自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 23-4-25 10:44
咁早教bio chem, 準備入神科
一定好多家長 buy
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

水晶宮

baby-bath 發表於 23-4-25 10:14
學多啲係啱,但會唔會唔合年齡呢?

我細路幼稚園時已睇黒洞,白洞,霍金輻射,病毒傳播途徑等等,全是英文。

有興趣就唔深,冇興趣就1頭霧水,因為呢d深的題目YouTube 有用卡通形式講解好多頻道有播,接觸開就真的唔深,對我冇乜接觸呢類同無興趣就好鬼深。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我兩個小朋友讀的普通幼稚園都只係教最基本A FOR APPLE, B FOR BALL...呢類
未有小朋友果陣聽到樓主所講的都嚇一嚇.....但實際都要睇返家長取向同小朋友係咪真係吸收咁好...而好彩我兩個小朋友都唔係天才..都係徘徊返以前的教學就可以了

子爵府

香港教育風氣.. 教得愈來愈深, 愈推愈前, 究竟教育小朋友係咪需要咁樣?! 係呢個地方讀書就要依從呢個教育制度既玩法?!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

幾年前見幼稚園係
A for Alligator
B for Butterfly
C for Caterpillar

子爵府

老師教完C for carbon dioxide,咪要解釋返咩係二氧化碳…幼稚園學生明唔明架如果唔係淨係知有樣野叫carbon dioxide 咁又有咩用喎。

別墅

咁深,見到都暈啦

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

靚靚太 發表於 23-4-25 15:21
香港教育風氣.. 教得愈來愈深, 愈推愈前, 究竟教育小朋友係咪需要咁樣?! 係呢個地方讀書就要依從呢個教育制 ...

而家教既範圍大左,教既時間會教深小小,俾小朋友接觸下,但唔會要求佢地識晒

例如我小朋友K2會大概明白地心吸力、摩擦力、磁力等等,又會知道8大行星、黑洞,我地從來無教過,學校又無叫我去溫習,呢啲都係學校既時候自然吸收左

男爵府

Fishqqma 發表於 23-4-25 09:27
我見
a for apple
b for ball
呢幾個我小朋友幾年前幼稚園已經無見 但樓主果幾個好誇張

珍珠宮

baby-bath 發表於 23-4-25 10:12
睇完,叫朋友唔使生嘞

唔使唔生,叫朋友唔好讀個間學校

伯爵府

moma1023 發表於 23-4-25 10:11
A同C都算, B⋯⋯
幼稚園生真係理解到咩係生物多樣性咩

我個仔k2要寫拱杆。有咁多字要學,點解要學呢兩粒字先呢?k2好多細b連示範畀佢睇都唔會明白你做緊咩,更何況要寫。我覺得呢啲有啲多餘。搞到細路抗拒學語言。一嚟就學埋晒啲唔關自己事又難寫嘅字

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

靚靚太 發表於 23-4-25 14:58
實有家長BUY教得深呢套咖, 感覺高LEVEL左, 有咁既客先有咁既市場

極同意~
大事化小, 小事化毛.........

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 hkgra 的帖子

幾多家長好BUY 呢D學校﹐唔識你講既成語架只識越深越好

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

小朋友根本理解唔到太抽象概念,採用“懶”係深就以為勁的學校,是否適合從事教育?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sweetmomo 發表於 23-4-25 15:46
呢幾個我小朋友幾年前幼稚園已經無見 但樓主果幾個好誇張

間間唔同

大宅

回覆樓主:

其實二氧化碳係室氣中都好常見嘅化合物, 等同教動物園入面嘅師子老虎,都係一啲普通常識,覺得深之不過係因為以前我哋大個先教,其實我哋一出世已經接觸二氧化碳,反而獅子老虎仲遲先接觸

公爵府

mommyli 發表於 23-4-25 16:40
我個仔k2要寫拱杆。有咁多字要學,點解要學呢兩粒字先呢?k2好多細b連示範畀佢睇都唔會明白你做緊咩,更何 ...

直頭多餘。
其實喺呢個階段應該學象形文字相關嘅——花草木田土天上下手口心足⋯⋯ 要識讀識寫,識埋個意義。
呢啲反而係學習中文字嘅基礎,而家格硬教到咁深,除咗用嚟炫耀自己學校有幾勁,為乜啫⋯⋯

複式洋房

咁深

首頁

尾頁

跳至