自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好手功!靚!

別墅

象牙宮

白糖發糕
黑糖發糕
焦糖發糕
红糖發糕

班蘭發糕
https://www.youtube.com/watch?v=SftiyXOAHWs

粉粉發糕
https://www.youtube.com/watch?v=bN-4Bk4sK_4

紫米發糕
https://www.youtube.com/watch?v=_uV1PkpLy64

yeung_ma    發表於 22-2-9 10:49
yeung_ma    發表於 22-2-9 10:48
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

大發特發

象牙宮

小manman 發表於 22-2-7 14:31
我真係好熱愛,我巴不得日日都整,我啱啱用慢磨機榨完薑汁,呢2晚準備整黑糖薑汁年糕同薑汁紅棗糕 ...

黑糖薑汁年糕同
薑汁紅棗糕

出售吧。或接訂單。賣得貴,可能難。賣得不貴,該可以。

見 youtuber 出售飯盒。餐廳價十歐。佢售5-6歐。
純想做多D,自己食+出售。當興趣。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

+5熱血勳章

小manman 發表於 22-2-7 00:43
試左2個配方,用低筋麵粉加少少粘米粉同粟粉,口感就有少少咬口,帶點煙韌;用全低筋麵粉,口感比較鬆軟, ...

想問吓蒸發糕係咪應該用明火好D,同埋有冇D乜嘢要特别注意嘅?
因為我用整過幾次(跟過網上幾個食譜),都爆得唔多,一係就唔係個個爆。會唔會係因為用電磁爐關係呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ry 發表於 22-2-7 15:14
想問吓蒸發糕係咪應該用明火好D,同埋有冇D乜嘢要特别注意嘅?
因為我用整過幾次(跟過網上幾個食譜),都爆 ...

要裝至九分滿, 最好用硬些少的杯易保持型狀, 大火蒸, 沾米粉難熟要比淨麵粉蒸久一點。我睇左FB辣粉17購好多人做, 有人講心得, 辣媽有片做五色發糕。

https://www.youtube.com/watch?v=TlP5ftRcAz4&t=442s

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

我試過用蒸焗爐,但唔得,唔夠力,發唔到咁靚

翡翠宮

如果用蛋糕紙杯需放進大小相約的布丁杯/模具中※可受熱,否則紙杯會因發糕受熱澎脹而變形

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小manman 發表於 22-2-7 15:30
我試過用蒸焗爐,但唔得,唔夠力,發唔到咁靚

FB群組有人都係蒸焗爐做效果真係冇咁好, 話唔夠蒸氣, 用大同電鍋都係唔夠蒸氣。相信要夠氣先會蒸得好, 咁要比大煲啲水去蒸, 等產生多啲蒸氣, 我家中太多食物, 未有空間去試做。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

andyman 發表於 22-2-7 15:27
要裝至九分滿, 最好用硬些少的杯易保持型狀, 大火蒸, 沾米粉難熟要比淨麵粉蒸久一點。我睇左FB辣粉17購好 ...

啱啱睇左,謝謝分享

翡翠宮

kc_babe 發表於 22-2-7 00:54
好正喎!新年發發發發!

請問可唔可以share食譜?thanks

可以,我今晚post比你呀!!

子爵府

+5熱血勳章

andyman 發表於 22-2-7 15:27
要裝至九分滿, 最好用硬些少的杯易保持型狀, 大火蒸, 沾米粉難熟要比淨麵粉蒸久一點。我睇左FB辣粉17購好 ...

Thanks, 等我下次又跟下哩個整先
我係用砵仔糕果D碗仔

子爵府

+5熱血勳章

小manman 發表於 22-2-7 15:36
如果用蛋糕紙杯需放進大小相約的布丁杯/模具中※可受熱,否則紙杯會因發糕受熱澎脹而變形
...

我用砵仔糕碗仔蒸,下次會试下上面 jm 介紹果條片做法。然後再試埋你嘅做法(如果簡單 )等你 post 埋做法。試吓邊個口感啱我

水晶宮

小manman 發表於 22-2-7 00:43
試左2個配方,用低筋麵粉加少少粘米粉同粟粉,口感就有少少咬口,帶點煙韌;用全低筋麵粉,口感比較鬆軟, ...

成日教jm整嘢食,祝你發大財呀!

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都等你share食譜啊

翡翠宮

kc_babe 發表於 22-2-7 00:54
好正喎!新年發發發發!

請問可唔可以share食譜?thanks

食譜~

翡翠宮

ry 發表於 22-2-7 21:34
我用砵仔糕碗仔蒸,下次會试下上面 jm 介紹果條片做法。然後再試埋你嘅做法(如果簡單 )等你 post ...

我啱啱post左食譜係#39

首頁

尾頁

跳至