自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

lindia 發表於 23-4-15 09:22
校長、副校長直頭係土皇帝
大晒架。

係,就連特殊學校都係咁。我做過,校長係無上至尊的。

男爵府

回覆樓主:

現在的香港真可憐!天天被人罵

男爵府

唔止校園,公司,社會都大把呢啲情況
仲有好多傻人
可以點?可以點?

識人中二病,有爭執,乜都話報警
但呢啲中二病太多,唔會幫到佢地
結果有的有需要嘅都無人幫

仲有個社會好多時聲大夾惡就得
真悲哀

學校有啲人嚮老師面前扮晒乖,又或者佢地家長同老師熟
老師會偏幫

好多野都無能為力

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

感覺上韓國,日本欺凌比較嚴重,因受害者未必夠胆反控,司法不公。

男爵府

回覆樓主:

香港校園欺凌咁勁咩?日本美國仲勁喎

侯爵府

回覆樓主:

香港d學校有一班校董在背後話事及決策,就算校長ok或想為家長改善一d野,好似要通過校董會批准
eg 飯商及校車服務

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

年青新紀元 發表於 23-4-14 23:34
覺得香港有d既學校運作方法有d黑暗,過去有媒體指,香港是世界上其中一個最多校園欺凌的地方,想問bbk谷友 ...

校園欺凌有好多種,應該一向都有,只少我讀書時都見過,同有份蝦過人,不過算小兒科,即全班夾埋唔同某個人玩,長大後都覺得咁樣唔啱,不過職場上都有呢啲。到現在見到,除咗一齊唔同佢玩,仲有掉人既野去垃圾桶,或收埋人既野,仲有就係電視見到既打人,我覺得被蝦既,都只有轉校,先可以改變情況,唔好妄想可以叫老師幫手,因為我都聽過老師叫大家唔好排擠同學,有同學同老師講,佢同邊個玩係有人權,講既人只係小五,本身係學校都係乖學生。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

agnesbee 發表於 23-4-14 23:35
香港所有學校,視報警為洪水猛獸,真係好奇怪

何出此言?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

「過去有媒體指,香港是世界上其中一個最多校園欺凌的地方」
唔係掛,日本比香港出名多啦
咩媒體,俾個來源睇吓

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

katrinamama 發表於 23-4-15 18:04
香港d學校有一班校董在背後話事及決策,就算校長ok或想為家長改善一d野,好似要通過校董會批准
eg 飯商及校 ...

你間學校係咁?

當然學校有規管流程報價等,學校需要做正式招標程序,然後交俾pta評審,再由pta滙報結果,同學校一致通過。之後pta會持續監察

我就係做委員,pta開會學校有校長老師作為委員參與。基本上一齊商量的

校董校監係另一層面管理了,通常高層次d如老師招聘,大維修大工程,教學方向等

王國長老

katrinamama 發表於 23-4-15 18:04
eg 飯商及校 ...

你間學校係咁?

當然學校有規管流程報價等,學校需要做正式招標程序,然後交俾pta評審,再由pta滙報結果,同學校一致通過。之後pta會持續監察

我就係做委員,pta開會學校有校長老師作為委員參與。基本上一齊商量的

校董校監係另一層面管理了,通常高層次d如老師招聘,大維修大工程,教學方向等

大宅

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-4-16 14:21
你間學校係咁?

當然學校有規管流程報價等,學校需要做正式招標程序,然後交俾pta評審,再由pta滙報結果 ...

唔係間間學校的 PTA 都有咁大權。
我認識的學校普遍都唔係咁

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-4-16 14:11
「過去有媒體指,香港是世界上其中一個最多校園欺凌的地方」
唔係掛,日本比香港出名多啦
咩媒體,俾個來源 ...

毒果日報

大宅

學校內權力鬥爭,唔係我地常人可以想像到

首頁

尾頁

跳至