自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Alohayo 發表於 21-12-27 23:31
新加坡措施已經好嚴, 過去幾個月私人公司都實施在家工作安排, 明年一月至放寛到只准許50%員工返回辦公室; ...

對本土居民嚴格無用,佢之前一路大開門戶,開放疫苗旅遊通道比好多國家入境唔使隔離。

因為發現好多新增輸入個案都系呢個渠道而來,所以前排要緊急暫停個疫苗旅遊通道囉。

大宅

2024年龍年勳章

c9ha 發表於 21-12-27 23:37
我開始有啲亂亂地,呢單石塘咀同之前機場屯門嗰個人有關係?

據了解,患者為1名自美國紐約返港的國泰機組人員,疑因免檢疫再次出事!

好早已經講機場E個漏洞啦...

而且係美國番黎都唔洗隔離一下,,,都痴線...

明知外國爆得咁勁...

男爵府

SiuYuen_FB 發表於 21-12-27 23:49
據了解,患者為1名自美國紐約返港的國泰機組人員,疑因免檢疫再次出事!

明白,咁而家啲機組人員其實係咪全部都唔使隔離?放工之後就可以直接出市區自由活動?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

平平常常 發表於 21-12-27 23:40
對本土居民嚴格無用,佢之前一路大開門戶,開放疫苗旅遊通道比好多國家入境唔使隔離。

因為發現好多新增 ...

星洲行病毒共存嘛!

侯爵府

凈係這裡部份JM已反對隔離,大6所有飛國際航線嘅機組人員都要集中隔離,但香港就唔得

大宅

2024年龍年勳章

c9ha 發表於 21-12-27 23:51
明白,咁而家啲機組人員其實係咪全部都唔使隔離?放工之後就可以直接出市區自由活動?
...

國泰進一步收緊機組人員返港豁免檢疫指引,回港首3天每日只准最多離家兩小時,且僅限指定活動,包括購買必需品、進行戶外個人運動,或出外求醫等,並需自行記錄行蹤,及避免團體聚會,即使完成醫學監察後,指引亦提醒員工應避免不必要的社交接觸,及完成相關檢測要求

男爵府

SiuYuen_FB 發表於 21-12-28 00:04
國泰進一步收緊機組人員返港豁免檢疫指引,回港首3天每日只准最多離家兩小時,且僅限指定活動,包括購買必 ...

咁如果佢同住屋企人出街咪又係一樣

水晶宮

SiuYuen_FB 發表於 21-12-28 00:04
國泰進一步收緊機組人員返港豁免檢疫指引,回港首3天每日只准最多離家兩小時,且僅限指定活動,包括購買必 ...

好像去返上年咁,外國回港人士家居隔離

大宅

2024年龍年勳章

c9ha 發表於 21-12-28 00:06
咁如果佢同住屋企人出街咪又係一樣

所以居家隔離根本係廢..都冇人管...

都唔似內地咁...完全唔被外出的......
所以都係哂氣...

水晶宮

SiuYuen_FB 發表於 21-12-28 00:09
所以居家隔離根本係廢..都冇人管...

都唔似內地咁...完全唔被外出的......

等換屆吧

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

子爵府

kayen 發表於 21-12-28 00:03
凈係這裡部份JM已反對隔離,大6所有飛國際航線嘅機組人員都要集中隔離,但香港就唔得
...

我讚成集中隔離,下下流入社區,遲早出事

子爵府

loved 發表於 21-12-27 23:31
都吾知個政府係咪想整死香港,一方面應酬阿爺,表面要揸緊市民,但後面又呢個免檢果個免檢。

...

我都覺得政府內部有鬼,對中央根本係陽奉陰違,目的係拖特區政府步伐,我諗真係要等林鄭落台先搞得掂。

伯爵府

睇嚟第五波不遠矣

複式洋房

回覆樓主:

omg

水晶宮

MC媽 發表於 21-12-28 00:38
我都覺得政府內部有鬼,對中央根本係陽奉陰違,目的係拖特區政府步伐,我諗真係要等林鄭落台先搞得掂。
...

關左一邊門,再開另一邊窗比病毒入嚟
再唔係暗地裡開條隙比外國明星入嚟

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

就算真係乖乖家中隔離,佢地第n日都會出去中心採樣,已經走入社區喇
放下自在

子爵府

美國机返港都可免檢???

琥珀宮

Alohayo 發表於 21-12-27 23:31
新加坡措施已經好嚴, 過去幾個月私人公司都實施在家工作安排, 明年一月至放寛到只准許50%員工返回辦公室; ...

新加坡8月推與病毒共存,推打疫苗,仍每日3000人染疫,跟住11月又收緊。原視新加坡為與病毒共存成功範例,但Omicron來襲,似乎與病毒共存此方法又難以實行,圍堵清零亦難,好難搞

首頁

尾頁

跳至