自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

哈哈笑咯 發表於 23-3-10 19:56
8級上演奏級一般要幾耐?
大約幾錢?
係唔係同1-8級一樣個個星期都要上堂

我覺得一般兩年,除非從細彈得好果d人,都可以一年。
要個個星期上堂,半個月先上或一個月先上或成日停上既人,多數都唔會順利。

珍珠宮

華妹妹 發表於 23-3-12 07:12
我覺得一般兩年,除非從細彈得好果d人,都可以一年。
要個個星期上堂,半個月先上或一個月先上或成日停上 ...

我睇咗呢度咁多回覆,你呢個同我認知上最接近。我見我仔就係咁,不過已是十年八載之前嘅事。

珍珠宮

15週年勳章

關我鬼事 發表於 23-3-12 07:10
FRSM同dip ABRSM 既要求都差好遠呀,所以話考演奏級都要睇邊個級先可以討論。每個人都吾同有啲人就算考FRS ...
佢係锺意music既,,. 果排佢無工作, 都去報讀关於music 課程, 佢boy frd 又係弹到一手好琴, 睇佢地玩duet 真係好過癮

珍珠宮

15週年勳章

華妹妹 發表於 23-3-12 07:08
勁,我都準備緊出年考
唔係好彩架,都要一定實力先pass到
祝一次搅定, 加油

侯爵府

siu05 發表於 23-3-12 07:50
祝一次搅定, 加油

多謝

大宅

siu05 發表於 23-3-12 07:42
佢係锺意music既,,. 果排佢無工作, 都去報讀关於music 課程, 佢boy frd 又係弹到一手好琴, 睇佢地玩duet 真 ...

Duet好正 我都好鍾意 咁佢會唔會打算做音樂相關既工作呀?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

甄子丹Grade 10, 在美國考, 美國, 加拿大Grade 10, 等於英國 Grade 8.

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

Thank you! 請問完成八級後考 Dip ABRSM 好定 Trinity ATCL 好呢? trinity認受性如何呢? 是否容易考一點?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

DOCTORGG 發表於 23-4-30 09:30

Thank you! 請問完成八級後考 Dip ABRSM 好定 Trinity ATCL 好呢? trinity認 ...
香港, 因 Associated Board Royal School 比Trinity早在香港出現, 所以考ABRSM 人多過Trinity.

所以在香港, 人識ABRSM比Trinity 多D。 其實在英國, 2個grade 一樣, 英國仲有其他音樂學院, 張Licentiate 認受性一樣。

邊個易考D? 無得比較。 30年前, ABRSM在香港每年至考一次, 8月尾至12月。 Trinity睇準呢個弱點, 一年考2次, 搶咗ABRSM好多客, 所以ABRSM .而家又一年考2次。

Trinity亦有個selling point, Grade 6唔需要樂理Grade 5. 但考琴時會問返D樂理, 咪一樣, 但唔使另外考咁解。

D歌, 其實都在個堆譜度揾。

象牙宮

Thank you! 請問完成八級後考 Dip ABRSM 好定 Trinity ATCL 好呢? trinity認 ...

唔記得, 若報dipABRSM, 要Grade 8 証書, 用Trinity Grade 8 可以接受, 相反, 考Dip Trinity, ABRSM張 Grade 8証書亦可接受。 其他英國學院Grade 8, USA Canada Grade 10証書亦得。

去愛爾蘭讀音樂學院亦一樣。

伯爵府

回覆樓主:

演奏級呢d野
有人考幾次都未pass,有d仲係教琴嘅都撞板,好難作準嘅
睇下你有無彈啱曲嘅風格,技巧有無做好,亦要計時間,再唔能夠以為彈好晒音同拍子就碌過。
醒醒定定做好自己,唔急得

伯爵府

41009022009 發表於 23-3-12 02:16
另外借位一問
小朋友學琴只有八個月。老師話用1至2年時間教,準備考第三级。其實考3級我哋有咩需要準備?
...

考錄影定實體㗎?
錄影就練好4首歌已經得,相對易好多

實體要考aural:
背scales畀考官抽
要識聽音樂答問題
要即場彈一段陌生嘅短曲
通常登記時已經震到硬左

學左8個月就預備三級,好似快左少少,我當年學左年幾先預備一級咋,而且覺得考試歌比平時學嘅歌深好多。

大宅

ipcs 發表於 23-4-30 18:57
考錄影定實體㗎?
錄影就練好4首歌已經得,相對易好多

你學演奏級幾錢一堂?

男爵府

Dip abrsm 就來cut 了,可能無咩人揀,個個考AT 唔使viva voce!

首頁

尾頁

跳至