自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

多謝大家寶貴意見呀!
講得好啱,總有一個喺左近
剛才已經倒左漂白水入渠。
等緊最新進展。
我哋全家都打曬針,希望冇事啦。
大家都要保重!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

pomanlife 發表於 22-2-12 21:21

如果有小朋友未打針又點安排架?

樽頸卡在檢測,工人確診至今,作為密切我家唔應該出門,但到目前都未有相關部門聯絡我哋,我最大關注係檢測

所以提及有幼兒老人未打針的話,考慮備有Indicaid 檢測劑,佢同政府有合約,在家測試陽性,佢會上門覆檢同通報

瑪瑙宮

大廚勳章

happyLC2006 發表於 22-2-12 20:39
剛剛收到消息,正正住樓下嗰家人個工人姐姐確診咗!
忽然感覺同自己好近,好擔心
因爲我棟大廈已 ...

關埋啲窗唔好開抽氣扇。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

MM2H 發表於 22-2-12 21:06
我經歷左工人確診困在家7天,昨晚深夜終於接走

其實打左針,再加上外國數據,病徵確實輕微,不過持續,如 ...

Oh hope you and your family are ok !
咁工人姐姐喺屋企嗰幾日點安排? 叫佢瞓套房,定都係自己房你地唔用客廁?

大宅

MM2H 發表於 22-2-12 21:06
我經歷左工人確診困在家7天,昨晚深夜終於接走

其實打左針,再加上外國數據,病徵確實輕微,不過持續,如 ...

多謝你詳細解答!

珍珠宮

因爲我棟大廈已 ...

唔好開窗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

多d 用酒精清潔屋企, 大門位置
唔好開抽氣扇, 出街對手盡量唔好接觸大廈公眾地方
用搓手液

翡翠宮

Horsebbj 發表於 22-2-12 21:24
終於接走工人, 你可以放下重擔。有無自備檢測包? 如果有, 近日全家做密少少, 以保安全
...

量唔多,我哋打齊針,雖然初期真係好憂心,有點失方向發癲式地清潔消毒,經歷過後,見工人發病過程,到佢尋晚離開,今天休息夠,反思後,希望意見可以帶動正向風,帮忙一下

我留起左幾個Indicaid, 亦再訂購左,打算工人離家後若干時,再做檢測,都明白政府大亂,自己處理到就盡力做

hinhin_ma    發表於 22-2-13 01:05

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

MM2H 發表於 22-2-12 21:27
樽頸卡在檢測,工人確診至今,作為密切我家唔應該出門,但到目前都未有相關部門聯絡我哋,我最大關注係檢 ...

如果唔夠物資係咪要自己搵親戚朋友補給架?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

MM2H 發表於 22-2-12 21:27
樽頸卡在檢測,工人確診至今,作為密切我家唔應該出門,但到目前都未有相關部門聯絡我哋,我最大關注係檢 ...

你工人有冇打針呀?

我個就打齊三針

琥珀宮

回覆樓主:

大宅

MM2H 發表於 22-2-12 21:32
量唔多,我哋打齊針,雖然初期真係好憂心,有點失方向發癲式地清潔消毒,經歷過後,見工人發病過程,到佢 ...

我個工人口水樣本呈陽性. 已經三日, 仲未收到任何電話我而家就係你形容嗰種, 日日清潔好瘋癲嘅狀態, 唔知幾時先會收到短訊通知, 又唔知幾時先會接佢走你唔知幾時會惹到自己 。疲累

happylife28    發表於 22-2-13 16:07

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

有人提起碼佢有驗,
最怕就係果啲唔驗唔理仲日日返工出街果啲,佢1句手停口停就全部人要受死

hinhin_ma    發表於 22-2-13 01:05
想認識多啲屯門友

翡翠宮

Nbs 發表於 22-2-12 21:28
Oh hope you and your family are ok !
咁工人姐姐喺屋企嗰幾日點安排? 叫佢瞓套房,定都係 ...

多謝,暫時安好,心情已平復
佢留房,盡力減低接觸,我有用開艾草,日日點,感覺有帮助

子爵府

回覆 pomanlife 的帖子

想問下你地點知係邊家中既? 唔係話唔公布單位嗎

翡翠宮

pomanlife 發表於 22-2-12 21:34
如果唔夠物資係咪要自己搵親戚朋友補給架?

我習慣有儲備,非常時期,確實要考慮呢點,自己唔食孩子都要食。政府亂陣腳,有能力就先自行準備好,頂左7日,今日友人再帮忙補給

借機帶動下正向風,期間真係非常感謝友好支援,到我解封時,都會盡力多問一聲身邊人,提供協助,齊心抗疫

珍珠宮

MM2H 發表於 22-2-12 21:53
我習慣有儲備,非常時期,確實要考慮呢點,自己唔食孩子都要食。政府亂陣腳,有能力就先自行準備好,頂左7 ...

翡翠宮

pomanlife 發表於 22-2-12 21:34
你工人有冇打針呀?

我個就打齊三針

打齊3針復,仲要係1月下旬打第三針,推算佢中嘅時間點,理應係抗體水平最高點,所以真係要叮囑工人,打左針唔係金鐘罩,一樣中得快,病徵出得快,唔好掉以輕心

別墅

回覆 happyLC2006 的帖子

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... A%E8%B2%A0%E5%A3%93
比條link你睇吓專家教人點開抽氣及點開窗避免擾流效應及間屋要防負壓, 隔日所有排水口keep住倒水, 可清水可以1:49漂白水, 以策安全, 不開抽氣扇沖涼, 沖完先開抽氣, 全屋房門都不要關上, 關上大門後用手放在大門口的隙縫看看有沒有風入, 正常是沒有涼浸浸的感覺的, 希望幫到你, 祝你們一家平安健康, 百毒不侵~

P.S. 1) 開抽氣前先關晒所有窗, 開了抽氣先在房開少少窗, 房的門不關
2) 如果可以忍受到的話, 可以不開任何抽氣裝置及全屋關閉窗戶變密室

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

因爲我棟大廈已 ...

我同你一樣,我呢度已經好低密度,成座得十幾戶

又係樓下再樓下嘅工人 確診

話有一對菲律賓夫婦工人,其中男嘅確診,聽講話因為出去同啲朋友聚

唉, 我工人又唔肯唔放假,聽日又出去又要擔心一輪

我哋就自己全日唔出街

首頁
12345...8

尾頁

跳至