自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

個個都做節,唔通個個都恨做節咩?
幾多真係渴望見面關係親厚?
無時想有,有時可能又嫌應酬煩。
我講我。

水晶宮

其實我見到fb好多人都係開party過有少少羨慕。但我自己又唔係鍾意應酬人既人,所以睇完就算

大宅

我都唔係恨個個節日開party ,每星期大班人飲飲食食嗰種。只係一年三幾次熱熱鬧閙歡聚一翻嘅機會都絶無僅有啫

珍珠宮

回覆樓主:

通常隔離婆仔飯焦香
以前好多家族飯局
人多嘈又多花費
其實不enjoy

yeung_ma    發表於 22-1-2 11:53

珍珠宮

Etcetc 發表於 22-1-1 17:15
好似今日咁,我一早在C6 家庭谷問各兄弟姊妹有冇興趣去尖沙咀晚餐慶祝,我訂位(大家唔係有經濟問題)佢哋 ...

唔好講到舉目無親,諗清楚呢啲只不過係飲食/酒肉朋友

公爵府

其實有家庭聚會,都會好攰!
我寧願清清閑閑喺屋企休息,Hea下

侯爵府

回覆樓主:

我都係冇家庭聚會,我好enjoy

水晶宮

回覆樓主:

你兩個小朋友幾大?
其實一家四口出去行下, 踩下單車, 行山, 已經好開心。想熱鬧d 的話, 不如約小朋友的同學仔家庭。兩三個家庭玩兩三次就會熟落, 之後就會有固定脚聚會。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

冇架喇!你既另一半標誌住你下半生點樣過,決定咗你既人生,如果影響埋下一代就更慘,我覺得如果有下一代,唔可以咁自私,多多少少都應該為子女去多啲活動,等佢地擴闊下社交圈子,呢個亦係我好多朋友捱到子女大晒,就分開各有各社交 ,甚至離婚都有

子爵府

Etcetc 發表於 22-1-1 16:53
我哋一家四口,我同C6各有兄弟姊妹,但都單身或沒有仔女, 佢哋比較冷淡,只有大時大節才見面。

我自己有同 ...

我同你一樣喇,c6放假只會喺屋企瞓同打機,同我自己嘅家人已經好幾年無見過,所以過時過節都係同平時一樣咁過,或者出去做兼職搵下外快咁咋

子爵府

Etcetc 發表於 22-1-1 19:14
我都唔係恨個個節日開party ,每星期大班人飲飲食食嗰種。只係一年三幾次熱熱鬧閙歡聚一翻嘅機會都絶無僅有 ...

我都無,c6唔肯俾錢出去食餐好d,一話出去食就話去佢媽度,咩餐餐都煮到自助餐咁,咪玩喇,佢媽最多煮多兩碟餸,點會可以同出面酒店自助餐比較,加上佢媽想我落手落腳煮,我更加唔想上去幫佢手,喺屋企食外賣好過

水晶宮

回覆樓主:

我同你情景一樣,無計,我都唔太中意party應酬,我enjoy一家周圍去

子爵府

Wishsss 發表於 22-1-1 17:50
我同c6都唔鍾意太多人嘅活動
情願一家人周圍行下食下飯

肯一家人出去行下食下都好,我果件放假喺屋企,叫我想就自己同d仔出,佢靜靜地自己喺屋企,我唔鐘意自己帶d仔出街,好似單親咁

琥珀宮

我哋一家四口,我同C6各有兄弟姊妹,但都單身或沒有仔女, 佢哋比較冷淡,只有大時大節才見面。

我自己有同 ...

你放心,仔大左自己會有朋友,如果佢係靜嘅鍾意係屋企嘅都冇計
佢地覺得一家人係屋企已經好好,未唔想出街

子爵府

我自己有同 ...

如果你的是囡囡。可能你唔會咁在意有冇咁多親友活動。有女陪你周圍去食同行街。不過呢啲成日陪父母周圍去嘅習慣都會係由細做開,仔女都係,不過仔大啲未必咁黐。

侯爵府

回覆樓主:

自已一家過好好啦, 唔係可返娘家。
俾面派對幾攰

男爵府

我自己有同 ...

你“自己有朋友”,已經不錯,可以約下唔同朋友唔同時間見下面(唔一定要一大棚人,因為一來難約,二來都唔係好傾到計,除非見面/飯局時間好長),小朋友得閒就叫埋或問下係咪一起,如果唔係,自己保持住社交圈子也是好事(請恕我直言:特別係你老公係獨家村、兩個寳貝仔又唔係好服侍)。

我這個假期好開心啊,正式放假前有親戚來我到慶祝了聖誕、之後分別同咗5個朋友午餐、晚餐、在我家tea,同一對couple朋友加自己家人吃咗晚餐,同一群人飲咗餐茶,小朋友也參與了幾個聚會。但係我全部都冇post相片在FB,只同一起影相既朋友分享,好的東西相關的人知道,已經足夠。

侯爵府

回覆樓主:

以前小朋友細,幾姐妹都會帶埋細路一齊玩,現在細路大了,叫都唔肯出嚟,近年都係幾姐妹飲茶。有時聚會如果有人唔喜歡,就無謂勉強。

珍珠宮

我鐘意自己一家玩,兩個小朋友都難照顧,同其他人仲要顧住人地,又驚小朋友整到其他人,又驚嘈到人~自己一家玩想點就點,無咁多社交野煩食咩玩咩全部睇自己預算

侯爵府

我最憎 但另一半屋企乜節日都一定要食
我只鐘意同朋友見面 唔係應酬唔使扮晒嘢

首頁
12345...6

尾頁

跳至