夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

rayrayus 發表於 22-5-25 04:36
我覺得廣泛得濟,咁佢唔認同仔女興趣培養,佢有冇阻止你俾仔女去學嘢先? 經濟上佢支唔支持? 如果只係唔特 ...

咁佢又唔會阻止仔女學嘅,不過都係我出錢(我地經濟獨立)。除左呢方面,仲有其他方面的價值觀......我都已經好攰唔想繼續同佢傾落去,只好大家唔出聲,唔講嘢,佢又覺得無問題(因佢係一個超悶人)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sandwich 發表於 22-5-24 16:49
咁佢又唔會阻止仔女學嘅,不過都係我出錢(我地經濟獨立)。除左呢方面,仲有其他方面的價值觀......我都 ...

咁你覺得你自己單親生活會真係開心d? 我只係覺得既然仔女都中學,大家都一齊十幾年,如果唔係牽涉到有外遇/惡習,只係性格的話可唔可以挽救下? 你地冇咩話題,會唔會可以間中去兩人世界下? 反正仔女都可以照顧自己,兩人去食餐飯都係好。我自己係每日都睇好多新聞搵話題同佢講,因為都想聽下佢睇法。希望你再考慮下

侯爵府

rayrayus 發表於 22-5-25 07:15
咁你覺得你自己單親生活會真係開心d? 我只係覺得既然仔女都中學,大家都一齊十幾年,如果唔係牽涉到有外遇 ...

多謝你的意見

rayrayus    發表於 22-5-25 20:15

複式洋房

sandwich 發表於 22-5-22 08:27
每次同佢傾某d話題的時候,佢只係會唔出聲,迴避d問題……久而久之,我都唔想再傾喇!
...

你試下搵婚姻輔導傾下啦!有時男人係咁既,唔會同自己太太傾問題,我先生都係咁….但對住其他人會講,起碼自己試過方法去解決問題,如果唔坦誠溝通,都係解決唔到問題的,小問題也會變成大問題…試下俾機會大家去試下挽救先,真係唔得才再想下一步點做,要正面面對問題呀,加油!

侯爵府

kk625 發表於 22-5-25 09:13
你試下搵婚姻輔導傾下啦!有時男人係咁既,唔會同自己太太傾問題,我先生都係咁….但對住其他人會講,起碼 ...

其實我已經好攰,唔想再去解決問題。
結婚後期已經好似過緊單身生活。大家各自去照顧仔女......

侯爵府

2024年龍年勳章

主要係移民問題?

侯爵府

小菜豆 發表於 22-5-25 12:24
主要係移民問題?

除呢個問題,都仲有其他……,生活習慣、價值觀都愈來愈唔同,積積吓我都唔想再繼續

侯爵府

2024年龍年勳章

sandwich 發表於 22-5-25 14:11

除呢個問題,都仲有其他……,生活習慣、價值觀都愈來愈唔 ...
移民是婚姻的一大考驗, 去陌生地方其中一個條件要夫婦同心。

侯爵府

小菜豆 發表於 22-5-25 14:23
移民是婚姻的一大考驗, 去陌生地方其中一個條件要夫婦同心。

係!而家就係唔能夠一條心,所以萌生左呢個念頭,我好想帶仔女離開。

侯爵府

2024年龍年勳章

sandwich 發表於 22-5-25 14:26
係!而家就係唔能夠一條心,所以萌生左呢個念頭,我好想帶仔女離開。
既然留低都未必保住婚姻, 反正留低或移民也是離婚, 就走吧。

大宅

我睇完都好明白你心情
試下再傾傾 再傾唔掂 諗清楚 早d解決仲好
我宜家都當我老公share house ,唔想同佢傾偈
佢都唔當我係老婆
最攪笑係 我同佢同佢細佬一齊去超市買野 咁大家想買既野都放同一架車仔, 俾錢時 我老公拎佢同佢細佬d野 話佢地自己俾番 意思 我果d又要我分開俾 當個老婆係外人 好心佢一齊俾左佢啦 我又唔係買多 最多30蚊野

侯爵府

lwylwy235 發表於 22-5-27 04:57
我睇完都好明白你心情
試下再傾傾 再傾唔掂 諗清楚 早d解決仲好
我宜家都當我老公share house ,唔想同佢 ...

謝謝你的分享!
我都認真諗緊解決,一係離婚,一係妥協。

大宅

sandwich 發表於 22-5-21 14:27
價值觀亦愈來愈唔同,你地會唔會選擇離婚?仔女已係中學生。

我相信好多人都有這個問題。聽你寫的內容,我覺得你很想離婚。反正仔女都大了,影響也比較少。

侯爵府

sasaki_peach 發表於 22-5-29 00:40
我相信好多人都有這個問題。聽你寫的內容,我覺得你很想離婚。反正仔女都大了,影響也比較少。
...

我都好迷惘!可能我覺得佢對我來講已經係可有可無,我地亦係經濟獨立,經濟上唔需要依賴佢。

公爵府

如果生活冇乜磨擦,同住之下唔係太難頂,或者大家都沒有第三者,會繼續一齊啦,始終小朋友仲細,反正你又唔係急住要變返做單身,除非佢係你的嚴重經濟負擔

侯爵府

Gmama 發表於 22-6-4 21:37
如果生活冇乜磨擦,同住之下唔係太難頂,或者大家都沒有第三者,會繼續一齊啦,始終小朋友仲細,反正你又 ...

謝謝!

民房

價值觀都有分好多方面,係金錢定對唔同事嘅講法?

侯爵府

NL520 發表於 22-6-10 13:53
價值觀都有分好多方面,係金錢定對唔同事嘅講法?

兩樣都有

公爵府

牛年勳章

ada_fung 發表於 22-5-22 10:02
家常話題都要迴避?
定係唔想家嘈屋閉 (話題有挑釁性) 所以迴避?

唔係要其中一人話晒事。-----說得對, 人生月歷越耐, 越感到尊重人的想法, 往往靠自己最有譜, 最可以做到自己的想

公爵府

牛年勳章

樓主, 人生總有不完美的事, 疫情之下, 問題總是多的事, 婚姻的誓言, 當時結婚的心情, 原因, 一切經歷, 共渡艱難時, 喜悅時, 風光時, 寂寞時, 總總的種子, 也不容易, 我老公也是好木頭, 生活原本已經不容易, 找食不容易, 珍惜擁有, 好好細味, 今日的妳, 婚姻2X年, 說放棄妳真的甘心嗎?

首頁

尾頁

跳至