論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家姐姐周六去大街市買送, 一去個半鐘(連搭車30分鐘). 平日就係屋企附近買(5分鐘腳程), 一去30分鐘. 一日三餐全部佢發版. 我家兩大兩小.

大宅

原帖由 lawma 於 09-6-15 23:51 發表
你工人做了幾耐?如時間不太長,可以和她計數,來回路程20分鐘,一般在街市20分鐘(已經很足夠),比10 min. 佢taking,(其他已很足夠,因未包括講電話)一小時已十分足夠. 以前我第一次請工人什麼都唔識,好像你一樣,後來她走 ...

我個工人都做左年幾啦, 我同老公都覺得佢係果 d "意見接受, 作風照舊, 睬你都有味果隻" lor, 尋晚已經同佢講 "每晚諗明天買咩送, 唔洗係街市諗, 近排d菌好勁, 留係出面對你冇好處, 大吉利事講句 : 如果你有咩事, 唔止唔洗做, 仲要隔離7日, 到時你後悔都太遲" 佢個樣當時冇咩反應, 唉...講真真係十個工人, 十個都睬d顧主都傻啦, 佢地唔知死, 無計....唯有日日都提住佢, check住佢啦!

大宅

原帖由 kingkingmui 於 09-6-16 11:45 發表
我家姐姐周六去大街市買送, 一去個半鐘(連搭車30分鐘). 平日就係屋企附近買(5分鐘腳程), 一去30分鐘. 一日三餐全部佢發版. 我家兩大兩小.

我家4口, 每晚亦都係佢發版的, 所以我才唔出聲, 有得佢1.5 hrs 先返屋企 lor.

珍珠宮

樓主~

唔知仲以為你工人殘障架tim~~

大宅

原帖由 eeyore0728 於 09-6-14 17:42 發表
我個舊工人如果係屋企留下買餸 20分鐘攪掂返到屋企,因為好近........ 你嗰個太誇張啦! 仲有每日每日買完餸都要打比我, 咁我咪知佢有冇係出面鋪囉! 佢地d 人真係要睇緊d, 因為我成日都見佢地係樓下傾到唔想返屋企,有d ...

我已經有叫佢出門口call我, 返到屋企又要call我, 無時無刻都call我, 遲左返屋企我都會立即問佢點解咁遲, 佢就多多藉口, 有話要去藥房, 又要去超級市場, 如果我記得尋日已經去過果兩個地方, 我都立即丙佢 : 你要買d乜野要日日去呢?, 佢都冇聲出, 唔敢係電話 "駁咀", 如果我係屋企問佢, 佢一定比個 "死人黑面樣" 過我睇, 真係比呢d粉腸激q死 lor

大宅

原帖由 Siuchoi 於 09-6-16 13:46 發表
樓主~

唔知仲以為你工人殘障架tim~~

可能真係 "殘障" 架, 止不過我唔知 lor

首頁

尾頁

跳至