自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我都期待緊細仔上到中學,吾駛要工人。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實係,我都覺得無用工人之後,好多開支都少咗好多好多

水晶宮

係呀,慢慢仲會發現好多嘢爛咗、壞咗、唔見咗,某啲地方好污糟,如果平時自己無check開嘅話

水晶宮

我倒返轉,工人會幫我慳,甚至幫我格價
嘥水嗰個係我女,佢日日沖bubble bath
嘥廁紙嗰個係我,我好怕廁紙薄會過底
連食物佢地都話唔使咁多,我話唔得我要make sure 你地肥肥白白同我一樣咁肥

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-9-16 08:11
咁工人日日洗廁所做清潔,咁水同清潔用品一定用得快,你可以叫佢一星期或者兩星期先洗一次廁所,咁你d清潔 ...

無錯日日洗同抹 跟一星期抹2次已經差好遠 仲有水喉長開洗菜同用個盆裝水洗菜又唔同左

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

實有利有弊⋯⋯以前姐姐日日洗廁所 自己做ftm都唔會日日洗 佢抹野日日都有 我真係無辦法日日抹
珍惜 感恩
You got this!!

伯爵府

咁工人日日洗廁所做清潔,咁水同清潔用品一定用得快,你可以叫佢一星期或者兩星期先洗一次廁所,咁你d清潔 ...

小家人一大堆,當然大洗工人也不小…但尼到個個都系好僱主 。我有朋友都有呻架…,我只系回應日對夜對吾過份就算,一系妳辭職自己做返。睇人哋永遠都係睇唔順眼/浪費,自己成日網購九唔搭八買,回家整到亂七八糟~就叫做享受/自然。(我兩類朋友都有)

水晶宮

同感

有工人咪叫日日洗 咩都日日抹
無工人我就一星期先得閒做一次
已經好大分別

無工人嘅發現係
屋企原來好大塵!

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-9-16 07:49
工人姐姐走咗三個星期,
明顯發現以下日用品用少咗好多!
期待收到下一次電費和水費單! ...

其實都好正常,如果你一家三口,姐姐未走即係一間屋總共四個人,而家佢走咗照計人頭都起碼乜都慳1/4 啦,加上佢每日做開嘅嘢,例如拖地,你係咪都做返足先?如果唔係一定仲慳多啲

大宅

水、電都平左好多(emoji)(emoji)

男爵府

同意

男爵府

以前見過D 工人係將D日用品賣比其他工人, 再話比主人知用完再買架喎 運行左都好多年

趙元嵩    發表於 22-9-16 22:40

水晶宮

tungking 發表於 22-9-16 07:56
系,所以一早吾應該請工人來浪費自家金錢。自家事,自家孩子~自己做/湊。
...

家家有本難念的經。

我唔想做殘自己,請工人可保青春

男爵府

回覆樓主:

我工人長期開哂全屋燈,佢話下午睡房太暗開燈做野精神d我ok,但做完野離開永遠唔熄燈,我6點半未天黑返屋企佢煮緊飯,但全屋燈都係開著,包括3間房,走廊,廁所

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢哋用水、電、煤、清潔用品、油真係好誇張,冇工人真係爽好多
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

ATRT_HFC 發表於 22-9-16 08:14
我以前平均2-3月換一個易潔鑊同掃把/地拖,2個月一公升食油!買到我自己都驚同煩!

工人走咗之後,以上煩 ...

你話1公升(1,000ml)食油用2個月?
你哋屋企幾多人食飯,1日煮幾多餐?

象牙宮

Fishqqma 發表於 22-9-16 07:52
之前洗衣粉都係好似倒水咁, 一大盒唔洗一個月就用曬! 我而家三個星期半盒都未用到!
...
朋友新工人做左5個月,
發覺成日身痕,
原來姐姐一次落6粒洗衣球去洗衫,
前排收到水費2千,前工人都係4百幾。

象牙宮

cyyiu 發表於 22-9-16 08:12
好在有99湊,少左請工人嘅煩惱
我唔請工人比親戚批評,又話幾千蚊有人做晒屋企d野好抵 ....
我話條 ...
99做晒工人做既野?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tungking 發表於 22-9-16 07:56
系,所以一早吾應該請工人來浪費自家金錢。自家事,自家孩子~自己做/湊。
...

咁又唔可以!
之前份工人工都好好,福利好,假又多。做咗咁多年先儲落一嚿錢,而家係收成期。冇$要慳住使唔會係好事。冇做野3年幾! 終於的起心肝唔要工人姐姐, C6成日怕我搞唔掂,原來我係搞得掂㗎!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

whyyou 發表於 22-9-16 07:56
透明不透明嗰支係咩?

sorry, 寫漏咗, 係洗潔精.
每日入廚房就見冇咗一大格!

首頁
12345...9

尾頁

跳至