自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

bivian_bivian 發表於 22-11-27 13:59
我家姐嗰兩個仔女,由細到大都教佢哋唔可以隨便摸,摸之前一定要問准個主日先
...

你家姐教得非常好,最憎嗰啲不問就伸身摸嗰啲大人細路

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己教小朋友就算係識得嘅人養嘅狗都唔好亂摸亂搞,點知狗狗鍾唔鍾意

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

熊熊老婆 發表於 22-11-27 09:02
你講得好啱,完全贊同你嘅觀點!
我有養過狗,我亦都唔驚狗!
但係狗始終係動物,主人都唔可以百分百肯定佢係可 ...

人地BB 就唔緊~自己一有即棄養~垃圾朋友 自私精

伯爵府

任何狗都會咬人, 狗咬其他生物體係本能設定黎,
一隻狗天生就會咬人, 唔咬佢只係忍住
你未見過一隻狗咬人只係代表你未遇到佢忍唔倒既情況

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

男爵府

Sophia527 發表於 22-11-27 08:21
狗係唔知幾時會失控,主人都可能評估唔到,佢有啲咩刺激會失控。

小朋友之所以係小朋友,就係有時佢唔係好 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

好多狗主都無同理心,自己隻狗一定最乖唔咬人,但動物始終有獸性,受左某些影響可能出現攻擊情況,到時狗主是否真係有能力管控(大狗)?人多地方幫佢戴個口罩對大家都有保障,小朋友當然都要管,但兩者發生衝突時往往小朋友都是在下方,點講狗主責任是不可推卸的。<---我講只係係大型多人活動中狗要戴口罩的責任,對今次事件不作評論。

大宅

個親戚好衰,人哋既bb就唔緊張,自己個有左個bb就棄養,不知所謂

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我覺得佢人多嘅地方大狗都係帶返口罩穩陣啲。
始終人多,你唔知啲人會對隻狗做乜刺激到佢,一陣間咬到人,俾人人道毁滅就唔好啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

huilai88 發表於 22-11-27 07:42
但狗主人係會場時刻有提醒話唔可以抱隻狗點點點,,,也說明已經知道隻狗唔抱得,唔攬得。。。。
但會展咁 ...

其實就算放隻毛公仔起會埸,我相信大部分店主都唔想個個行過都攬下隻公仔,叫人唔好攪唔代表公仔有攻擊性。

珍珠宮

華妹妹 發表於 22-11-27 07:52
我諗,正常入得寵物展既人都預左d狗唔可以直接摸直接攬,想摸要問左主人先,同比隻手佢聞下睇反應先摸。
...

今次寵物展要吸取教訓了
我覺得不如往後寵物展入場前一定要簽agreement
由工作人員逐個講解人狗之別
確保參加者有聽到,先准許入場
可能避免好多不愉快事件

寵物展一向係有好多「忽然狗迷,,當係平價貓cafe、狗cafe
諗住係任玩唔嬲
真係傻傻地

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

個店主下次要張貼:請勿觸摸,後果自負!

伯爵府

我本身有養狗也有4-7 歲的小孩子,其實呢啲情況真係好難理性去唸。係狗主立場,個個狗主當狗好似仔咁養,我隻狗唔會傷人架,隻狗咬到人就要打針死,對狗主黎講係一世難滅的懲罰。係父母立場,有時小朋友有六七歲,真係好難下下捉到實笈到實唔比行開一步,但無啦啦比隻大狗咬到咁傷,心理也難接受。

男爵府

414928 發表於 22-11-27 14:19
好多狗主都無同理心,自己隻狗一定最乖唔咬人,但動物始終有獸性,受左某些影響可能出現攻擊情況,到時狗 ...

我覺得小朋友好慘,好痛
係無牙印但塊面劏開咗,如果咬咪冇咗忽肉
我以前養隻松鼠狗女,乖到嘔,人多時都要戴口罩!而家啲狗主人太自私!整污糟晒啲地方,老老實實,甘大隻狗,香港真係唔太適合!

珍珠宮

Sophia527 發表於 22-11-27 08:21
狗係唔知幾時會失控,主人都可能評估唔到,佢有啲咩刺激會失控。

小朋友之所以係小朋友,就係有時佢唔係好 ...

同意。 狗會因環境而控制唔到,小朋友一樣會,但狗發癲咬人會咬傷什或咬死人,但小朋友發癲唔會整傷或整死狗狗(起碼在展場人多地方比例上會少).

狗主認為自己隻狗好乖,等於家長一般都認為自己孫子好乖一樣。

始終,狗狗整傷小朋友係事實,責無旁貸, 至於孩子父母貪心,又係另一議題,唔會因為咁而狗主隻狗整傷孩子變左無責任。

珍珠宮

呢d咪係針唔拮到肉唔知痛

翡翠宮

414928 發表於 22-11-27 14:19
好多狗主都無同理心,自己隻狗一定最乖唔咬人,但動物始終有獸性,受左某些影響可能出現攻擊情況,到時狗 ...

x2.

男爵府

薯圈 發表於 22-11-27 17:11
同意。 狗會因環境而控制唔到,小朋友一樣會,但狗發癲咬人會咬傷什或咬死人,但小朋友發癲唔會整傷或整死 ...

絕對同意!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Bcjb 發表於 22-11-27 14:59
我本身有養狗也有4-7 歲的小孩子,其實呢啲情況真係好難理性去唸。係狗主立場,個個狗主當狗好似仔咁養,我 ...

唔係咬傷,係隻狗被小朋友嚇親,隻狗擰轉頭d牙擦傷小朋友面。

如果有睇小朋友受傷幅相,傷口明顯唔係咬傷

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

薯圈 發表於 22-11-27 17:13
呢d咪係針唔拮到肉唔知痛

係呀,唔係狗主真係針唔拮到肉都唔心痛。比人屈自己隻狗咬人,真係好心痛

成件事隻狗係被小朋友突然從後㩜住嚇親擰轉頭d牙擦傷小朋友。

從小朋友受傷的相片睇,好明顯唔係咬傷,漁護署都話唔係咬傷,係咬傷仲唔拉隻狗坐監或人道毀滅咩

首頁

尾頁

跳至