夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Yammi531 發表於 21-8-20 09:04
我而家見到朋友一家大細去玩既相,我真係好唔開心點解我屋企攪成咁,我啲仔女點解唔可以好似人地咁一家人去 ...

$可以破產就可以。婚唔一定要離,因為破產只係會追債仔,同夫妻冇關係,佢都係低潮中,你真係為咗錢?你結左婚就要守護大家,現時佢做唔到,但你就放棄。做你拖友都好易做

大宅

試下分開支產就可以,佢都會慢慢變的,破產生活唔好過,佢有乜做錯事仲可以告佢搭的士,佢有排受。
起碼你係媽媽,你咪當湊多個仔,有好多事都唔係只得錢

複式洋房

如果佢真係會變我唸我都唔會行到要離婚呢一步,但就係咁多年了,仲要唔止一次了…我有比過機會大家的,唔好話只係比機會佢….有兩個小朋友駛費真係唔少,仲要供樓,但我好唔明點解要攪到咁。我攪到要離婚,之後既生活我都要自己承擔曬。我都想有個完整家庭比兩個小朋友包括自己,但呢個人真係另人好心淡,一次又一次咁傷害我同屋企。我知好多野都冇得盡如人意,但就係要發生係我屋企….
我生第一個時有產後抑鬱,到而家都仲食緊藥,我有努力咁去唸方法點原諒佢,但佢就係一次一次咁破壞大家既信任。細路細係我最難受既野,因為我地攪到今時今日咁….

大宅

Yammi531 發表於 21-8-20 09:04
我而家見到朋友一家大細去玩既相,我真係好唔開心點解我屋企攪成咁,我啲仔女點解唔可以好似人地咁一家人去 ...

咁唔會再見面咩

我無自由, 我失自由

大宅

Yammi531 發表於 21-8-20 13:33
如果佢真係會變我唸我都唔會行到要離婚呢一步,但就係咁多年了,仲要唔止一次了…我有比過機會大家的,唔好 ...

咁佢啲錢駛咗係邊?
我無自由, 我失自由

複式洋房

就係問極都講唔出

男爵府

Yammi531 發表於 21-8-21 14:11
就係問極都講唔出

分開都要佢付贍養費,要佢俾錢養仔,有幾多收幾多

子爵府

Yammi531 發表於 21-8-21 14:11
就係問極都講唔出

會唔會佢出面有頭家,錢洗了在個頭家到,所以唔可以同你講

侯爵府

回覆樓主:

最緊要照顧好小朋友

子爵府

唔好花時間諗佢啲錢去咗邊呀不如諗吓將來你可唔可以帶住自己兩個小朋友另外生活?例如請一個工人而你自己就繼續返工維持生活。
為母則強!現在只去諗細路仔方面嘅嘢,其他嘢都唔好諗咁多。暫時試吓分開下生活。

大宅

Yammi531 發表於 21-8-20 13:33
如果佢真係會變我唸我都唔會行到要離婚呢一步,但就係咁多年了,仲要唔止一次了…我有比過機會大家的,唔好 ...

同路人…不過我冇離婚,我都要食藥的(我燥鬱症)不過都係身體荷爾蒙轉變,唔係你老公攪到病…… 你要將自己心態調整就夠,因為口不擇言係人都識,但佢對你係親人就會咁,不過一世人溜溜長。你自己冇信心過就走,睇黎你對承諾都唔係睇得好重。。。

搵個個都會係咁… 可能你不合適結婚

大宅

無宗教信仰

推介版本一:結婚誓詞

新郎: 我請在座各位見證,我(新郎姓名)願意娶妳 (新娘姓名) 為我合法妻子,我願對你承諾,從今天開始,無論是順境或是逆境,富有或貧窮,健康或疾病,我將永遠愛你、珍惜你直到地老天長。我承諾我將對你永遠忠誠。

忘記了…. 問題係你唔肯同佢捱

複式洋房

我同你好似,我同佢一齊30年,佢呢30年係還完又借不停重覆,幾十歲人都可以搞到山窮水盡,有冇錢都失控咁玩車同賭,唔會有錢俾d我,冇就問我攞,想佢有朝一日會生性,原來係冇可能,同佢一齊冇好日子冇前途冇希望,而家仲走埋出去應該有女人,不過都打算離婚,睇下佢幾時返嚟同佢講,其實係非常難過,但無辨法衹有面對現實。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果佢交待唔到D錢去左邊, 又唔係第一次兼數目唔細, 我都會走... 佢咁樣我睇唔到個家庭會有幾咁健康, 勉強有個爸爸嘅角色都無咩意思... 既然你已有決定, 努力生活落去...

