3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

間學校有問題喎,我大囡都試過因為驚耶穌復活故事唔肯返學,怕見到宗教老師,我就會盡量氹佢入學校門口,然後交俾老師處理,宗教老師會搵我個囡同佢傾下偈,我個囡喊左一星期左右,有一日打風唔使返,之後,返學就突然唔喊。

小朋友唔想返學一定有原因,要搵出核心原因,對症下藥,老師技巧都好重要,粗暴地鬧解決唔到問題,仲有小朋友需要時間適應,時間幾耐,人人唔同,有D小朋友容易處理,有D小朋友需要多D時間。

大宅

我個仔都係岩岩k1,學校講小朋友頭一兩個月扭好正常,如果小朋友門口扭計叫家長送到門口即走吾好比佢地見到,佢地會即刻抱走!叫家長冷落小朋友咩做法黎?吾係應該多同小朋友溝通咩呢d學校讀吾讀都擺咁樣教

大宅

mysuperhi 發表於 22-10-3 16:42
我個仔,剛剛讀K1,依架仲要係適應期,日日返學去門口就喊,係學校時不時就喊,就叫穩 媽咪,有時激動仲尖 ...

唔正常
我細路喊左3日就無再喊喇
門口老師有話過左1星期適應期
家長送返學時要配合
送小朋友入去後同佢say goodbye
就應該頭都不回走
因為家長越唔捨越難適應
不過我唔認同用“鬧”方式解決
而家返學佢自己衝入去攬住老師
成日叫住要返學

我覺得幼師都只係份工
唔一定有愛心的
所以簡學校前有open day就join
本身想報個間去完open day
發現老師唔nice
最後簡左而家里間

大宅

ka@ka@ka 發表於 22-10-4 17:32
你轉校啦,就咁聽依間學校都唔妨好,我女都係岩岩九月k1,又係去到門口就喊,老師就會成個人抱起佢入學校 ...

我細路個間都係
適應期完左就成個抱起拎走
但老師之前都有叫我
拎小朋友平時既安撫公仔返去

大宅

有問題啦,點會用鬧嘅方式去對一個3歲小朋友返學問題呀,我仔k1時都喊咗2星期,校長會叫老師出門口接小朋友入課室,家長唔放心亦可以跟埋入去課室出面望,我見老師會攬實慢慢安撫小朋友,2個星期後就冇嘢啦,仲同我bye bye 叫我快啲走!

大宅

我個仔,剛剛讀K1,依架仲要係適應期,日日返學去門口就喊,係學校時不時就喊,就叫穩 媽咪,有時激動仲尖 ...

轉校啦!間學校校長同老師都好有問題!K1小朋友啱啱返學唔適應好正常!學校係用輔助性質去幫小朋友適應而唔係用閙嘅方法解決問題

大宅

咁奇怪,係咪有咩誤會,點解揀呢間

洋房

學校唔正常。。我囝嗰時都係咁喊 好常見 老師同校長都會夾硬小小拉佢入去 跟住用其他野去分散注意力 同時同我地家長講 最好蕭灑地走 不然會拉長佢地喊既時間 但點都唔會話用罵既方法,的確係無咩愛心 校長都咁 老師唔敢抱有期望佢地會有耐性。。

大宅

這是什麼學校? 只聽過越鬧越抗拒,從來無通過鬧完會好中意翻學。我仔N,日日翻學都係喊到痴線,不過老師真係好有耐性唔會怪小朋友更加唔會怪家長。你都feel到間學校唔對路,趁小朋友心理陰影未咁大早走早著啦。

男爵府

回覆樓主:

轉校,學校冇愛心。

男爵府

轉校,好得人驚。
老師無愛心,真係會嚇到發惡夢,我女就係例子,轉校成個人開朗左,活潑左

男爵府

學校校長甘冇愛心,好難想像小朋友係學校係點
寧願轉校

別墅

嘩!要開名喎!唔好令其他媽媽中伏!

複式洋房

而家咁無愛心嘅學校都仲生存到嫁咩?間學校真係好有問題,有咩理由叫家長冷待自己小朋友?不單止對件事完全無幫助,仲可能會令小朋友有童年陰影!而家東張西望成日報道虐待小朋友,咁夠膽同家長講明會鬧仔,真心間學校有問題

絕對同意樓主轉校!轉間happy school好過啦!3-6歲啟蒙期,怕咗返學影響好深遠嫁

別墅

Sa-die 發表於 22-10-19 21:49
而家咁無愛心嘅學校都仲生存到嫁咩?間學校真係好有問題,有咩理由叫家長冷待自己小朋友?不單止對件事完全 ...
Agree...我自己覺得香港好多幼稚園都催谷,又多新人老師,佢地太young,所以我揀間歷史長啲既happy school俾個囡讀,番學主要從藝術同遊戲中學習,啟發BB個腦發育同埋求知慾先..講真我個囡今年K1初初一個月一樣係好吾適應,番學頭2星期起屋企打完一輪仗再起學校門口打晒交甘入課室....好彩放學見阿囡系笑笑口行出嚟,啟思班老師係有耐性既,又教我試吾同方法幫個囡適應

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主最後點處理?
校長講嘅嘢係有啲奇怪,但佢講嘅刻意忽略又會唔會係應對小朋友另一樣問題?

首頁

尾頁

跳至