希望可以有續集

珍珠宮

Carol999 發表於 21-7-30 09:42
尋晚一路睇,我一路諗希望今年視帝又係王浩信攞,因為佢真係做得好好
...

非常之同意!我一直以來都唔係特別鍾意佢,但呢套戲佢真係做得好好,佢真係可以用眼神同演技嚟話俾人知佢係做緊唔同嘅角色。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

clyl03 發表於 21-7-30 12:06
果日睇到楊在街上扯住小妹妹唔比于帶佢走,現實係楊攬住個垃圾桶,e埸戲都做到好好,我都諗,現實好似都會 ...

真係好慘架,睇住佢對空氣聲嘶力竭咁鬧鬧鬧,stop佢都無用,因為係佢世界裡面佢係見到佢憎嘅人係度,而真實世界佢又見到我哋。
真係好似楊碧心咁……睇到我想喊,替佢辛苦。佢哋都係瘦,因為無乜邊日瞓得好。精神崩潰 照顧者都好辛苦。

不過現實無靚仔靚女。呢套劇啲演員做得好好。

子爵府

smiletigger 發表於 21-7-30 12:09
我都擔心,播出收視咁差,真係有d危。
望到其他jm講結局似係有尾,希望可以有續集
...

首頁
12345...6

尾頁

跳至