自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

ivycwl 發表於 23-3-23 21:48
有人送了一個玩具比兩個玩。

當我回到家,件玩具係細既房。

我會俾時間佢哋傾個公仔點安排,時間到仲傾唔掂就2個都唔好玩掉去垃圾桶。

男爵府

笑住口同佢哋玩猜 邊個贏就放邊個房

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

兩個都唔好玩,過一兩個禮拜先至攞返出嚟,問佢哋仲願唔願意share,願意就可以玩

已刪除用户

子爵府

比佢哋自己傾,傾唔掂數就冇得玩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

要佢兩個傾掂數,否則沒收,齊齊無咗件玩具。

當然,你就係公正嘅中間人,帶領住佢哋去傾,唔可以比其中一人成功取得不公平條款。

事前約法三章,如傾嘅過程有大爭執,抝撬,扯火,玩具一樣會被你充公。

我仔女試過有一隻超大熊公仔,都係爭住入自己房。最終傾好一、三、五,同二、四、六。至於日,就一人一個禮拜日。其實,過咗兩、三個禮拜,已經唔洗再分,因為大家都唔會再咁有興趣。
隻公仔最終會喺興趣大啲嗰一個嘅房,另一個亦唔會介意。

大宅

因為細玩先,大的覺得唔公平!

我會叫佢哋猜包剪揼(三盤兩勝),贏的玩先!之後take turn!

8 歲仲未做得到大讓細!佢明白,但EQ做唔到!

子爵府

ivycwl 發表於 23-3-23 22:00
其實我好唔明,既然而家放咗喺個細嘅房,點解明天放大既房唔得。
唔明大既點解咁大反應。根本係一個好普通 ...

佢哋會爭次序,想放喺自己間房先。放唔到喺自己房先,就寧願放喺媽咪房(大家都冇)。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

所以玩具都係我嘅
佢地要玩要問過我,兩個要傾好條數,我聽落ok先"借"

子爵府

首先問佢地點解玩具係佢地玩既,點解放媽咪房?媽咪無份玩,更何況媽咪間房係daddy mami休息既私人空間,佢地應該放自己房自己好好照顧件玩具。
至於佢地兩個點去分配,佢地自己商量,但要和氣地商量,媽咪攞件玩具返來係想佢地玩得開心,如果反而令佢地吵架,咁我會送卑第二個,或者掉咗佢!
p.S.講既時候,語氣要firm。

公爵府

2024年龍年勳章

ivycwl 發表於 23-3-24 01:57
8歲就反叛期?
我真係感覺到我頭先血壓上升。

開始㗎啦!
俾options佢揀都唔得,
總之唔順佢意就發脾氣,
今晚個例子好明顯啦!
我對住屋企嘅都係問佢要軟定硬?
敬酒定罰酒?想一拍兩散就繼續發啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

掉左佢! 等佢哋下次知點妥協,千其咪心軟

子爵府

其實我好唔明,既然而家放咗喺個細嘅房,點解明天放大既房唔得。

佢地爭既根本唔係玩具,而係邊個話事。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我會話為左公平決定放在某一處
兩兄弟都見到的地方例如廳
如果唔同意又爭執
我就話而家打電話同送公仔既人講
你兩個為個公仔爭執
等佢收番件禮物或者等佢同兩兄弟傾下
我估佢地立即收聲
而且係公平

大宅

2023年兔年勳章

新屎坑吃香嘛,點都要爭下
另外換位思考:點解唔可以今日放我嘅房先,點解要讓細,次次都要讓,點解唔讓下我啫,我都想玩未玩過
以上係我以前細個曾經諗過嘅問題,我仲要夾喺中間。
依家我都唔會經常要求大嘅讓細嘅,
你兩個年齡隔得唔算遠,同佢哋講道理都唔太理解,慢慢嚟啦
❥—這世界很好,但你也不差—❥ ༶ඬ༝ඬ༶

男爵府

減齡達人勳章

ivycwl 發表於 23-3-23 22:05
件玩具本身我回到家已經係細既房入面。根本可能大既都冇打算要,所以姐姐房入細既房。

輪住一人一日好公 ...

我覺得大既唔係想爭"玩具",係想要"公平".
點解要有大讓細既概念?一世都改變唔到自己大過細既,就要讓佢一世?而且5歲都唔算好細,再而且大既唔係自己揀做阿哥/家姐,可唔可以掉轉做細佬/細妹?
我自己係大,細個好憎細佬,就係因為家長永遠要我讓佢。
我自己覺得,想兄弟姊妹和諧相處,首先要(令佢地覺得)你係公平!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

happymama2009 發表於 23-3-23 22:11
佢哋會爭次序,想放喺自己間房先。放唔到喺自己房先,就寧願放喺媽咪房(大家都冇)。
...

咁咪問,邊個肯做排第二,讓個第一位出來?可以自願禮讓,做到第二嗰位,其實係好特別,因為人人正常都會想爭第一!所以居然肯做到禮讓,真係好有風度,好錫屋企人,比個讚佢,因為睇得出,咁係好錫哥哥/弟弟,真係好欣賞呢種態度。

教佢哋處事,係要 win win,大家開心。其中一方輸或一拍兩散,都會有人唔開心,唔係好事。

大宅

2024年龍年勳章

我會玩遊戲,贏嘅話事。

男爵府

一三五,二四六,日放假咁咪得

首頁
12345...9

尾頁

跳至