潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

dumbo-dumbo 發表於 22-5-10 01:23
其實SA 從來無叫我Full paid… 只叫我paid 一半,亦無同我講,可以唔比訂。只同我講,訂左唔可以唔要。
我 ...

呢個問題 我問過sa 我同你 同舖 佢地話佢地呢間舖從來冇得full paid,所以唔會比你揀比幾多訂,所以只可以比半訂,按到貨的價錢收新價 我一向都覺得尖沙咀呢間既policy係特別唔公平

Miyazaki    發表於 22-5-10 10:25

公爵府

Miyazaki 發表於 22-5-10 09:30
我開始覺得係呢間先係咁! 商場優惠又無份, 原來連呢訂貨policy都係間間唔同...
...

真係宜家先知原來間間policy 唔一樣…好似獨立經營咁

複式洋房

moniy 發表於 22-5-10 09:16
我上年8月訂, 比半訂, 上月取收返舊價的
SA話十月或之前訂的收舊價, 之後係新價
...

多謝你嘅回覆。
我無聽過,什麼貨到要比新價。何況,個時訂貨,我諗Hermes 自己都無諗過要訂咁耐。
我落訂個刻,就係confirm 張單,貨品,價錢及size… 其實點解Hermes可以咁唔合理。

複式洋房

wiinggg 發表於 22-5-10 11:00
真係宜家先知原來間間policy 唔一樣…好似獨立經營咁
...

我都係後嚟先知,因為張單訂左咁耐,所以沒有商場優惠了。買野本黎應該係開心事,不過,排隊,等待,不公平待遇… 真係攰。

複式洋房

FATFATBO 發表於 22-5-10 10:05
呢個問題 我問過sa 我同你 同舖 佢地話佢地呢間舖從來冇得full paid,所以唔會比你揀比幾多訂,所以只可以 ...

半訂就係大家默認左訂貨個價錢,比半訂。
無人同我講,什麼要跟新價。(同埋根本晤合理,因為半訂單係舊價)。訂貨話半年,最後,要足足一年,咁Hermes 自己遲貨,客人已經suffer, 仲要客人比現價?超唔合理。

公爵府

dumbo-dumbo 發表於 22-5-10 12:18
無人同我講,什麼要跟新價。(同埋根本晤合理,因為半訂單係舊價 ...

係唔合理,不過照樣都係會大把人買,真係吹佢唔脹,次次入H都覺得自己好悲微

wcpcelia    發表於 22-5-15 15:09

大宅

無人同我講,什麼要跟新價。(同埋根本晤合理,因為半訂單係舊價 ...

我試過同佢討論架 但佢好淡然咁講 冇辦法啦
如果你唔想等都可以幫你轉訂金去換其他現貨架

wcpcelia    發表於 22-5-11 11:57

複式洋房

wiinggg 發表於 22-5-10 12:26
係唔合理,不過照樣都係會大把人買,真係吹佢唔脹,次次入H都覺得自己好悲微
...

多謝你回覆!我覺得唔應該諗悲唔悲微,我唔係偷,唔係搶,一買一賣超級正常,我自問唔係西客,佢遲貨,我已經無chur佢。其實,講真,可能分分鐘件貨到左好耐,不過,比左另一個客… who knows?!
我只係覺得Hermes經營手法好有問題…

子爵府

其實都無辦法
我覺得就算反映完都唔會有咩用
因為你認為唔合理但大把人覺得無問題
最緊要買到就得
自從呢個疫情後h變晒質
但亦都可以話係啲客自己造成
就好似配貨咁
個個都暴力配貨
搞到個配貨忽高到唔合理
但仍然有唔少客高追

大宅

gzilla 發表於 22-5-10 00:22
據我所知,full paid左就跟舊價,未full paid就跟新價?

我SA都係未full paid要跟新價, 同埋佢話家品先可以full paid, 其他都係落50%訂

大宅

我11 /21月訂耳環full paid , 最後3 月拎耳環(中環店)。 咁究竟應該新價定定舊價

伯爵府

其實都冇話合唔合理,俾deposit係H驚人亂訂貨之後唔要,去保障佢哋公司,唔係為咗幫個客lock死個price,呢樣嘢你要搞清楚先

件貨係冇貨要訂,話咗俾你聽要等好耐可能等到出年,出年會加價但唔知加到幾錢。大家係咪唔order? 咪一樣俾錢,需求問題

珍珠宮

gzilla 發表於 22-5-10 19:36
其實都冇話合唔合理,俾deposit係H驚人亂訂貨之後唔要,去保障佢哋公司,唔係為咗幫個客lock死個price,呢 ...

我都同意gzilla 既講法。

最重要係SA當時係點表達比你聽,
我訂既時候SA講明到左係要比番差價,
而且係加價既可能性好大。

加幾多答我唔到,
係要既先訂,
我同意左呢個條款先落訂。

我有問比全數係咪就可以唔駛補差價,
佢話絕對唔係。

呢一年,
鋪頭既規矩朝令夕改,
我覺得JM如果唔想有爭拗,
最好都係買番現貨。

複式洋房

gzilla 發表於 22-5-10 19:36
其實都冇話合唔合理,俾deposit係H驚人亂訂貨之後唔要,去保障佢哋公司,唔係為咗幫個客lock死個price,呢 ...

我觀點有點不同,首先,響我落單時,無人同我講可能有差價。
我去傢俬店買sofa, 落訂,一年後先佢先返貨,加價,其實都唔合理。(同一道理)
只不過,可以講,呢種不合理制道,響Hermes 出現… 又有好多人會欣然接受。

複式洋房

Akimoto2115 發表於 22-5-10 19:58

我都同意gzilla 既講法。

多謝你同gzilla嘅意見,因為我都係想知大多數人點諗。

子爵府

有得攞算好啦,我隻銀介子,比左一半訂,成年都未有得攞,又冇話可以refund….都吾知佢哋想點。我個sales都好無奈。

大宅

我覺得你講得好啱,一買一賣,我會直接寫email 去總公司或者CS. 我覺得佢哋policy 根本就唔合理。就算真係咁嘅話,你比訂嘅訂單上邊有冇寫明係到貨嘅時候,要俾埋剩餘係用新嘅價錢去計?當然,如果你係諗住儲 spending 咁可能未必會再追討, 因為spending 實會因為你追討而 write off.

複式洋房

rosannal 發表於 22-5-10 21:57
我覺得你講得好啱,一買一賣,我會直接寫email 去總公司或者CS. 我覺得佢哋policy 根本就唔合理。就算真係 ...

多謝你回覆,我覺得我一定會同Hermes反映意見.
我明白,好多人心諗不公平,都唔會出聲,因為會覺得影響自己個account…
不過,就係太多人咁諗,就算幾不平等,都唔敢反映意見。 =.=

珍珠宮

合約精神理應是保障雙方,而且你Sa又沒有之前說明,真的對你不公平,我和你同店,其實我也睇中些手飾,Sa有說如果想訂,給半訂後有貨時要比新價,而且要等半年以上,所以我寧願買一些現貨也不訂了。

男爵府

回覆 dumbo-dumbo 的帖子

其實我之前都覺得有問題,我訂一條頸鏈用咗半年先嚟到,但佢就係加咗價後10幾日先叫我去拎,收咗我新價,我返去睇吓張單,諗吓諗吓就覺得唔對路,不過當時冇講之後講返有冇意思啦

首頁

尾頁

跳至