0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

good_night_baby 發表於 23-3-28 22:43
原來唔記得答,我b而家食皇家美素,見佢都長肉,半人奶有時可以食下辣嘢熱氣嘢都冇咁有罪惡感
...
明白既,一返返工真係難啲堅持泵奶,所以我BB都要補下奶粉,我bb都係飲緊樓上媽媽講呢隻呀,味道淡淡地,bb飲完人奶都肯接住飲奶粉嫁。

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

其實在職仲要喂人奶真係要好有恆心,一黎番工又要拎好多野,做做下野又要抽到時間泵奶,又驚唔夠奶水。所以我個時都係半人奶,奶粉一樣飲到個仔肥肥白白

水晶宮

要返工又要泵奶係唔容易
唔好expect 可以全人奶
返工飲得水多要不停去wee wee, 飲得水少又無奶,唔好諗住無咁大壓力反而會多 d 奶
返工我自己一個A4 咁大嘅手袋,再加一個longchamp 袋裝飯盒,奶泵,奶樽,雪種袋等
我兩胎都泵到一歲,加補奶粉

複式洋房

我都試過呀,但原來真係做唔到,反而壓力仲大,奶仲少左
所以我最後都決定補奶粉

別墅

回覆 seaandhill 的帖子

BB食奶真係一個難題,我自己但求佢肯食,咩都冇所謂,有時冇泵都係餵奶粉,一樣肥肥白白好健康

大宅

如安排唔到時間可以嘗試餵奶粉, bb一樣健康又長肉, 最緊要媽咪無壓力。

大宅

虎到金來勳章

我都係在職媽媽,好理解哩種心情,放鬆d,唔好比咁大壓力自己。我果陣返工都會有時補下皇家美素,自己精神壓力都冇咁大。媽媽加油呀!

男爵府

平常心呀,泵到就泵啦,唔好搞到自己甘大壓力先。泵唔到個餐就補奶粉,我都係補皇家美素,一直keep住飲到依家差唔多兩歲啦

大宅

番工真係好難仲keep到全人奶, 泵奶又要睇同事面色, 又唔可以成日泵, 番工成日飲水都好難, 你又冇理由下下係度沖炒米茶, 跟住泵奶又要拎好多野(下省一萬字)
唔好俾咁大壓力自己喇, 自己既心理狀況都好重要, 補奶粉其實都好難避免

複式洋房

我明呀,做野要重新pick up返個節奏喎,又要提住自己BB好安全唔洗太擔心喎,奶量跌左要追又有壓力喎,不過好彩C6同老人家都好支持我,最後都係補奶粉,問左健康院始娘揀左hipp俾佢,因為個味同人奶好似,見到佢又補得好喎,食得訓得同之前一樣咁健康,個心終於放鬆晒,少左追奶壓力

洋房

係呀真係好難。要拎住一大袋野返工放工,又要小心保存啲奶,喺公司仲要同人爭泵奶房,有時多嘢做仲要搵時間泵奶!我嗰陣由主要埋身變成泵奶,搞到成日塞奶超辛苦!泵咗兩三個月都係開始過渡食奶粉(不過佢開始大個D我覺得都OK嘅)。人奶媽媽唔容易加油呀!

大宅

我覺得最好係番工前就開始俾BB補奶粉習慣下先, 如果唔係番左工人奶其實點都會跌, 到時仲要擔心佢夠唔夠奶食真係會冇心機番工, 我自己係俾美贊臣智睿

洋房

chunlingko 發表於 23-4-9 23:57
我明呀,做野要重新pick up返個節奏喎,又要提住自己BB好安全唔洗太擔心喎,奶量跌左要追又有壓力喎,不過 ...
jm講得啱呀…其實同事都好好人! 有時自己忙到唔記得時間會提返我轉頭…不過有時見客開會之類真係唔係話行開就行開, 我都係揀返隻似人奶嘅奶粉就ok, 阿仔飲喜寶冇咁甜淡口d, 食得幾好, 我壓力又細左! 照顧阿仔都照顧得好左

複式洋房

雙職媽媽真係會幾辛苦,我覺得睇情況補奶粉好啲,其實出面都有幾隻近人奶配方,我自己覺得enfinitas幾好,餵過覺得呢隻最近人奶味,銜接得算幾快,你都可以試試呀

複式洋房

冇錯…所以我個時堅持左半個月就補奶粉見大嫂2個小朋友補Hipp飲到而家又健康, 便便又靚, 就跟佢地補到去全奶粉, 一樣好健康…好彩屋企人好支持, 等我做個happy mum…jm都考慮下, 唔係餵人奶先係好媽媽ga

複式洋房

cococoli 發表於 23-4-12 17:37
雙職媽媽真係會幾辛苦,我覺得睇情況補奶粉好啲,其實出面都有幾隻近人奶配方,我自己覺得enfinitas幾好, ...
我仔都補Hipp, 一開頭好自責, 後尾見佢都同全人奶一樣咁健康, 好開心自己無做錯決定, 補完唔只多左時間休息, 仲多左時間陪佢添

別墅

回覆樓主:

完全明白!!而家生完第2個,其實都要抽時間陪大仔,將來復工後就更少時間,與其用時間泵奶不如陪下小朋友好過

洋房

堅持餵人奶嘅在職媽媽真係好偉大,返工記得飲水呀!試下泵奶時睇下bb啲相同短片,可以刺激妳分泌多啲乳汁㗎!

大宅

seaandhill 發表於 23-3-27 12:15
一心以為復工後定時泵,帶返屋企阿b就可以有奶飲,原來唔係想像中咁易

食奶粉

複式洋房

maggie_tamhk 發表於 23-3-29 22:23
如安排唔到時間可以嘗試餵奶粉, bb一樣健康又長肉, 最緊要媽咪無壓力。

首頁

尾頁

跳至