自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

最主要係家長嘅心態同選擇!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

lili05059210001 發表於 23-3-9 20:23
你網上搵都搵到好多,中學亦都有 不過不多

網上搵?打小學另類教育?

大宅

pauline_c 發表於 23-3-9 20:31
網上搵?打小學另類教育?

打另類教育都得

別墅

lili05059210001 發表於 23-3-9 20:21
你有冇聽過鄉師自然學校?兆基創意書院 ?香島華德福學校?好多架

但貴

大宅

wilecheung 發表於 23-3-9 20:38
但貴

政府冇係另類教育呢方面落資源,呢類學校無好似一般學校有多啲政府資源,所以學費先咁貴

侯爵府

2024年龍年勳章

lili05059210001 發表於 23-3-9 20:21
你有冇聽過鄉師自然學校?兆基創意書院 ?香島華德福學校?好多架

全年學費
鄉師自然學校 $60000 (升中銜接?)
香島華德福學校 $150000

兆基同其他類似直資每月2、3千蚊學費
雖然唔係多錢但都係有錢有選擇

利申:我同意教育制度有得揀

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

得好少揀囉!
其實學科太少及太悶。
請問高中有咩揀?

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

有,直情去過鄉師添,小朋友緊係鍾意玩同活動嘅,但讀完之後呢,細個就係玩、接觸大自然,到大咗仲係玩?可唔可以唔好咁極端,一係玩,唔使讀;一係就谷,三項鐵人咁,讀書叻彈琴勁運動強?大家其實只係想可以照讀書但輕鬆d啫~

大宅

yauchuchu 發表於 23-3-9 20:43
全年學費
鄉師自然學校 $60000 (升中銜接?)
香島華德福學校 $150000

以我所知,鄉師自然學校有唔少畢業生係讀band1

大宅

KUDOS 發表於 23-3-9 20:46
有,直情去過鄉師添,小朋友緊係鍾意玩同活動嘅,但讀完之後呢,細個就係玩、接觸大自然,到大咗仲係玩? ...

其實讀書根本唔應該為考試,而係學習知識,而玩都可以係一種學習,從玩樂中學習,玩下玩下自然學到野,細個就應該要玩多啲接觸
多啲大自然,到咗成人要返工嘅時候就根本冇時間做呢啲嘢

子爵府

秋天與楓葉 發表於 23-3-9 20:27
最基本四個字:因材施教

不過盲目跟風嘅家長佔多數

都係架 前排同個仔講開,佢都話好興幸我由細到大都無要佢學依樣學果樣,所以佢係完全唔識任何樂器;語言都係跟番學校課程;剩係游水係一定要佢學。直至考DSE先至迫佢讀書咋,考到入大學我收貨了。

不過,佢態度唔好,無禮貌,我會炳得佢好金

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 23-3-9 20:13
大把
間中就見有帖,話「都係阿媽害咗你,揀快樂童年攪到你考唔到心儀小學」
都痴痴地,條路自己揀,揀完 ...
依度真係見唔少
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

2024年龍年勳章

lili05059210001 發表於 23-3-9 20:47

source?

2018年報導4位畢業生,一位入到band 1,可以話係25%既,之後就搵唔到該校升中數據

【升中派位】自然學校兩學生獲派首志願‎ 家長:難適應會積極面對 https://www.hk01.com/article/209039?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

好認同邊個唔想子女成材?但問題有d真係唔係讀書材料。。。學門手藝搵到食好過啦。。。(好多家長接受唔到)

男爵府

lili05059210001 發表於 23-3-9 20:47

咁多年夾埋有入過band 1, 我只知有些去鄭值之(西貢區band 2c)

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-3-9 20:13
大把
間中就見有帖,話「都係阿媽害咗你,揀快樂童年攪到你考唔到心儀小學」
都痴痴地,條路自己揀,揀完 ...

絕對認同!

身邊嘅識嘅「快樂童年」style 家長,自己都係玩樂主義,無諗到咁長遠,唔意會今日嘅決定會帶嚟幾年後點樣嘅後果。

別墅

fayefa 發表於 23-3-9 20:55
都係架 前排同個仔講開,佢都話好興幸我由細到大都無要佢學依樣學果樣,所以佢係完全唔識任何樂器 ...

入到大學好好啦!我只求合格已經好辛苦

侯爵府

2024年龍年勳章

chanti 發表於 23-3-9 21:00
咁多年夾埋有入過band 1, 我只知有些去鄭值之(西貢區band 2c)

有幾多入band 1?
唔少細路係傳統學校讀到小三、小四先轉去鄉師
anyway,揀得自然學校既家長都唔係aim at band 1中學,順其自然啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

lili05059210001 發表於 23-3-9 18:57
而家個個有乜都話教育制度有問題,但其實有得揀,可以去聽下 港台 返學有彎轉 香港仲有好多另類教育機構 ...

家長心態和合理期望才重要

最慘係家長將孩子迫瘋

聽過一個案例
臨近考試個小朋友就會肚痾發冷

男爵府

yauchuchu 發表於 23-3-9 21:07
有幾多入band 1?
唔少細路係傳統學校讀到小三、小四先轉去鄉師
anyway,揀得自然學校既家長都唔係aim at b ...

唔清楚。不過另類教育真的不多、有$ 有得揀。冇$ 的家庭點揀呢d .
另一另類教育係神召第一、之前還有神召瑪利信。後者非常非常好、老師、校長等超級有愛有方法教好學生、而不是只教’ 好學生‘、 5xxx/月、可惜收生不足而比左辦學權比另一機構了。

首頁
12345...12

尾頁

跳至