自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

早2日去學童健康院,有個细路開住聲玩switch.
健康院姐姐叫佢:小朋友,呢到吾可以嘈架,關左聲佢啦。
佢娘親一面玩手機一面講,你講野咪仲嘈過部機!

D真係家庭教育。(emoji)‍♀️

伯爵府

小鴨子 發表於 21-12-12 22:27
有次係商場 有個唔夠三歲既妹妹仔跑來跑去 跑到我面前 佢媽咪同佢講 你因住比人撞到你呀!
...

真係勁多家長係咁,完全唔覺自己小朋友有問題

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

珍珠宮

其實呢啲係傳承下一代,上一代如果好有家教有禮,下一代基本上都唔會太無禮貌,因為佢地重視家教,唔會自由到唔教...

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

家長唔教啫
唔止小朋友, 十幾廿歲都大把係咁

男爵府

ggiee 發表於 21-12-12 16:23
好多小朋友都冇禮貌

有個小朋友 看完書就隨手扔一旁

家長問題

子爵府

GreenMaDad 發表於 21-12-12 17:38
可能好多小朋友平時都吾係父母湊。

上星期搭(emoji)去上堂,有個女仔入到(emoji)周圍搞其他小朋友,但個姐姐好好,係咁阻止佢叫佢唔可以咁,到佢地出(emoji),人巳經出左一半,我仔剛企近(emoji)門,佢無啦啦擰過黎飛腳踢我仔,嘩真係生番咁,完全唔識佢都可以走去踢人
個姐姐同我say sorry再話個女仔,我心諗平時係咪比父母縱得太勁,定個女仔本身有問題冇去求醫,咁樣出街周圍撩事鬥非真係嚇死人

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

pipip929 發表於 21-12-12 23:06
佢娘親一面玩手機一面講,你講野咪仲嘈過部機!..
呢啲娘親覺得自己小朋友大晒,自私到一個點,真係有病

大宅

回覆樓主:

實在太多港爸港媽!眼中只有自己兒女!
真係見唔小呢D人,講之不盡!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

好多90後自己都係無禮貌, 不要祈望佢地會教出有禮貌既子女

男爵府

回覆 ggiee 的帖子

其實大一都一樣。小朋友有時行街放學比人撞到。嗰大人都唔講對唔住。

珍珠宮

ggiee 發表於 21-12-12 16:23
好多小朋友都冇禮貌

有個小朋友 看完書就隨手扔一旁
尋日我去一個酒店入面既休息區, 坐底食個cake, 隔離枱亞媽同兩個女一齊坐, 個細女將對腳放上枱, 亞媽都無話佢. 但佢嘈亞媽就會話佢, 因為D人會望住佢! 但我唔明, 响街都容許個細路放對腳上枱係咩家教呀?

大宅

好多大人都唔教,
我囡岩岩1歲多D, 未係好識行, 去Playgroup時有個大D既女仔走黎搶阿囡頂帽, 仲打落佢頂帽度, 我姐姐擋住左個妹妹, 本身正要開口話佢時, 人地爸爸沖埋黎即時抱走個女, 係有想阻止佢既但無教佢同人道歉, 個爸爸自己都無, 下一堂見到個妹妹又去左搶人地口罩, 我地而家一見到佢就即刻避開

大宅

好多大人都唔教,
我囡岩岩1歲多D, 未係好識行, 去Playgroup時有個大D既女仔走黎搶阿囡頂帽, 仲打落佢頂帽度, 我姐姐擋住左個妹妹, 本身正要開口話佢時, 人地爸爸沖埋黎即時抱走個女, 係有想阻止佢既但無教佢同人道歉, 個爸爸自己都無, 下一堂見到個妹妹又去左搶人地口罩, 我地而家一見到佢就即刻避開

大宅

好多大人都唔教,

水晶宮

忌廉寶寶 發表於 21-12-13 08:05
上星期搭(emoji)去上堂,有個女仔入到(emoji)周圍搞其他小朋友,但個姐姐好好,係咁阻止佢叫佢唔可以咁, ...

起飛腳好驚啫,唔小心俾佢d無情力踢中可以好嚴重。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

回覆 忌廉寶寶 的帖子

有D姐姐都幾好,但可能家中人(尤其長老)常指駡姐姐,小朋友自然覺得姐姐係“下人”, 所以好多當姐姐講野耳邊風。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

唔好話咁細,我仔1X歲,前兩日同同學去OP,我都同佢講,玩還玩,要顧及身邊嘅人,OP好多小朋友/老人家,尤其是排隊嘅時候,唔好同D同學推嚟推去,整親人就唔好

伯爵府

勁怕啲人生咗仔當個仔係皇帝咁。

首頁

尾頁

跳至