時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

bks2014 發表於 22-10-25 09:35
我的親友分成兩派,第一派好開心。像圖一、二
香港人上位有望,也有機會做P M

BNOer做首相、笑死人咩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 22-10-25 10:35
無野既,佢搞唔掂經濟,可能快過45日就要落台,佢有本事唔賺中國錢又令英國經濟復蘇,大把BNOer支持佢。
...

有本事唔賺中國錢都要有本事唔買中國貨至有骨氣,一方面話到中國十惡不赦罪大惡極,呢頭個個去買中國野,咩玩法。

水晶宮

熊熊老婆 發表於 22-10-25 09:51
我都係!
我驚到時唔畀佢哋留低,要返嚟香港,我哋就大鑊呀

求神拜佛都希望佢哋唔好返嚟,搞事嗰班根本就係恐怖分子!唔死都冇用

芝麻街    發表於 22-10-25 11:01
SIRIABABY    發表於 22-10-25 10:46

伯爵府

bks2014 發表於 22-10-25 10:19
新聞報導剛剛同你相反,新聞話佢認為中國係英國最大長遠威脅。(因而招致中方外交部批評)
佢又話要對中國 ...

佢“目標為本”啫,相對傻婆Liz。。。應該有“計”傾嘅

https://youtu.be/PQHrvmIWQ5M

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mother904 發表於 22-10-25 10:35
無野既,佢搞唔掂經濟,可能快過45日就要落台,佢有本事唔賺中國錢又令英國經濟復蘇,大把BNOer支持佢。
...

BNOer 喺英國係少數,支唔支持都唔重要。相信大部分英國人呢刻都希望政府處理經濟問題。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

naicha 發表於 22-10-25 10:36
政客講的嘢, 今朝講的都可以同下午講的完全相反
講到尾都係利益啫, 唔使咁認真去估去猜 ...

翡翠宮

畀面勳章

pauline_c 發表於 22-10-25 10:54
BNOer 喺英國係少數,支唔支持都唔重要。相信大部分英國人呢刻都希望政府處理經濟問題。
...

樓主標題問在英國的親友有咩反應,所以我答BNOer。

英國首要目標一定係振興經濟,但經濟發展同世界局勢息息相關,俄烏戰爭一日未完,解決唔到能源問題,歐洲同英國經濟都好難有起息,單靠某一個國家/人,好難扭轉局面。只希望世界大勢可以朝著好的方向發展,全球先有好日子過。
日日是好日

男爵府

我都係!
我驚到時唔畀佢哋留低,要返嚟香港,我哋就大鑊呀

你唔洗"驚"啦...佢哋攞唔攞到都會番嚟香港,只係會長住定短住啫
嗰班人只為攞身份,香港有著數咪又係一樣會走番嚟? 如果唔係一早剪爛張香港身份証專心融入英國啦~仲會去中使館搞抗議? 應該同英國人一齊去抗議民生問題啦

男爵府

bks2014 發表於 22-10-25 10:19
新聞報導剛剛同你相反,新聞話佢認為中國係英國最大長遠威脅。(因而招致中方外交部批評)
佢又話要對中國 ...

民意想對中國強硬,佢咪咁講,但唔一定要咁做,民主政客係要講一套做一套,有前車之鑑,冇咁蠢呱

珍珠宮

兩個想法都諗太多,下次大選(2024 前),仲會係保守黨嗎?

瑪瑙宮

回覆樓主:

拎住BNO去英國,係從新開始,邊個做乜野官,都可能對種人有歧視,去到落左腳,搵到份工就由頭黎過。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

侯爵府

辛偉誠係印度人兼係印度教徒都做到英國首相,係因為人地除咗係土生土長兼牛津畢業兼係金融專才外,最大原因係:

佢老婆係超級有錢人,兩公婆嘅身家多過英國皇室呀

BNOer下一代如可以娶李+X孫女 / 嫁四叔啲孫,都可能可以做N年後嘅英國首相

珍珠宮

平平無奇2 發表於 22-10-25 10:37
BNOer做首相、笑死人咩

點解唔得。 BNO新英國人爭取做英國首相好過返香港, 佢哋嗰種民煮豉油都係用喺大英帝國好

BNOers, 大英帝國有希望, 有前途,梗係咬緊牙關喺英國奮鬥。 香港好危險, 千祈咪返嚟。

水晶宮

親中/敵中都只是看當地人風向同利益而已。誰會真係親/敵中?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

naicha 發表於 22-10-25 10:36
政客講的嘢, 今朝講的都可以同下午講的完全相反
講到尾都係利益啫, 唔使咁認真去估去猜 ...
對喇, 何須咁認真
放下自在

男爵府

mongng 發表於 22-10-25 09:52
唔知啱啱移民朋友會唔會唔開心,去到咁遠都唔係真普選

小圈子提名..得一個候選人,自動當選..
唔符合黃人真普選定義..
要佔領倫敦國會所在,大笨鐘,倫敦橋等重要地去爭取真普選...首相...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無所謂啦.. 上任搞唔掂辭職都已經有長糧...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tsewong 發表於 22-10-25 11:19
辛偉誠係印度人兼係印度教徒都做到英國首相,係因為人地除咗係土生土長兼牛津畢業兼係金融專才外,最大原 ...

勁呀!
點解佢老婆係非英稅務居民?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

畀面勳章

別國政字,關我乜事

子爵府

我都係!