自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bb560 發表於 23-3-17 10:03
係!咁你要係依度同其他人講,你係邊間(位置)開啦,我以為係大陸應該係開1類戶口
...

Del

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

andyman 發表於 23-3-17 10:56
現在大陸開戶口係銀行安排你開第幾類,你基本上無得選擇,除非你有特別需求,可以申請開第一類戶口。
...

唔好tag我啦,唔係我要開户口啊

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

凌陵綾 發表於 23-3-17 10:51
同一家銀行

一人只有一個I.類戶

而家好似唔係咁,銀行多數幫香港人開第二類戶口,見好多朋友反影。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

andyman 發表於 23-3-17 10:56
Del

原來依家咁樣。
疫情前係自動比1類戶口你。
當時我都唔知道有分。

瑪瑙宮

大廚勳章

BingoJoey 發表於 23-3-17 08:59
昨日去咗中銀開咗張 2 類户口,張咭有長城圖片。
職員話我開唔到 1 類户口。
要再去其他銀行開 1 類户口?

我大陸工商開。。1類
attach1/tmp/phpYj1gI9
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

我感覺而家除額度唔同外,一類同二類分別唔大。好似我有同銀行一類同二類戶口,二個戶口都一樣可以由香港轉錢入,有提款卡提存現金,綁錢包。以前兩個戶口可以自由轉帳,現在無論1類定2類經由香港轉入的錢都唔可以轉帳出,轉俾自己另一同行戶口都唔得。所以一般綁錢包消費用,無乜分別,唔洗太執著。(如有錯請指正

象牙宮

回覆樓主:

我有大陸工商戶口,可以試下去華強北果邊開戶,幾年前我果度搞,唔使大陸地址,但要大陸手機電話!不過我想知自己係咪1類戶口,以前好似無咁細分,我都係充值微信錢包用,亦有經微信轉錢比親戚,成功

公爵府

2024年龍年勳章

andyman 發表於 23-3-17 10:59
而家好似唔係咁,銀行多數幫香港人開第二類戶口,見好多朋友反影。
咁問返近期開到1類嘅係點開

似分行問題

公爵府

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 23-3-17 11:14
我有大陸工商戶口,可以試下去華強北果邊開戶,幾年前我果度搞,唔使大陸地址,但要大陸手機電話!不過我想 ...
自助渠道查詢1類2類卡方法

工行-中國工商銀行app-我的帳戶-查詢明細(1類卡沒有提示,2類卡會標明是2類卡帳戶)

中行-中國銀行app-帳戶管理(1類卡標明1類帳戶,2類卡會標明是2類卡帳戶)

建行-中國建設銀行app-登陸后點擊首頁卡號下方,進去之後會有提示1類卡還是2類卡

農行-中國農業銀行app--我的帳戶-轉帳卡-人民幣可用餘額-進去後卡號前方有提示1類卡還是2類卡。

交行-交通銀行app-搜索「銀行卡管理」,(1類卡標明1類帳戶,2類卡會標明是2類卡帳戶)

招行-招商銀行app-我的-銀行卡(1類卡沒有提示,2類卡會標明是2類卡帳戶)

興業-興業銀行app-我的-銀行卡-選擇銀行卡后在帳戶類型可查看

即是基本用APP查

16年尾開始實行,如果比這早開確實冇分

象牙宮

凌陵綾 發表於 23-3-17 11:35
自助渠道查詢1類2類卡方法

工行-中國工商銀行app-我的帳戶-查詢明細(1類卡沒有提示,2類卡會標明是2類卡 ...

唔該晒,轉頭去apps望下 ,我18年尾開戶

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

bb560 發表於 23-3-17 10:03
係!咁你要係依度同其他人講,你係邊間(位置)開啦,我以為係大陸應該係開1類戶口
...

大劇院

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

無講中銀
attach0/tmp/phpm1xb0V
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cattz288 發表於 23-3-17 11:51
無講中銀

中銀我最近喺世界之窗附近分行問過,2類

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pauline_c 發表於 23-3-17 11:56
中銀我最近喺世界之窗附近分行問過,2類

原來個手機開得太短時間都有關係
放下自在

瑪瑙宮

大廚勳章

無話可說 發表於 23-3-17 11:14
我有大陸工商戶口,可以試下去華強北果邊開戶,幾年前我果度搞,唔使大陸地址,但要大陸手機電話!不過我想 ...

你打開個中国工商银行Apps。。睇自己戶口嘅時候側邊有寫住係一類
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cattz288 發表於 23-3-17 11:57
原來個手機開得太短時間都有關係

間間分行唔同

男爵府

凌陵綾 發表於 23-3-17 11:27
咁問返近期開到1類嘅係點開

似分行問題

朋友3月頭係深圳中國銀行開咗第一類戶口,
佢本身有香港中銀大灣區第二類戶口.

象牙宮

無話可說 發表於 23-3-17 11:36
唔該晒,轉頭去apps望下 ,我18年尾開戶

咁係1類
放下自在

琥珀宮

BingoJoey 發表於 23-3-17 08:59
昨日去咗中銀開咗張 2 類户口,張咭有長城圖片。
職員話我開唔到 1 類户口。
要再去其他銀行開 1 類户口?

2019年11月係香港中銀開香港戶口,並開埋個II類大灣區銀行戶口。

2023年2月係中山再開一個I類戶口。呢兩個大陸戶口,張咭都係長城樣式。

兩個戶口都綁到微信,可以切換錢包㗎嘛。

侯爵府

ming1020 發表於 23-3-17 09:45
如果你堅持要1類戶口就唯有行多兩間問,1&2類都綁到微信,如果只係日常普通消費就2類戶口都夠用

我係內地 ...

1、2類户口分別係乜?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