大宅

a_bb_mama 發表於 21-8-22 02:34
我同你好似,我同佢一齊30年,佢呢30年係還完又借不停重覆,幾十歲人都可以搞到山窮水盡,有冇錢都失控咁玩 ...

有女人就走得… 怕返黎就搵仔女出氣,我的唔好得你好多,有錢(自己養)但對某個仔女好似殺父仇人咁日日都精神虐待個1歲小朋友。嘈過好多次咁又走咩?d人成日話離婚唔通真係咁易甩身?

問你攞錢,你可以唔俾,我都冇俾錢c6,佢冇錢就攪破產,又唔關你事的,財政獨立的

男爵府

monfong500 發表於 21-8-20 12:13
試下分開支產就可以,佢都會慢慢變的,破產生活唔好過,佢有乜做錯事仲可以告佢搭的士,佢有排受。
起碼你 ...

我有朋友就好似你嘅諗法,三次欠債,廿年前第一次,前兩年第三次欠債,去到200幾萬,頭兩次欠債佢都不離不棄好似你咁諗,今次佢哋真係玩完左,而家自己帶住兩個仔女,佢話曾經諗過想自殺,但最後因為兩個仔女繼續捱落去,其實係第二次佢哋未有小朋友時我已經提佢會唔會考慮放棄呢個男人,佢老公自細屋企有些少,習慣乜嘢都有人幫手有人補鑊,責任感唔強,金錢家庭分擔工作都係習慣老婆負責多啲,佢當時選擇留低,層樓被收去拍賣,捱過破產令之後生咗兩個B,最終而家拖到40幾歲分開,我好戥佢可惜,佢生得好靚,如果十幾年前第二次佢決定斬欖,今日相信佢可以過好唔同嘅生活,條佬而家走咗佬,雖然啲欠債係唔關佢事,但去到中年搞成咁帶住兩個細嘅生活徬徨,唔係一句唔使同佢一齊還就冇影響,耐唔耐有人上門追債兩個仔有初初好驚不停喊到而家都麻木咗咁,你話有冇影響

男爵府

不離不棄信守承諾要睇吓對方係咩人,如果佢係有情有義因某啲原因欠債係唔應該放棄,但如果死性不改又對屋企人唔算好,甚至對仔女唔好其實已經走得,麻木守護婚姻唔單止累咗自己仲影響埋仔女,咁唔係叫偉大,係戇居,好怕呢啲女人,一句守住婚姻承諾保存健全的家,呢啲環境咁差嘅家庭仲慘過單親

littlefunpig    發表於 21-9-8 14:22
ying_mail    發表於 21-8-29 14:20
meinga    發表於 21-8-25 08:52
cathngai    發表於 21-8-22 21:10

大宅

beebee67890 發表於 21-8-22 11:34
不離不棄信守承諾要睇吓對方係咩人,如果佢係有情有義因某啲原因欠債係唔應該放棄,但如果死性不改又對屋企 ...

家教都唔同點比?生得個仔出要負責任圍起頭家,係男係女都唔係問題,阿爸做唔好,就阿媽黎頂,阿媽都要自己管好自己先至得

大宅

回覆樓主:

大前題,不過一定唔可以打人(包括自己)或包老二,錢真係好小事

複式洋房

回覆 monfong500 的帖子

而家係最難捱,難過同好擔心以後嘅生活,一直都係做家庭主婦,衹係每個月好似追數咁攞家用,離婚後更難攞到,我讀書唔多又無一技之長真係好憂慮唔知點算。

首頁

尾頁

跳至