家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sschong 發表於 21-12-16 18:19
我個人覺得唔派息會好啲

如果有得揀,我都揀派息次數最少嘅,先揀「唔派息」,無則揀「每年派息一次」,再無則揀「每半年派息一次」,再無則揀「每季派息一次」,再無先揀「每月派息一次」。

我買得金額唔大,派息雞碎咁多,派嚟做乜?如果派咗嘅息唔係用咗佢,派嚟做乜?
唔派息先有複息效應。

子爵府

bbjaibaba 發表於 21-11-30 15:56
牛牛基金寶,見之前有jm推介
放左少少閒錢,小試牛刀,賺左少少
不過我未好識點睇邊個基金好,即係睇歷史走 ...

過往表現唔等於將來表現。
今年表現好唔等於出年表現都好。

一間基金公司有多隻基金,有啲基金表現好,有啲基金表現唔好,唔係全部都表現好。

大宅

bbjaibaba 發表於 21-12-17 11:19
點解既?
啲息咪又係你啲錢到派返出黎比你,睇落好似你收多左錢咁

大宅

choyki 發表於 21-12-18 11:29
如果有得揀,我都揀派息次數最少嘅,先揀「唔派息」,無則揀「每年派息一次」,再無則揀「每半年派息一次 ...

同意你講法,市場上走勢好既基金多數係唔派息,靠價位上漲賺錢

大宅

choyki 發表於 21-12-18 11:36
過往表現唔等於將來表現。
今年表現好唔等於出年表現都好。

我最近開始研究資產成份
有d基金前兩年走勢好好,到今年就一缺不振

子爵府

sschong 發表於 21-12-21 10:50
同意你講法,市場上走勢好既基金多數係唔派息,靠價位上漲賺錢

派唔派息同基金表現無關係,同一隻基金有派息類別,亦有唔派息類別,兩個類別表現唔會唔同。
以定期存款為例,派息就等於到期後存本取息,唔派息就等於本息續存,二者利率一樣。

每月派息類別應是為了退休人士的需要(嬰兒潮出生的人陸續退休,需要每月有收入的需求大),退休人士可選擇每月派息類別,未退休則應選擇不派息類別以獲取複息效應。

子爵府

bbjaibaba 發表於 21-12-23 11:24
我最近開始研究資產成份
有d基金前兩年走勢好好,到今年就一缺不振

2000 年摩根的幾隻日本基金一年升幾倍,排行榜頭幾位畀佢霸晒,但 2001 年則排咗喺排行榜最尾,過往表現唔等於將來表現,有時過往表現等於將來表現的相反。一次過買就睇你買得啱唔啱時間。月供,用平均成本法買就唔怕買唔啱時間。
我發覺升得多嘅,之後就會跌得多,跌得多嘅,之後就會升得多,呢啲叫做輪住炒、輪動、追落後。
實際上是比重還原之故。

大宅

近呢一年嚟 有多 「基金」 post 响呢度出現
有好多「軟性」 sell 基金內容
大家小心 …….

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

小心這裡有agent搵水魚 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

男爵府

如果有相關行業ETF,買ETF好啲,夠靈活,收費平好多

首頁

尾頁

跳至