自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

坐好個月先

子爵府

littledot 發表於 21-11-17 08:43
講到咁好似已經完全唔愛你!
如果只係性格不合生活易生矛盾,唔需要講到咁絕,會唔會出面有第二個? :qui ...

唔一定,我都講過N次離婚,D說話都去到好盡,純粹火遮眼

水晶宮

回覆樓主:

緊張同固執淨2樣我都頂唔順 ,你唔覺身邊的人同你相處好痛苦,你只覺身邊的人唔細心,佢細心d你就冇咁易嬲。 我好清楚呢類性格的人,我c6就係,係我心中佢係精神病,痴線,上天派佢嚟sm我。

我仲未離婚,其1,我m的能力仲頂得住,其2,我識提出溝通,如何大家相處快樂d, 其3,佢肯變

Jm, 溝通,放下固執,事情不是太壞,記得1個原則唔關生死冇得食飯的事,冇得食橙就食平果,變通,包容下。

haileycc    發表於 21-11-17 12:47
haileycc    發表於 21-11-17 12:46

男爵府

回覆樓主:

返娘家時放低2個比佢湊,當果日自己放假,反正佢話對你已經冇感情,就當賓佬咁用。

子爵府

jarjarjar 發表於 21-11-17 07:36
啱啱生完第二胎,我依然係嗰個性格容易緊張和偏執,拍拖6年,結婚第7個年頭,坐月呢個月入面,大家好多争執 ...

其實佢突然間甘好火,有無發現佢有第個?

水晶宮

你說你性格容易緊張和偏執,咁你會唔會成日鬧人、發脾氣或者嬲?如果會,對方係好難受的。你一定要嘗試改,為對小朋友都要,否則佢地的成長都好辛苦。

至於你老公,如果佢有第二個,咁比較難挽救。但如果佢無,只係頂你唔順火遮眼話離婚,咁你肯改變自己,亦唔係無機會。

男爵府

beebee67890 發表於 21-11-17 08:09
緊張偏執會唔會導致你成日發炆憎甚至發脾氣,你算唔算係好經常鬧佢或者哦佢,我一位女性朋友好多嘢睇唔順眼 ...

我承認我係好多ee 哦哦嘅,因為依家經濟上問題同未分到公屋,同佢屋企人一齊住緊,所以呢樣係我最多野睇唔順眼嘅原因,但我同佢呻下,都錯嗎?

男爵府

Jane1983 發表於 21-11-17 09:06
你說你性格容易緊張和偏執,咁你會唔會成日鬧人、發脾氣或者嬲?如果會,對方係好難受的。你一定要嘗試改, ...

一定冇第二個,係我同佢相處問題。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

專心坐好個月先,生完身體變化大,情緒 比較容易波動,不適宜作任何重大決定。

珍珠宮

回覆樓主:

啱啱生完,生活上有改變,加上產婦有情緒化的問題,多少都會在語氣上表現出有不適的地方可理解。

慢慢來,先忍忍,過了那不適應期,人會隨時間而變的,小朋友開始慢慢長大了,各樣會順起來的。

雖然你老公說只準帶一個小朋友去娘家,fine, 無所謂,小朋友大了,他自己會懂得自己去,也說不定他大了說要一家人去呢?

所以先以小朋友為主,一齊生活,對大家都好。又不是有小三,就這樣離了,其實大人小孩都傷感。

性格上是大家磨合出來的,給時間大家吧!

珍珠宮

坐月要緊, 坐好月先再諗

男爵府

hedhed 發表於 21-11-17 08:14
坐月喊老左眼會盲。佢咁講,即係為第時出去食女鋪路?婚唔會離,但照出去玩?anyway, 佢話要夾手夾腳湊大 ...

咪就係
老婆同你生完b 坐緊月都激個老婆 垃圾黎
冇功都有勞 冇愛情都有感情 大大話話跟佢十幾年
有咩都等人坐埋月先講
激到個老婆坐月喊 呢d垃圾人渣

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

jarjarjar 發表於 21-11-17 09:10
我承認我係好多ee 哦哦嘅,因為依家經濟上問題同未分到公屋,同佢屋企人一齊住緊,所以呢樣係我最多野睇唔 ...

咁我想像到 點解今日會搞成咁
有時雖則係二公婆 但一但會講到對方家人 難免易出問題
有時難受係要搵朋友傾
你對你老公呻到樹葉都落 而你地又改變唔到個生活 愈聽愈心煩 仲嘈得多

珍珠宮

我承認我係好多ee 哦哦嘅,因為依家經濟上問題同未分到公屋,同佢屋企人一齊住緊,所以呢樣係我最多野睇唔 ...

係有錯,因為男人最討厭女人eerr

雖然你話係呻,但是呻完佢又幫唔到你,佢自己都會覺得心煩,心煩自己無錢無能力找個安樂窩。

怪責緊佢自己呢?男人有心事是不會說出來的。

不如你將這份呻去幫輕下佢,改善下自己脾性,想方設法去解決問題。

伯爵府

回覆樓主:

會不會是產後荷爾蒙改變令你情緒較大?
而男人係唔知有呢樣野
佢唔明白為何你脾氣咁大
每次同佢講野前先整理下自己情緒
可能佢會肯坐低慢慢傾呢

珍珠宮

認真,改變唔到就唔好呻了
大部分男人好有自尊
你呻既問題,當佢冇可能解決到
就會變咗係你問題

例如你想租樓、買樓,但佢無本事買
啲男人個腦就會自動諗成你唔體諒佢
乜乜結婚前都知,氹佢落撘結完婚先日嘈夜嘈
好多男人真係咁諗
話個老婆婚後先來怨

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

1- 安心坐好月先再講,其實等身體調理好先再講

2- 尋求婚姻輔導

琥珀宮

啱啱生完,一定唔會作出咁大決定。成家人都要適應有新成員,起碼等bb有一兩歲,家庭狀況穩定,先再看情況。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

他已想好和你日後怎相處, 但你是否認同這模式? 畢竟是個4人互動的家庭, 彼此影響, 不是共同撫養子女,比飽飯穿得暖就可以,家庭的親密感是小朋友成長中重要元素
他不離婚,只想共同養大小朋友,可見他想小朋友有完整家庭,還有轉機,勸他為「小朋友著想」一起見婚姻輔導吧

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小豬澄 發表於 21-11-17 09:18
咁我想像到 點解今日會搞成咁
有時雖則係二公婆 但一但會講到對方家人 難免易出問題
有時難受係要搵朋友 ...

同感,理解個男人點解有呢個反應,年期唔短,成日吸埋咁多怨氣,佢又可以同邊個放負?核心又關乎佢家人!

首頁
12345...11

尾頁

跳至