自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-6-15 21:18
有案底難找好工, 做看更都唔得.
不只冇左份工、冇埋長俸及免費醫療...
可能一時間接受唔到.
普通案底係可以等一段時間申請到保安證
應該係非禮,強姦,政治犯先唔批

出面市場最少做唔到退休先囉

琥珀宮

Become 發表於 22-6-15 20:43
一名41歲姓曾女子於今日(15日)中午被發現倒斃於柴灣道青年廣場旅舍房間內,警方調查後揭發女死者身份,為 ...

唔使咁,父母家人一定好傷心

侯爵府

告得入要坐監?

珍珠宮

加菲貓3 發表於 22-6-15 20:54
就算判,最多坐幾個月。無份工。唔使死啊。。或者佢生活有其它問題,一時看唔開
...

無份工之餘,會無埋長俸,退休金。。。。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢諗緊咩?夠膽改遲到,而唔夠膽面對做錯事.
<br><br>

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

BKsquare 發表於 22-6-15 21:23
41歲應該無長俸

第一步錯開始

我指如她冇犯法, 公務員做到退休,
可享長俸及一生免費醫療

宜家所有安全網冇晒,
唔只冇左份工仲有案底,
她一時間接受唔倒, 一子錯...

大宅

Become 發表於 22-6-15 20:43
一名41歲姓曾女子於今日(15日)中午被發現倒斃於柴灣道青年廣場旅舍房間內,警方調查後揭發女死者身份,為 ...

政府工遲到早退好平常 九成九得罪人多稱呼人少 畀人篤灰 不過人已逝 願死者家人節哀順變

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 22-6-15 22:09

我指如她冇犯法, 公務員做到退休,

明白
我意思係佢得41
join時應該已經無咗長俸呢樣嘢

不過算啦 依家講咩都太遲

男爵府

2023年兔年勳章

可能工作有壓力, 如果有壓力咪轉工囉, 點解要自殺呢?

珍珠宮

畀面勳章

公爵府

chinatea 發表於 22-6-15 21:52
佢諗緊咩?夠膽改遲到,而唔夠膽面對做錯事.

但又夠膽死喎,咁先奇

chinatea    發表於 22-6-19 09:44

大宅

牛年勳章

大姑娘 發表於 22-6-15 21:33
無份工之餘,會無埋長俸,退休金。。。。

以佢個年紀,入職條件已經改左制,無長俸同退休金既福利,退休後得mpf

男爵府

舉報佢既人以後仲瞓唔瞓得著?!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Become 發表於 22-6-15 20:53
應該有人睇唔過眼報比ICAC知
唔係點會突然比ICAC查

係有人報

珍珠宮

睛靈勳章

dolala 發表於 22-6-15 23:44

咁又唔好咁講, 而家錯既係邊個先

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

即係要視而不見先正確?
放下自在

男爵府

jollyma 發表於 22-6-15 23:50
咁又唔好咁講, 而家錯既係邊個先

你可以話錯就係錯,但你睇番人地平均每日遲半個鐘,仲要未計有冇無償OT

我諗起呢單:

[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]一名康樂及文化事務署三級助理員,面對接二連三的打擊:雙親去世,岳母患上腎病需花錢買洗腎機,他因為經濟拮据,連「買餸錢」都欠奉,遂向一名女下屬借 200元,怎料被廉政公署檢控。該名助理員昨日承認一項公職人員索取利益罪,裁判官罕有地判他無條件釋放。記者:戴國輝

[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]被告劉偉雄( 58歲),昨在荃灣裁判法院承認控罪。辯方指被告岳母於去年 7月案發前證實患上腎病,腎功能僅有正常人的 15%,被告為岳母購買一部洗腎機,已阮囊羞澀。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]雙親去世岳母又患腎病
[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]辯方續稱,被告案發當日發現自己連「買餸錢」也不夠,於是向已認識六年的女同事借錢,三日後發薪時已立即償還欠款。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]辯方承認上訴庭有量刑指引,公職人員索賄可判監 15個月。然而,被告沒有為「攞着數」而犯案,且涉案銀碼不大,並在短時間內將款項歸還,被告不知道他必須得到行政長官及上司批准才可向同事借錢,僅屬技術性犯規。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]被告又直接回應主任裁判官練錦鴻的查問,被告解釋,除了岳母患病外,雙親早前亦接連去世,他工作 38年來都沒有犯錯,今次因經濟原因才犯案。裁判官聞言隨即判他無條件釋放。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]康文署研會否紀律行動
[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]康文署發言人表示,部門須研究法庭判詞,再諮詢公務員紀律秘書處的意見,才按既定的紀律程序,考慮對被告採取紀律行動。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]案情指,被告是康文署三級助理員,被派駐荃景圍遊樂場,負責督導包括一級工人劉瑤英在內的清潔工人。被告於去年 7月向劉借款 200元,承諾一個月內還錢給她。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]廉署接報後拘捕被告。[color=red !important]他在警誡下承認索錢前沒有得到行政長官的許可[color=rgba(0, 0, 0, 0.95)]

大宅

唔可以咁講,的確係佢自己有錯在先同睇唔開先有咁既結果,如果舉報人要負責任,咁以後有人做錯事唔會再有人伸張正義了

水晶宮

加菲貓3 發表於 22-6-15 20:46
真心,面皮唔夠厚,真係唔適合犯事,咁小事就無條命

你說的對

男爵府

cattz288 發表於 22-6-15 23:52
即係要視而不見先正確?

害死人點都講唔通,除非對方係葉繼歡或殺父仇人之類。

首頁
12345...11

尾頁

跳至