自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

作為賓客,最怕就是聽致謝辭,亦吾會留心聽,所以不用介懷

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得...每個人看重既野都唔同..
既然你覺得依件事係你既遗憾...會令你唔開心的..
可以好好同另一邊傾下...想要一個美好的婚禮...
冇必要再大排宴席...
只要3幾枱最親好友....
做番你覺得之前做唔到又想做的...

雖然你話前一段婚姻不太好..
但都唔係人人有機會有第二個姻緣...
你已經好LUCKY...

做人..有時真係放開D...
睇淡D...個人會開心D

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

一仔一女係和新伴侶生的嗎?還是和前夫的子女?

子爵府

你是妒忌,因為你唔妒忌你是不會不斷去講個妹的。所以走唔出,你唔肯去面對解決唔到,婚禮是外在野,所以你要搵一個會和你行下去的人,而不是搵同你攪這些的人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍惜感恩自己所擁有的,就夠。

結婚後更加明白,家家有本難唸的經,好多野你睇人好,人睇你好...並無完美。

珊瑚宮

婚禮嘅嘢都係一場show姐 我最怕怕 所以當年我都冇攪 最緊要都係另一半錫你愛家庭 咁仲唔夠咩!人比人比死人 呢個世界好多嘢你睇人好 人睇你好姐 如果你真係要比較 自己同自己比較永遠是最好的 至少可以睇吓自己有冇進步

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

你係咪好早結婚生仔? 冇乜planning?
Kaya Kwok was born on 31/JAN/05
Alvin Kwok was born on 05/JUL/12

珍珠宮

婚禮太麻煩,又要應酬啲人,簡單自己同另一伴,小朋友一齊渡過,不是更自在嗎?
豪華世紀婚禮,亦唔代表能白頭偕老,純粹結個刻有面啲啫

大宅

每個人都有自己條路,有順境逆境,其實你有一仔一女真係好幸福,好多人用幾多錢去做人工受孕都未必求子成功,有d嘢真係要靠自己睇開d

伯爵府

同個好既比較緊係唔開心,
試吓同個差既比你即刻舒服晒

翡翠宮

畀面勳章

上一段婚姻既然已經離婚告終,婚禮係咪圓滿其實已不重要。如果真的很渴望一個完美婚禮,跟另一半講,讓他為你圓夢。
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

婚姻要經營
唔到最尾都唔知邊個最幸福啦
健健康康已經好過好多人

男爵府

戥妹妹開心好過替妹妹愁,佢嫁得差煩著娘家仲弊.
呻完,向前望.祝福你,家下時勢,身體健康,一家安好最緊要!

男爵府

rayrayus 發表於 22-1-25 05:58
你而家都有個伴啦,又唔係冇仔女,有咩需要唔開心? 做人一定要知足,記唔記得中學的課文,以有涯隨無涯,殆 ...

同意,人比人,比死人,知足,感恩,過好每一天

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

現在既伴侶係新一段關係嗎?你遺憾冇把握個次婚禮好好透過致詞感謝身邊人嗎?然後今次哩段感覺雖然穩定,但你希望對方俾到你圓滿既儀式彌補上次遺憾?
只能夠講,有好多人有圓圓滿滿既婚禮,但未必有幸可以圓圓滿滿同返同一個人相守相依到老,婚禮只係一場充滿儀式感既一場show,反而你要感恩你現在有穩穩定定,平平淡淡,不喜歡高調搞大龍鳳的伴侶。
現在你既不快樂來源於你的不知足,當你學識感恩知足,就唔會有哩種感覺。

珍珠宮

回覆樓主:

做人唔能夠強要完美,知足就快樂

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

學樓上jm講,擺酒係一場show,呢個show可能唔夠perfect,令你有點遺憾,但都過咗去,發生咗就發生咗,唯有向好果方面諗,淨下黎既人生唔好比自己遺憾,要活得自在

大宅

2024年龍年勳章

呻咗有無舒服 D?

公爵府

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:49
嗯..我屈左好耐喺心入面,純呻下㗎咋…
是咁的,我妹最近結婚了!見到佢嫁得好好,其實好鄧佢開心!佢老公 ...

完全明白 唯有講各有前因莫羨人 可能妹前世種下很多善因

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

你不自覺同阿妹比較, 將自己不斷矮化, 所以唔開心, 唔好攞人地把尺度自己, 明白自己際遇不同, 人生就不同, 快樂才重重要, 放開自己吧, 快樂是外人比唔到你, 只有自己想通才能真正快樂, 加油

首頁
12345...6

尾頁

跳至