跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

aiya..我個囡都係呀...有時4點幾未天光就喊啦....一比個奶咀佢又瞓返...但係我就比佢嘈醒左啦...激死....

奶咀已經係不可少架啦...都係時候貫定6-12既比佢啦...

試過反兩次...第一次喺床仔"kick"住冇反應...第二次面向床仔抬唔起頭喊到折天...好擔心

過兩日5個月就開始餵糊仔啦...好期待呀....

原帖由 綿羊仔...BB 於 09-6-10 10:20 發表

vikkibaby,
我個囡都係, 佢每朝5點-6點就會半夢半醒响度喊, 餵佢食奶, 又唔係食. 原來要奶咀...

大宅

我都係full-time 媽媽呀....

大宅

回覆 2# juneykl930 的文章

我個囝佢都未識反身,不過我就成日將佢反轉咁樣就可以練到平衡力

洋房

各位靚媽,你地好呀,我囡囡係1月3日出世家,而家都5個幾月啦,佢都仲未識轉身,每次轉到一半自己就會轉返轉頭,再唔係呢,轉到差唔多可以扒係度時,就會大叫,因為自己擇住自己隻手,郁唔到.有陣時見佢甘咪幫下佢囉.
仲有近呢2個禮拜,佢唔係好肯飲奶,佢本身已經唔係飲得多,都係飲5安度,不過呢排佢飲到3安就自己停左,點餵都唔肯再飲,仲識撥開個奶樽,有次仲比佢撥到成個奶樽跌左落地,真係無曬佢夫,有的擔心呀!有無媽咪可以比下意見呀!

大宅

hiya...我個女都係唔"好"奶架...一路都食得好少...而家差唔多5月個都仲係食緊4-5安奶...好多時都係食3-4安就停...而家又係識撥開個奶樽or用條脷頂個樽出來...咁我唯有等半個鐘後再餵啦...有時仲會反而唔夠食要再開多一安喎...好奇怪...成日見呢到d媽咪話臨瞓前比多1,2安個bb食等佢地瞓得好d,我都覺得好困難,我阿b肯食晒應食既份量已經好好啦...不過我諗每個bb係有自己既發展方向同模式...唔會個個一樣...我初時都好擔心我阿b咁樣既...呢樣又同人唔同...嗰樣又唔一樣...但只要佢健健康康...開開心心我已經好滿足啦...我地都要學識放鬆d...咁大人同細路都會開心d啦!!!

o...可能你阿b準備食固體lu...所以自己減奶量喎...我都係估估下架jar...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

哈哈...原來咁多bb都係半夜要搵返個奶咀...好擔心大個點幫佢介奶咀!

似乎好多bb都開始唔願食奶, 我果個都係咁, 簡直係想絕食果隻!! 所以上星期開始我比左米糊(我買果d米糊係for 4mths baby)比亞仔食, 估唔到佢食多左, 仲好開胃添....唔知係咪食奶食厭左, 想食其他野呢?! 但又驚米糊食得多熱氣, 所以我又煲粥仔比亞仔食!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位full time mama你地好!! 中午時間你地多數做d咩呀? 我就會同亞仔去tea一tea + 行公園 + 買餸..... (我冇請姐姐=工人)

大宅

回覆 4# siu1 的文章

唔好咁擔心,可能你個囡只係厭奶期先會咁,過左佢就會食返多d架啦,唔好唔開心

大宅

回覆 2# vikkibaby 的文章

Hi~~
我都係fulltime mama無請姐姐,中午我都好少落街,因為湊住兩個,最多都係帶佢地兩個去公園玩下,或者會帶佢地去我阿媽到,再唔係就等我老公放假同佢地去下街街

大宅

我個bb都係22/1出世ah, 有無機會俾佢地見下面!

原帖由 WHY2005 於 09-6-9 13:36 發表
各位好呀, 我個女就1月22日出世, 佢唔食奶咀呀, 最鐘意就食手指, 有時我就移開佢! 佢好鐘意玩同笑O家, 同家姐玩到哈哈聲笑, 攪到我都笑埋一份...哈哈!
你地阿B而家轉身未呀? 同埋會幾時俾佢食糊仔? ...

大宅

我都好想做fulltime mama

大宅

我bb係大隻仔... 上次去健康院果時(4個月)已經8kg重68.5cm長... 體重係97-percentile... 而身高就超過100-percentile... 勁鍾意瞓同食...
我佢懷疑佢幾個禮拜前係厭奶期... 因為一日每5餐入面有3-4餐飲剩2oz(只係飲咗5oz)... 不過呢個禮拜好返啲... 餐餐飲到7-7.5oz...
佢最鍾意同人哋傾計+玩... 又鍾意食手指... 依家識反身就一日反到黑... 對腳又鍾意吔吔吓冇時停...
我覺得要安排吓我哋呢幾個1月22號bb見見面做朋友...

