自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 heiheiada 的帖子

大佬,讀書人尊重下版權啦

子爵府

回覆 mickey2013 的帖子

入會要俾錢喎!
小朋友放暑假比平日更忙!

別墅

heiheiada 發表於 22-8-28 17:55
回覆 mickey2013 的帖子

入會要俾錢喎!

攪清楚是正規正版嗎?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 heiheiada 的帖子

全部非法書黎既, 作者一蚊都收唔到, Amazon Kobo readmoo 微信讀書 呢d先係正版

子爵府

Moti 發表於 22-8-28 17:41
請教如果想睇多啲中文書,入手邊部比較好?
睇咩用途,如果係小朋友就買 android tab, 咁你上香港 公共圖書館嘅Hyread3 , 或google library 買書都方便。

Kindle 中文書要上 Amazon.cn 買,好似比較麻煩。

如果係大人睇文字書,安卓電話都可以了,Google library 買書都比較方便,而且有折,有些書可在 android 平台上朗讀。iOS 就不能買/朗讀。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

小學時已經買,去到中學已經唔係好用,因為冇時間睇書
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

heiheiada 發表於 22-8-28 18:05
睇咩用途,如果係小朋友就買 android tab, 咁你上香港 公共圖書館嘅Hyread3 , 或google library 買書都方 ...

子爵府

真係無辜啦,我只不過係回答jm 問題!竟然比啲衛道之士攻擊,網站上邊版權嘅嘢我唔係律師唔識點回答你。

不過我記得幾年前該曾經清理過呢類嘅問題,之後到底網站係點樣協議就真係唔係清楚㗎啦。所以我在些收線啦!

水晶宮

回覆樓主:

同ipad有咩分別?app都可以睇書

禁止訪問

伯爵府

我覺得好好用,方便攜帶又唔傷眼~
雖然我都係最愛實體書,
但kindle細細部帶出街好方便,點都好過成日睇電話

子爵府

heiheiada 發表於 22-8-28 18:16
真係無辜啦,我只不過係回答jm 問題!竟然比啲衛道之士攻擊,網站上邊版權嘅嘢我唔係律師唔識點回答你。

...

謝謝您回覆,吾好意思

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實樓主你應該先研究邊到有你需要既電子書賣或下載。才去研究買邊本電子書。

例如圖書館既。你就要買部能安裝hyread的。如果係其他網站。你再研究用邊部機。

kindle最好的是便宜和襟用。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

翡翠宮

回覆樓主:

華為MatePad Paper係唔係都可以考慮下?裝到任何apps,功能同兼容性強好多卦。
https://u.jd.com/7wh4BAt

大宅

lovelybaby2015 發表於 22-8-28 13:57
好用,之前買咗部paperwhite,個個爭住用,後來買多部
出街睇好方便,好過睇電話
同埋屋企書櫃已經 ...

想問你點搵書源?買電子書定係amazon用月費任睇?

水晶宮

畀面勳章

Happyyday 發表於 22-8-30 00:36
想問你點搵書源?買電子書定係amazon用月費任睇?

買電子書呀

大宅

回覆樓主:

以前有用開,而家用文石。

大宅

kindle 只能閱讀指定格式,很不方便。
留意amazon.cn 電子書店 2023年結束營運。

我認為最好選擇其他android eink 閱讀器, 這些閱讀器可以裝apps。有大量資源可用,
包括公共圖書館的ebooks,原是amazon的ebooks 及微信讀書等。

另外, 閱讀器的尺寸你都要考慮。如果你會閱讀PDF的, 7吋就會太小。起碼要10吋。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

bluepand 發表於 22-8-30 07:39
以前有用開,而家用文石。

最近留意緊文石 但有尐貴
想問下好唔好用

係咪可以裝其他reader apps 之後係入面買書?

伯爵府

xeniak 發表於 22-8-30 09:33
最近留意緊文石 但有尐貴
想問下好唔好用

係。
不過我先在電腦、平版買書,之後在boox同步(下載)電子書,因為boox始終非手機、ipad,轉動版面係比較慢。

xeniak    發表於 22-8-30 10:09

首頁

尾頁

跳至