自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

已刪除用户

侯爵府

榮盛 發表於 21-12-12 09:04
教育局教材係用rthk影片,而家個今屆立法會選舉教育界候選人丁健華咁話

丁健華批評,教育局向全港學校提供 ...

小一確實不適合睇,我記得當年自己都五/六年班先睇,睇完都好驚!雖然我都好痛恨日本侵華,但起碼中學先播會好D,小學書本 拼圖可以啦!不要下下分顏色

琥珀宮

教育局教材係用rthk影片,而家個今屆立法會選舉教育界候選人丁健華咁話

我讀中學年代,根本冇日本侵華片俾我地睇。依家有,係件好事,認識歷史。

史實係咁殘忍,亦應該俾學生知道上個世紀中國人如何被日本人虐待,香港被日軍佔領3年零8個月一樣咁慘,市民被虐殺不計其數,可惜冇片咋。

侯爵府

SandyKL 發表於 21-12-12 10:06
我讀中學年代,根本冇日本侵華片俾我地睇。依家有,係件好事,認識歷史。

史實係咁殘忍,亦應該俾學生知 ...

但小一咋?有心帶小朋友去博物館睇相都得?評論區究竟有冇人自己小學睇過?仲要小一

公爵府

2023年兔年勳章

lalalumlum 發表於 21-12-12 09:55 啲相令我極到不安,同時想像到當時中國人有幾慘,幾恐慌,亦覺得當時個清政府有幾無能。
...

日本侵華係民國時期,同清朝無關。

中國人無知、自大,唔去認識世界,引致科技發展落後。歸根究底,係民族性引致嘅災難。

日本有明治維新,而清朝只有低能義和團,被人侵略係天注定,無得改變。

Lyrica    發表於 21-12-13 13:22

琥珀宮

kayen 發表於 21-12-12 10:15
但小一咋?有心帶小朋友去博物館睇相都得?評論區究竟有冇人自己小學睇過?仲要小一
...

小學太細,除去斬殺片段,只口述入侵過程已可以了,片包含斬殺部份中學才較適合。

侯爵府

SandyKL 發表於 21-12-12 10:26
小學太細,除去斬殺片段,只口述入侵過程已可以了,片包含斬殺部份中學才較適合。
...

圖片評論,費事寫過

公爵府

goo_littlebb 發表於 21-12-12 09:57

學校有睇過,應該初中,屋企都有睇過。因為啲片係快 ...

我記得當年我中學才看到南京大屠殺某幾張相片,雖然是黑白照,但已經非常震撼,感同身受,心情久久未能平服。
同意可以作為中學教材,但不宜給小學生看,尤其初小。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

Amy1974 發表於 21-12-12 10:23
日本侵華係民國時期,同清朝無關。

中國人無知、自大,唔去認識世界,引致科技發展落後。歸根究底,係民 ...

中國被清朝統治前好強大,全世界都羨慕,明朝嘅船已經去到非洲,根本就係清朝滿人導致積弱幾百年,滿人世代係草原生活根本算蠻人,佢地主張“寧贈友邦,不予家奴”(家奴即廣大百姓),清滅亡前被打到甩皮甩骨只打算走佬,民國就有本事算翻身都冇咁快

男爵府

咁我覺得黑暴也對香港人「極度殘忍」, 唔希望 阻住條路 會畀人打, 任意破壞地鐵話「自由」。

珍珠宮

我無睇過南京大屠殺既片, 但好記得小學時有套黑太陽七三一上映, 講日軍點樣用中國人做殘酷活體實驗, 啲相我到宜家都好驚

大宅

tictactoe 發表於 21-12-12 09:35
極度殘忍,極度令人不安的,是日本人,不是rthk

Well said !!!我支持港台!一定要俾下一代認清歷史真相!

水晶宮

2024勳章

邊度可以睇到呢5分鐘片?想睇吓有幾恐怖

大宅

小馮 發表於 21-12-12 10:54
咁我覺得黑暴也對香港人「極度殘忍」, 唔希望 阻住條路 會畀人打, 任意破壞地鐵話「自由」。
...

係!黑暴時出街真係好無安全感!

珍珠宮

畀面勳章

唔好話小一生睇到覺殘忍,就算一個成年人睇到都覺震撼,但日本人當年就係咁樣殘殺我們中國人系鐵一般的事實,真相就係咁殘忍。它系紀錄片,唔系擺拍片。

琥珀宮

ChaBean 發表於 21-12-12 10:52

中國被清朝統治前好強大,全世界都羨慕,明朝嘅船已經去到 ...

又唔係,清朝統治中國約275年,順治、康熙統治期間,遇到好多艱難,康熙雖然平定內亂,交雍正時國庫空虛。雍正係個勤儉勵治皇帝,由佢改革後,奠定穩健基礎交俾乾隆,開乾隆盛世,國泰民安,乾隆在位88年。

之後嘅嘉慶食乾隆老本,問題不大,至道光開始走下坡,甲午戰爭、第一次鴉片戰爭爆發。當時中國自給自足,內銷已足夠,唔需要靠外國,外國好想打開中國市場,軟唔得,難道硬就係對?

英國輸入鴉片,不單令國民身體孱弱,甚至令國庫白銀虛耗,林則徐燒鴉片,拒絕鴉片入口,就引致以後嘅鴉片戰爭。清朝出咗個慈禧係滅亡最大因素,但男丁單薄亦係助因。

SU213    發表於 21-12-12 11:49

子爵府

lalalumlum 發表於 21-12-12 09:55
我小學去書局睇到本書,又係講南京大屠殺,啲相令我好不安,好深刻。

有張相係個日本軍拎住個中國人人頭笑 ...
絕對同意,你所講的那些照片,我已成年時見到都感到很不安,小時候常聽到老人家講日治時生活如何艱苦,因為無親身經歷,感覺不強烈,但當見到這些照片,感覺很震撼,中國人被日本人殘殺虐待,雖已是歷史,我也反感稱去日本係返鄉下

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

魷魚遊戲咪一樣恐怖, 班小學家長不單比小學生睇, 仲要扮入面既人物, 唱入面既歌

伯爵府

黃屍議員崇洋崇日,這套電影揭露日本人凶殘殺害中國人,佢梗係要反對啦,差在未講侵華是利多於弊

翡翠宮

畀面勳章

annakit 發表於 21-12-12 11:31
魷魚遊戲咪一樣恐怖, 班小學家長不單比小學生睇, 仲要扮入面既人物, 唱入面既歌
...

well said

日日是好日

首頁
12345...8

尾頁

跳至