自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

seasonsYK 發表於 22-3-19 11:37
冇批醫院果批是沒有人照顧,去到醫院果批也是沒人照顧。

我同學的爸爸在伊院被定為指定新冠救治之前入院 ...

一個個案就當全部?

大宅

333s 發表於 22-3-19 11:36
很多人打完針後出事,我一位朋友打完針後開始怕冷,抵抗力差了。

我這位朋友本身體質也不是很好,生完小朋友後一直在調理。 她是十二月時打的,外面天寒地凍,身體毛孔都鎖住,氣血最弱,出唔到汗。打左針後,針里面的東西無法隨汗腺排走,全部都留在體內。

她腹部灼熱,肩及後背非常涼。現在靠練習深呼吸,運動,調理脾胃加上活血化瘀的中藥,希望快些通返經絡。 她本來想煲的,我說欲速則不達,妳根本受不了,不如只用袋泡茶,每天早上少少幫助身體,中藥提氣養脾,日頭做野有精神,這樣排毒也會更有效。 等夏天補氣加上多運動出多D汗,兩者一起去疏通。

另一個親戚是打完針後心口痛,連彎腰洗衫都暈。我讓她每天堅持運動,她說不行,一做運動就暈,仲有好想訓覺。

象牙宮

針是需要打的。

1. 打針之前, 中醫調理, 增加身體的狀態。
去打針。

2. 打完針, 也需要中醫調理。自己要 monitor 身體的改變。
有中醫師, 和自己/ 家人的跟蹤。

至少遠離死亡。

帮助老人,远离死亡

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

lina9316 發表於 22-3-19 11:45
一個個案就當全部?

香港沙士死亡率高,沙士康復者骨枯與用藥有關,這些有很多報導。

武漢爆疫,起初死亡率極高。李文亮醫生每天抗生素,激素 (類固醇)及吊蛋白。後來中央下指示,中醫主導,西醫支持,改成中醫醫治,這些也全都是事實。

男爵府

唔好再講打唔打針一樣啦,連你地崇拜的外國都要強推市民打針啦.我唔明白你系咩心態咩動機,亦都唔想去明白,人在做天在看,上天又會繞過誰?

珍珠宮

czl115 發表於 22-3-19 11:30
香港已經有無數老人家用生命證實,無打針比有打針死亡率高好多倍,有數據睇,就係你地反疫苗人士,才令到 ...

無錯..
睇而家香港情況
個班反疫苗人士真係滿手鮮血
仲好意思出來講咁多野?

珍珠宮

其實你睇法係有理據,但西醫療法地位早已超然,不容一般人質疑

早前一個11個月大女嬰,入院獲處方抗病毒藥「瑞德西韋」,其後情況急轉惡化去世

「瑞德西韋」連世衛都未承認有效對抗對新冠病,美國只係做過一個幾千人嘅小型研究就得到美國FDA批准使用,但FDA只批准用於12歲以上患者

香港西醫療法存在好多嚴重問題,但現實係唔容許一般人提出西醫療法嘅問題

大宅

回覆樓主:

我喺facebook度見到, 兩老被逼針, 不足兩星期內,老伯感到唔舒服入院, 但之後又話確診。 都唔知係唔係喺醫院內感染, 因為同住嘅老婆都冇事。
最後老伯死了, 應該納入了新冠病毒死亡人數內。
新冠病毒死亡率高就係咁解囉。

水晶宮

回覆樓主:

打針防重症和死亡率,係啱的,但香港老人家死亡率咁高,除了針外,還有人禍因素在其中,醫療系統已爆,人手不足,老人家入左去咩景況? 沖涼換片無都算 ,有冇藥或食物都是一個問題 可能好多因疏忽失救而死,醫管局范xx和高xx比佢哋兩條友把關真係死得! 佢哋睇唔起內地,佢哋係咩人? 林鄭專請埋呢d黃人坐呢d位,居心叵測!炒徐就快狠準!忠於林鄭但又支持中央嘅人自己諗下林鄭究竟係咩人吧
針唔吉到肉唔知痛,要到家人身受其害先感痛

水晶宮

seasonsYK 發表於 22-3-19 11:25
支針冇大家想像中甘神奇,打左病毒就不怕病毒,並不是這樣的。第一宗 omicron 重症就是打了兩針的。很多 ...

知唔知點解新加坡共存,死亡率都低過香港咁多,同埋冇另醫療系統崩潰,就係因為打針率高,新加坡政府規定如冇打針 中招後要自己比醫療費用

男爵府

seasonsYK 發表於 22-3-19 11:18
老人家很多行動不便,或者老人痴呆,有些連自己煲水或者攞水飲水都做唔到。

仲要,佢地牙通常不好,胃也 ...

