自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

Onlok 發表於 22-1-12 11:44
其實私家醫生打手,係打咗都唔知。

你講得啱呀!我都係打左手 ,打完都唔覺,我仲讚個姑娘手勢好添

翡翠宮

seaman1982 發表於 22-1-12 11:24
昨日第三針,我係打右手的。
我要求的,純粹因為左撇子。
第一針唔知打左左手好不方便,所以二三針都要求 ...

我兩個仔都係打右手,只因係左撇子,佢地未夠 18,因為當時未出建議話只需打一針,所以打左兩支復,好彩打左右手,不幸中之大幸

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Onlok 發表於 22-1-12 11:08
右手得唔得?
小學啲針揀大脾得唔得?

小學生暫時只批左科興,
因為冇復必泰可能引至心肌炎/心包炎的副作用,
科興打幼兒手臂係安全的

珍珠宮

玩具勳章

Onlok 發表於 22-1-12 11:08
右手得唔得?
小學啲針揀大脾得唔得?

右手唔係唔得,但會痛或酸痛,如果右手主要動活,會有影響

翡翠宮

seasonsYK 發表於 22-1-12 11:21
01的新聞冇講科興定復必泰,只講打疫苗有特別要求。照報導來看,應該是所有疫苗,總之特別要求他們會盡量 ...

專家只係建議復必泰打大脾,
以便降低引至心肌炎/心包炎的風險

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

但有個疑問如果打大脾會痛會唔會影響行路

伯爵府

seasonsYK 發表於 22-1-12 11:03
我自己是不太贊成疫苗。始終是將病毒及化學劑打進血管,最終會隨著血液走到心臟的。
假如必要打的話,可以 ...

真㗎

大宅

回覆 chingnc 的帖子

有人打手臂會酸軟無力, 大腿有可能也一樣。 情況視乎身體狀況。 只能取捨。

珍珠宮

又一個袁教授嘅「忠實粉絲」,我講咗好多次,我住外國冇人打大脾,一百五十萬人打咗都冇死亡個案,除了一個懷疑個案,你哋鐘意追隨袁教授就照跟啦!

大宅

Jasmine-4711 發表於 22-1-12 12:28

是我看漏,01的新聞講的那個中心是只打復必泰。

科興的話, 未有人試過。可能真的要試住去問先知

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 22-1-12 12:28

你都相信呢啲專家?呢度12至17歲打針後好似冇發生心肌炎嘅數據,亦無人投訴有呢種情況。

男爵府

好媽媽勳章

宜家12-17歲以下青少年,復必泰是否要打兩針?原來要隔開12個星期才打第二針?

大宅

回覆 goodsnooky 的帖子

打完疫苗後大部分人冇事,但也有很多人好慘。 我屋企人打完疫苗後,開始頭痛。身邊朋友打完針,發燒一星期以上。 最嚴重的兩個,一個長輩打完針又去打羽毛球後中風昏迷,另一個全身無力, 要拿拐扙走路。
如果真的要較真,呢班全部都可以是與疫苗無關,上左年紀所以中風,突然冇力是不明原因。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Jasmine-4711 發表於 22-1-12 12:16
小學生暫時只批左科興,
因為冇復必泰可能引至心肌炎/心包炎的副作用,
科興打幼兒手臂係安全的

thanks

翡翠宮

goodsnooky 發表於 22-1-12 12:45
你都相信呢啲專家?呢度12至17歲打針後好似冇發生心肌炎嘅數據,亦無人投訴有呢種情況。
...

你住外國可能冇留意香港新聞.

可能因為華裔少年體質和外國不一樣.
在香港, 少年打復必泰第一針都可能個心出事, 第二針的副作用比第一針高6倍, 更易出事, 有些嚴重到一世都不可痊癒.

因香港少年奶了鑊大的, 香港專家才改復必泰的打針指引,
不跟藥廠指引,離經叛道, “自樹一格”

翡翠宮

ctslhkc 發表於 22-1-12 12:50
宜家12-17歲以下青少年,復必泰是否要打兩針?原來要隔開12個星期才打第二針?
...

我在其他topic講了多次.
Pfizer/BoT藥廠指引係少年隔21-28日打兩針
但因去年暑假部份香港少年打完第2針後引發心肌炎或心包炎要入院. 嚴重者入ICU, 一世不可根治,

所以專家委員會在9月剎停, 話打一針就夠. 其實打兩針才完成接種, 打一針好快效力散.
但為免家長擔心或對復泰的安全性/可靠性失去信心, 話“ 少年打復,一針就夠”,
只係氹住市民先的權宜之計.

9月打完第一針後12星期(約3個月),
等第一針藥力散了,
在12月尾,專家 才敢宣佈少年可以打第二針復必泰.

為免又引至心肌炎或是心包炎,
專家建議打離心臟較遠的大脾

在其他國家, 一直按藥廠指引,
少年隔21-28日打兩針復必泰(見last update Dec 15, 2021)

男爵府

ctslhkc 發表於 22-1-12 12:50
...

13歲巳打1針復必泰,想第2針改打科興,要隔幾耐可打

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

seasonsYK 發表於 22-1-12 11:03
我自己是不太贊成疫苗。始終是將病毒及化學劑打進血管,最終會隨著血液走到心臟的。
假如必要打的話,可以 ...

係味好少人會打大脾
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

seasonsYK 發表於 22-1-12 12:51
回覆 goodsnooky 的帖子

打完疫苗後大部分人冇事,但也有很多人好慘。 我屋企人打完疫苗後,開始頭痛。身 ...

所有疫苗都可能有副作用,對樓主家人、長輩和朋友打針後遇到嘅情況,深表同情。我所講係如果好似袁教授講打大脾,係唔係可以減少打針後對你家人、長輩和朋友嘅影響,我唔知道。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 22-1-12 13:29

你住外國可能冇留意香港新聞.

我唔知道香港青少年體質係唔係真係較外國長大嘅華裔青少年差,不過以我兩個仔高中有超過一千人係華裔學生,有百分之九十八打了兩針復必泰,但無人因打針而產生心肌炎。我唔喺香港,無法理解你哋嘅情況,我很少單純相信專家,用實例證明比專家意見更準確。

首頁

尾頁

跳至