自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆樓主:

搞到效果差同肛門收窄…我分享呢個經歷係想同大家講,所有手術都係有一定風險..病人本身都應該要有基本醫療知識,唔好盡信所有人..手術前要瞭解風險,上網搵唔同方法比較一下...

(篇文好長,只轉貼)

伯爵府

回覆 loveman 的帖子

下,做完仲差过之前,宜家仲要咩多個袋
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

男爵府

造口。身好臭,冇人會碰你,沾到一身大便

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

loveman 發表於 22-6-24 10:15
搞到效果差同肛門收窄…我分享呢個經歷係想同大家講,所有手術都係有一定風險..病人本身都應該要有基本醫療 ...

大宅

我幾年前照腸時, 順便割埋痔瘡, 當然係照完腸後再推入手術室, 因近肛門位置有一位都幾大粒, 每次大便都突出, 但唔痛, 係去完大便會係咁滴血, 係每日, 好困擾
經檢查後, 除左最出面有一粒, 裡面都有兩粒, 醫生話出面那粒大, 要割, 否則用痔瘡槍會阻礙排便, 治標唔治本, 裡面兩粒係細粒就可用槍, 術後唔痛, 第二日出院, 慶幸做左, 因每日流血, 突出來, 又推返入去, 好煩, 突出時又會和內褲磨擦, 好不舒服。
所以需唔需要做, 要看生的位置, 大粒與否, 會否阻礙排便, 用邊種方法, 其實可和醫生相討

珍珠宮

judycyk 發表於 22-6-24 07:07
藥膏係醫生開?可以自己去藥房買嗎?

我係萬寧X屈XX自己買,叫安娜蘇

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我做左,不過係男醫生,可睇返我嘅舊post,so far到依家都無返發,如果當初唔係嚴重到行步路都困難我都唔會做

公爵府

2024年龍年勳章

boyssmama 發表於 22-6-24 10:41
我幾年前照腸時, 順便割埋痔瘡, 當然係照完腸後再推入手術室, 因近肛門位置有一位都幾大粒, 每次大便都突出 ...

我情況就係會突出嚟,推入去一陣又出嚟,d分秘令我每次同先生行埋都會尿道炎,已經大半年先做一次,好影響日常生活

公爵府

2024年龍年勳章

loveman 發表於 22-6-24 10:19
造口。身好臭,冇人會碰你,沾到一身大便

好慘

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

melomame 發表於 22-6-24 09:50
鄺美玲
如她未退休
好快找她

幾年前做過痔瘡槍手術, 但幾個月後覺得出口開始有啲痕痕哋,一年後翻發, 一直用藥塞止痕,直到近排去廁所有血搵鄺醫生做傳統切咗3粒出嚟, 到今日仲有啲痕腫,大便硬果日去廁所痛同有血出要食軟硬藥解決,醫生話要靠自己比時間慢慢康復,而家唯有一曰好過一日啦!

象牙宮

melomame 發表於 22-6-24 09:50
鄺美玲
如她未退休
好快找她
佢好似7x歲?
朋友屋企人搵佢做腸癌,
都搵左另一醫生幫手。

子爵府

以前有睇開腸胃專科,同醫生傾過兩次,都係建議如果用藥可以控制到嘅就唔好割,除非真係好影響日常生活。
後來我發覺嚴重咗,用藥都幫唔到,最後都係搵外科做手術。

公爵府

2024年龍年勳章

小小馬奇朵 發表於 22-6-24 11:07
以前有睇開腸胃專科,同醫生傾過兩次,都係建議如果用藥可以控制到嘅就唔好割,除非真係好影響日常生活。
...

覺得做完效果如何,有無返發?

子爵府

judycyk 發表於 22-6-24 11:13
覺得做完效果如何,有無返發?

做咗五年,冇翻發。
我覺得都要靠自己保持暢通,先可以減低翻發機會。

如果將來翻發我都冇辦法,但起碼呢幾年我舒服咗。

公爵府

2024年龍年勳章

小小馬奇朵 發表於 22-6-24 11:28

做咗五年,冇翻發。

明白,用藥係指藥膏嗎?其實我用過藥膏同塞藥,用完同無用都無咩分別,佢長期係度,但大部份時間都唔痛,係有粒嘢令我坐或內褲有分秘覺得唔舒服,請問你當時情況嚴重嗎?

男爵府

虎到金來勳章

judycyk 發表於 22-6-23 18:35
由有bb開始就有痔瘡,都16年了,佢基本上日日都走出嚟探我,大約一粒紅腰豆咁大,有分泌,間中會有小小血漬 ...