原帖由 WHY2005 於 09-6-10 11:37 發表
哈哈....真係岩呀, 有個好朋友勒!
我個女而家14磅幾, 時時捉野黎玩,同埋EEAA講野, 但仲未識反身呀, 而家佢飲5-6安奶, 有時就可以飲到7安, 你仔仔呢?

我個女好貪玩又心野, 一見到人就要玩, 俾佢攪到個人都攰晒, 我試 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

我又黎報到先~ 我都係full time 媽媽黎嫁, 得閒一齊傾吓湊仔經啦~

大宅

我仲未搵到同我個囡一樣1月14日出世既bb呀...

我中午通常做下家務上下網咁啦...因為阿b要午睡...所以通常5點半後先落街...我唔敢帶阿b入街市...只係喺大昌買少少菜同肉ga jar...要等我阿媽黎(一星期一次)先有魚食架...

而家想請鐘點(一星期2/3次)...幫手清潔同買餸...因阿b就黎要學爬...希望屋企可以keep得乾淨d咁lor...同埋遲d要煲魚粥...一定要入街市先新鮮 arh ma

唔知你地阿b會唔會好似我阿b咁...每餐之間都要小睡既呢...有時半個鐘,有時兩個半鐘...好飄忽架...想去街都要睇佢心情lor...仲有便便又未定時...好驚出出下街要趕返屋企換片lor...好多時都等佢大大完先出街架...不過佢隔日先有...所以大完第二日就幾時去都冇問題啦...

複式洋房

原帖由 小千 於 09-6-11 11:02 發表
我又黎報到先~ 我都係full time 媽媽黎嫁, 得閒一齊傾吓湊仔經啦~

小千,
我係在職mama, 但份工冇咩做, 悶到癲.成日上來打發時間. 講湊仔經預埋我喎.

大宅

畀面勳章

原帖由 siu1 於 09-6-10 18:10 發表
各位靚媽,你地好呀,我囡囡係1月3日出世家,而家都5個幾月啦,佢都仲未識轉身,每次轉到一半自己就會轉返轉頭,再唔係呢,轉到差唔多可以扒係度時,就會大叫,因為自己擇住自己隻手,郁唔到.有陣時見佢甘咪幫下佢囉.
仲有近呢2個禮拜,佢唔係好 ...

haha, 又多個3號b喇~~ 彥晴都係3號gar~~ 仲有兩個3號b gar, 不過佢哋多數喺"產前產後"傾~~ 妳有無facebook gar?? 有無add我呀~~^^ 我喺facebook都搵到多兩個3號b 呀~~

彥晴呢排都唔係好肯食奶, 要分上下半場食lor~~ 少啲心機+耐性都唔得, 我老公呢排晚晚比佢玩到發脾氣, 因為彥晴係婆婆湊, 所以成日扭婆婆, 如果婆婆嗰晚唔喺屋企就大鑊喇~~ 試過早兩日扭咗成三個鐘, 不停係咁喊, 真係比佢玩死......

大宅

畀面勳章

原帖由 綿羊仔...BB 於 09-6-11 11:46 發表

小千,
我係在職mama, 但份工冇咩做, 悶到癲.成日上來打發時間. 講湊仔經預埋我喎.

無嘢做咪msn我lor~~ 桐桐真係越睇越靚女, haha~~

複式洋房

原帖由 TobyChung 於 09-6-11 11:55 發表

無嘢做咪msn我lor~~ 桐桐真係越睇越靚女, haha~~

Hehe~~ 妳都冇嘢做咩.

桐桐一望住相機, 好似被人點咗穴咁. 唔識笑架. 呢個嘜頭, 我同佢warm up咗好耐, 先收貨咋.

複式洋房

原帖由 TobyChung 於 09-6-11 11:54 發表

haha, 又多個3號b喇~~ 彥晴都係3號gar~~ 仲有兩個3號b gar, 不過佢哋多數喺"產前產後"傾~~ 妳有無facebook gar?? 有無add我呀~~^^ 我喺facebook都搵到多兩個3號b 呀~~

彥晴呢排都唔係好肯食奶, 要分上下半場食lo ...

彥晴係咪識認婆婆喇. 佢喊咁耐, 有冇塞個奶咀比佢??? 不過, 都儘量唔好. 因為桐桐已經食上"引":-(

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

原帖由 綿羊仔...BB 於 09-6-11 11:46 發表

小千,

硬係好啦~ 一齊傾吓計~
你就好啦份工比較清閒,我諗你既老闆應該幾鍚你喎~

首頁
12345...8

尾頁

跳至