你說得對。
當初將冇自理能力老人家(包括已中招及密切接觸者)送入隔離營設施就有問題,普通常識都知道找什麼人去照顧他們起居飲食,另外精神心理問題,廿多日冇沖涼喎,當局只是交代一句不理想!
想像你家中老人家被如此對待,會心痛心傷嗎?
當局亦已交代當中離世者並一定死於新冠

大宅

回覆 小肥兔 的帖子

感受到你果刻真係好無助又擔心希望政府會汲取今次教訓,投放多d資源落醫療,起多d醫院,本身香港醫療已應付唔到,而家遇到大事更即刻崩潰

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主唔係反疫苗,佢係重視中醫調理,無論打唔打針都好,首先都要調理好身體!否則打十支針都無用!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

打針預防重症,就唔駛食新冠藥!

大宅

venusbbpig 發表於 22-3-19 12:16
回覆 小肥兔 的帖子

感受到你果刻真係好無助又擔心希望政府會汲取今次教訓,投放多d資源落醫療 ...

今次香港很多問題出在資源錯配,完全沒有管理,政策沒有彈性及變通。

有個統計,過去十年香港人口老化,但是醫院床位幾乎沒有怎麼增加。

香港有一萬個以上的政府記錄的中醫,其中包括七千多注冊中醫。但是至今仍未有一間純中醫的中醫院,那些注冊中醫很多找不到工作,要轉行。 醫院治療的話,病人也無法選擇中醫師主診,必須每天抗生素,類固醇以及抗病毒藥等治療方式。

董伯伯曾經要建一個純中醫的中醫院,可惜19年了,至今個醫院仍不知道在哪?

病人沒選擇,睇住個工作單,日日打針喂藥插喉,老人家的腸胃根本受不了。 吞嚥唔到,一定係個胃塞住左,要清腸胃,等胃氣上來先得。 武漢爆疫時中醫的注療,針炙,推拿,用藥, 食療,加上運動發汗,甚至教埋床上八段錦。理氣,清腸胃,結果腸胃一通,呼吸問題,咳痰問題自然就解決了。

大宅

ChingYee123 發表於 22-3-19 12:16
樓主唔係反疫苗,佢係重視中醫調理,無論打唔打針都好,首先都要調理好身體!否則打十支針都無用! ...

的確香港的很多死亡是不必要,是不應該發生。

很多人都以為西醫急症,中醫做不了急症。其實誤會了,急症中醫是非常快。武漢疫情,有個中醫急症小組,大腸與肺通表里,只要通了大便,重症的病人即刻呼吸通了。臉紅發燒抽搐呼吸不了,是痰迷心竅,用安宮牛黃丸就即刻能通,面色青白, 人完全沒有反應, 是沒有能量, 用人參提氣,人參敗毒散。 香港急症六成不救,其實不是不想救,而是救了也會惡化。呼吸機一用,非常難斷。靠機器幫你呼吸,最後還是越來越差。
感冒也一樣,以前我吃西藥,一樣是拖很久。不吃藥,也是拖,照樣有咳痰過過程,知道原理後,基本上很快就清。我媽媽也是逢不舒服就中成藥,幾年沒有感冒了。以前大感冒後的秋冬久咳問題,靠食療及運動解決,她說一整個冬天至今都未咳過。

https://www.sohu.com/a/369255297_162522
2020-01-28 落实中西医结合抗击疫情的中央决策,亟需建立中医主导、西医支持的融合模式

https://tech.sina.cn/2020-09-16/detail-iivhvpwy6930837.d.html?fbclid=IwAR0CzcWDTdR0pe8kEs1_B-h98kHpIGantoStc2VfzoVAbIn0-ZJfFLP_ELY
中医不是“慢郎中”

http://news.sina.com.cn/c/2003-05-13/18241055156.shtml
内地中医助阵香港抗“非典”

水晶宮

venusbbpig 發表於 22-3-19 12:16
回覆 小肥兔 的帖子

感受到你果刻真係好無助又擔心希望政府會汲取今次教訓,投放多d資源落醫療 ...

政府比幾多錢落醫療都好,有無諗過肥上瘦下呢個問題?現實就是如此 醫管局要改革,還有政府都要改革!

子爵府

2024年龍年勳章

只係平時用開嘅止痛消炎藥,仲未用新冠藥已有好多老人家死
Be Happy

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

seasonsYK 發表於 22-3-19 11:47
我這位朋友本身體質也不是很好,生完小朋友後一直在調理。 她是十二月時打的,外面天寒地凍,身體毛孔都鎖 ...

咁你咪唔好打囉
你地d朋友都一齊唔好打
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

TinyTomato 發表於 22-3-19 11:15
閣下是專科醫生,Google「專家」,還是 Copy & Paste 老手?

佢係想講多人死唔係因為唔打針,係冇用中西醫一齊用,都多餘,香港公立醫院幾時有中藥用呢,d西醫咁抗拒中醫,情願去講一樣冇咩可能發生嘅事,都唔去做一樣既簡單又方便,就係打針
根本黑白不分

首頁

尾頁

跳至