我由10幾歲開始有,至直30幾歲頂唔順,去家庭醫生果度同佢講有痔瘡,醫生睇都無睇,寫左轉介信俾我去政府醫院,我攞轉介信去排隊,印象排左2年左右,第一次去睇,醫生講突左出來,要做手術,剛好有個人改期左,3個月後有個期,問我做唔做,我知好難得咁快有期,正常起碼要等幾年;於是我話做,就安排做手術前照腸...
其實我粒痔瘡都跟左我20幾年,細個時少少,慢慢開始長左...都有1CM長左右,又係每次大便時就走出來,每次都要自己推入去,間中蹬下又會走出來,會唔舒服。

2018年10月照完腸後,無咩問題,手術前一星期去見麻醉科醫生,問全身定半身麻醉及講風險,如果半身會知做手術全個過程,我驚...所以選擇全身麻醉。當日做完手術即可出院...有俾止痛藥、藥水及通便果膠,每日去完大便一定要藥水開溫水坐浴,一日2次左右用藥水浸浴,幫助傷口埋口,因為做完手術係無連針。

做完後傷口無咩點痛,頭2日驚痛有吃止痛藥,之後都無吃...直至手術後大約10日,果日吃緊晚飯,搞肚痛,忍一忍,想吃完飯再去廁所...點知去廁所,唔係痾屎,係痾水咁...一望廁所,全個馬桶都係血...我嚇到手都震埋,等屋企人吃完飯再同屋企人講,屋企人叫我躺在床上,睇下點有冇再痾血...直至第二日早上,5點幾起身,又痾血...就拿淋淋搭的士去QE急症,去到等左好耐...醫生都勁串,話痾左咩叫多,人哋痾到暈左先叫多,俾我一係回家觀察、一係留院1晚,我選擇留院;留院期間又無痾血,醫生講無事,俾左抗生素我吃...30幾歲人第一次吃抗生素。第二日下午出院...叫我一定要吃曬一星期抗生素....

回到家中就乖乖吃抗生素,只係躺係床上,咩都無做...直至第三日,今次又係搞肚痛,去廁所,既然係痾血塊...因為有抗生素吃,又係吃藥躺在床上,至直第二日,發現隔左2小時左右,又再痾血塊,又拿淋淋坐的士去急症,今次比較快上到病床,打發左陪我去阿媽回家;因為太多人,被安排外科兒童病床走廊....自己睡左一陣就有年輕醫生來幫我檢查,發現腸流血,等陣要做手術打止血針;大約個幾2個鐘後就去打止血針,當然又講有風险....叫我捲埋雙腳、唔好郁,萬一郁支針咭左錯好麻煩...過程中無吃止痛藥、個醫生仲要係手術過程中傾電話,房間又非常凍、我真係又驚又痛,驚醫生講電話分心,整個過程大約1小時...痛到我企唔到起身,要護士推輪椅俾我坐...姑娘推返我去病床,同我講如果要大便同佢哋講,我就叫姑娘俾止痛藥我吃,真係痛到想死,郁一下都痛,比起做割痔瘡手術痛好多,姑娘話開藥要醫生,醫生其實答應給我止痛藥,但只顧叫我簽手術後風險...結果等左個幾鐘仲未俾藥我;最後見到有姑娘經過走廊,叫佢俾止痛我吃,然後睡一覺,睡醒我就去廁所,癃完尿突然好急,就痾埋屎;後來姑娘問我有冇想大便,我話痾左,佢話幾時,原來貼左膠布係肛門,驚唔知會唔會入左去...佢哋仲走去廁所搵,我話痾完就沖左水,應該沖走左...

留院2晚就回家,叮囑我一定要吃曬抗生素,仲俾左覆診期我,大約2星期後,覆診時講原來係細菌感染,傷口已康復,不用再覆診,呢次經歷令我終身難忘。

象牙宮

Jessicawong818 發表於 22-6-24 11:48
我由10幾歲開始有,至直30幾歲頂唔順,去家庭醫生果度同佢講有痔瘡,醫生睇都無睇,寫左轉介信俾我去政府 ...
做完即走唔洗住院?

男爵府

虎到金來勳章

mercurycc 發表於 22-6-24 11:55
做完即走唔洗住院?

做完醒返就落床,坐係櫈、會覺好暈,去廁所要姑娘扶住,無嘔就可以飲水及俾牛奶餅乾我吃,醫生檢查後,加上無頭暈就可以出院,一定要家人接回家。做手術前已講即日可以返屋企;我係QE做,私家就唔知。

mercurycc    發表於 22-6-24 16:47

公爵府

2024年龍年勳章

Jessicawong818 發表於 22-6-24 12:16
做完醒返就落床,坐係櫈、會覺好暈,去廁所要姑娘扶住,無嘔就可以飲水及俾牛奶餅乾我吃,醫生檢查後,加 ...

嘩,睇到我出哂手汗 jm你好勇敢

侯爵府

回覆 judycyk 的帖子

我睇過女醫生話其實割了都有機會返發, 唔太痛, 唔大影響日常生活就算吧

首頁
12345...8

尾頁

跳至