夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

@T@ 發表於 21-10-15 23:19
有冇D實際例子佢點要求高呀?
係囉!樓主!有無實際例子呢?等各位同你分析下!

別墅

@T@ 發表於 21-10-15 23:19
有冇D實際例子佢點要求高呀?

地下唔可以有頭髮,有就要吸
爐頭煮完要每次抹
相架唔可以有塵
擺設傢俬唔可以移位,要擺正
圖書玩具必須放好
小朋友讀書一定要讀精英班
上至電視,下至廁紙都要用指定牌子
衣櫃d衫要放得好整齊
所有可以洗嘅嘢都要定期洗,包括外套、書包、地氈、窗簾、風扇、抽氣扇、浴簾、浴缸、毛巾…

我唔係想公開數佢,只係覺得攰,同埋覺得唔需要做到咁…一間屋有小朋友,好難好乾淨…唔想一見到佢,就話呢度唔夠好,嗰度點點點,好煩!同埋,我已經好努力。

別墅

sasaki_peach 發表於 21-10-16 00:15
咁佢自己生活上做得好唔好先?有冇照顧小朋友做少少家務?

你做得唔夠好,佢會自己做,所以先覺得好大壓力。反而,佢唔落手做,我會唔理佢。

侯爵府

haileycc 發表於 21-10-16 12:27
你做得唔夠好,佢會自己做,所以先覺得好大壓力。反而,佢唔落手做,我會唔理佢。
...

佢肯自己搞,咁講壓力係你自己營造出來,好似我朋友一樣,自己放唔低啫。

男爵府

haileycc 發表於 21-10-16 12:24
爐頭煮完要每次抹
相架唔可以有塵

如果小朋友真係入唔到精英班~咁佢會點呢?呢樣野真係冇得強求個喎

男爵府

同你情況差唔多,老公又係搵多咗,開始睇唔起人,以前同奶奶住,奶奶又係傳統嗰啲,一日抺到黑,食飯有湯有餸只係中式,飯後水果,總之佢係大爺咁,最好間屋執到示範單位咁,一件不外露(間屋又細又有小朋友實多野),吵過幾次,我就吵一次執一次,但唔吵又嫌棄時我會表示一係請人返來清潔,一係我走,我湊小朋友又湊大細路(老公)實在頂唔順佢啲要求,我自己過無咁辛苦,而且係有後路跟本唔怕走。

大宅

4ponymum 發表於 21-10-16 16:28
同你情況差唔多,老公又係搵多咗,開始睇唔起人,以前同奶奶住,奶奶又係傳統嗰啲,一日抺到黑,食飯有湯有 ...

所以你最後有冇走到?

大宅

爐頭煮完要每次抹
相架唔可以有塵

你講嗰啲嘢,請個工人返嚟可以解決到一大半了

男爵府

回覆 sasaki_peach 的帖子

我無走因佢知道自己搞唔掂照顧啲女,呀媽點幫佢都係呀媽,代替唔到老婆,而家又無鍾意第二個,唯有忍我。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

haileycc 發表於 21-10-16 12:27
...
呢樣我好明。
好似我果件陌生人,次次來小住,懶有潔癖地執屋, 有一年執出禍,俾我同屋小炳, 以後5敢再攪人野。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

4ponymum 發表於 21-10-16 16:28
我自己過無咁辛苦,而且係有後路跟本唔怕走
jm, 我喜歡你呢句, 夠哂霸氣~

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

爐頭煮完要每次抹
相架唔可以有塵

請工人咪解決到?係無多餘錢,定你c6唔比請?

大宅

爐頭煮完要每次抹
相架唔可以有塵

有潔癖?你有冇做嘢?試吓話顧唔到咁多,提議請工人。

男爵府

haileycc 發表於 21-10-15 22:58
因為要求高,所以壓力大。有時會諗,離開係咪就可以解決問題!…當然,唔係話走就走…有時,一家人係開心 ...

大家係平等嘅,如果佢用命令方式同你講嘢,咪叫佢自己做,自己蹺埋手睇佢做

大宅

haileycc 發表於 21-10-15 17:13
我係一個全職媽媽,我老公係一個要求好高嘅人,無論係生活上或者工作上。有時,我覺得同佢一齊好大壓力,自 ...

最緊要唔好俾佢食住,唔好俾佢睇死你冇左佢唔得。

有女性朋友個老公又係同你老公一樣,最後係出面搵多一個情婦都覺得理所當然,仲想玩埋3人行。

記住夫婦關係應該係平等的。

大宅

2023年兔年勳章

haileycc 發表於 21-10-15 22:58
因為要求高,所以壓力大。有時會諗,離開係咪就可以解決問題!…當然,唔係話走就走…有時,一家人係開心 ...

樓主,我好有同感。我老公又係高層,有時佢又係用對下屬既語氣嚟同我講野,要求又高。老實講,我自己都要求好高,只係有時佢要求既野唔同我要求既野,可能價值觀有少少唔同。我倆公婆都係全職,我地喺澳洲,冇工人,家務煮飯洗碗我一腳踢。

有時我覺得我做幾多真係唔緊要,一頭家冇話邊個做多邊個做少。但我係唔滿意佢有時嫌東嫌西,講埋d冇建設性而又令大家唔開心既説話。

我都有小朋友。所以有時真係為左小朋友而呑左啖怨氣。

樓主加油!喺適當既時候平心靜氣同老公傾下。呢樣野我都學習緊,因爲溝通真係好緊要。

侯爵府

人生匆匆幾十年,無必要為左人地過份既標準而辛苦自己。假想下一個意外,回顧下自己既人生,有什麼是你自己覺得開心自豪的?肯定唔係間屋曰日執到正啦

首頁

尾頁

跳至