自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

終極熊貓 發表於 22-10-30 09:36
其實無混亂,唔明點解咁多人唔明。。。

其實係好多老人家唔識,我呢幾日都答左3位長者,另外仲有檢測中心果個
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 daddadmum 的帖子

其實你撳入Alipay個app, 睇發放紀錄寫得一清二楚!

子爵府

zxyggp 發表於 22-10-30 11:56
其實係好多老人家唔識,我呢幾日都答左3位長者,另外仲有檢測中心果個
...

無錯。後生就話啫,老人家慳住慳住用,又唔識上網睇。

伯爵府

cwaisum 發表於 22-10-29 18:13
請問八達通第二期消費券(八達通)是否一定要於10月31日前用完?否則不會再派餘下的$1000?
...

10月底,應該第一期

男爵府

Jin2012 發表於 22-10-30 12:01
回覆 daddadmum 的帖子

其實你撳入Alipay個app, 睇發放紀錄寫得一清二楚!

入面寫住28/2/23到期,所以我有點懷疑

公爵府

2024年龍年勳章

daddadmum 發表於 22-10-30 08:58
想問Alipay 8月派錢還有餘額,請問有冇規定要幾時之前用完?因還有幾佰元未用完,謝謝(emoji)(emoji)
...
時間表 | 消費券計劃 (consumptionvoucher.gov.hk)
消費券詳情及領取 - 消費券計劃 (octopus.com.hk)
第一階段即4月派嘅呢就聽日最後
其他平台嗰5千都要用晒
八達通呢就合資格用晒4千先俾埋最後1千

而第二階段即8月同10用派嘅
其他平台就23年2月28最後
八達通合資格消費响23年3月31前用晒4千俾最後1千

如果係啱啱合資格拎10000嗰批
即8月10月12月派
其他平台就23年4月30最後
八達通就合資格消費响23年5月31前用晒9千俾最後1千

八逹通領取限期
第一及第二階段消費券需分別於2022年12月31日及2023年9月30日或之前領取。

公爵府

2024年龍年勳章

終極熊貓 發表於 22-10-30 09:36
其實無混亂,唔明點解咁多人唔明。。。
我睇咗一下
政府同八達通相關頁面都有中(繁/簡)同英文
基本上APP上都睇到幾時到期
唔通D人要睇其他語言

伯爵府

2024年龍年勳章

cwaisum 發表於 22-10-29 18:32
謝謝,因我聽到有人說必須要在10月31日前用完4000, 才可以取餘下的1000,否則不會發放最後一期。
資料真是 ...

八達通就係煩

公爵府

2024年龍年勳章

zxyggp 發表於 22-10-30 11:56
...
老人家仲講得通
但好多唔係,可能純粹懶得自己查

首頁

尾頁

跳至