自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

點都要搵個獸醫睇一次,之後同佢商量點醫隻寵物至符合你朋友既經濟條件。

珍珠宮

回覆樓主:

個個都係責備咗先
經濟環境會變,養個陣經濟狀況好唔代表而家都係,特別係經過今次疫情,有份工做都隨時無咗,要洗積蓄,狗主都有心想同隻狗睇醫生而唔係送去漁護署或安樂死,唔知問吓邊度有得睇獸醫平d都好正常啫

男爵府

angiehouse 發表於 22-11-7 08:01
又吾可以甘講,有d長者養寵物系心靈治療既一種,而家寵物醫療貴得離譜,有d人想醫佢但系負擔吾到
...

有本事提供寵物醫藥的長者咁就無問題啦,個長者揾寵物作心靈治療,咁寵物有病邊個醫療?好似D人無能力教都照生一樣。

珍珠宮

saikungyan 發表於 22-11-7 10:36
有本事提供寵物醫藥的長者咁就無問題啦,個長者揾寵物作心靈治療,咁寵物有病邊個醫療?好似D人無能力教都 ...

其實甘睇好短視,夠可以話比有需要既人用2元乘車都無必要,無錢吾好學人出街啦甘,外國已証明心養寵物可以令到部份病人心靈有記託,身心健康d, 需要社會醫療支援會少d, 當然吾系個個都比免費寵物醫療,系比有需要

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-11-7 09:21
有間叫非牟利,不過要排
https://www.npv.org.hk
呢間所謂非牟利, 都唔係平, 又多人睇, 急症都要排好耐, 寵物一早放低等照CT, 又不能食東西, 搞足一日, 夜晚10點幾先可以接回。
差不多一萬照CT, 只係報告一兩句就算, 我狗狗最後日子就是呢間求醫, 但唔推介。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

yeemeif 發表於 22-11-7 10:10
個個都係責備咗先
經濟環境會變,養個陣經濟狀況好唔代表而家都係,特別係經過今次疫情,有份工 ...

樓主段澄清係隔左好多個鐘至加,鬧果d多人多數係樓主加澄清前回覆。

象牙宮

回覆樓主:

無,無能力唔好養!就算果d流浪動物團體,佢地都係靠人捐款去睇獸醫既

大宅

Catty2020 發表於 22-11-7 01:05
大家知不知道香港有冇團體會為有財政困難的家庭提供廉價或免費的竉物醫療服務?謝謝。

***我要澄清的係: ...

樓主,你試下搵呢間

阿棍屋善行動物診所

或者你聯絡 阿棍屋 問下

侯爵府

Catty2020 發表於 22-11-7 09:40
我認同養寵物要自己負責,但是好多嘢其實不可以一概而論,就好似我呢位朋友呢个case 就真是值得同情和需要 ...

認同有時不能一概而論,不過呢度見過有人話香港應該禁止養寵物
其實養仔女都一樣要有能力,但好多人都係自己都養唔掂就生兩件,一樣要資助乜資助物。
不如去d專貓狗頁度問啦

珍珠宮

獸醫而家只係好表面驗吓血照吓X光,超聲波,計埋入院未正式醫已經可以幾萬,同三五七年前好大分別⋯⋯好貴⋯⋯

大宅

愛護動物協會睇醫生算好平,有冇問過

侯爵府

yeemeif 發表於 22-11-7 10:10
個個都係責備咗先
經濟環境會變,養個陣經濟狀況好唔代表而家都係,特別係經過今次疫情,有份工 ...

今朝有睇呢個post只有第一段文字,先後有jm們發言樓主先再後補資料。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

免費為自己養既寵物睇病係HK唔使諗, 你朋友只能去愛護動物協會講下個情況睇下會唔會收平D, 一係就搞眾籌.

你朋友個CASE當然令人同情, 但正如各JM話養寵物係個人決定唔係生活必需品, 個個都可以話自己忽然家度中落無$養想搵免費服務, 所以跟本唔會有免費/平價獸醫比私人養主睇, 除非係動物義工有埋團體地址證明.

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

angiehouse 發表於 22-11-7 08:01
又吾可以甘講,有d長者養寵物系心靈治療既一種,而家寵物醫療貴得離譜,有d人想醫佢但系負擔吾到
...

對呀 同埋好多獸醫 不是諗點醫好 只諗點賺到最多 動物 不應作暴利下的犧牲品

伯爵府

回覆:香港有冇團體會資助寵物的醫藥費?

為什麼樓主的朋友不找ㄧ位願意免費或優惠折扣的狗醫生看病?

別墅

朋友親友每人夾d幫下

子爵府

Catty2020 發表於 22-11-7 01:05
大家知不知道香港有冇團體會為有財政困難的家庭提供廉價或免費的竉物醫療服務?謝謝。

***我要澄清的係: ...

香港獸醫價錢真係太貴又浮動, 明白唔係唔想負擔醫藥費。 當你養到佢年老有病痛個陣, 想盡能力醫佢, 但未必真係負擔到. 我隻貓貓到臨終3個月, 每星期都$5000 醫藥費, 非常吃力, 但又唔想放棄, 當時都只係想搵廉價醫生慳得就慳

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

阿棍屋,最近開左診所,真係有需要可以同佢地傾下

別墅

你呢d人害自己都唔止,重要害寵物

首頁

尾頁

跳至