自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

回覆 naylaw 的帖子

你狗狗都係走左1個月,咁你點頂過左?

男爵府

係會好唔捨得, 但狗狗唔需要辛苦, 咁諗個心舒服d, 主人保重。

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章

JennyCheung2111 發表於 23-4-25 16:44

你狗狗都係走左1個月,咁你點頂過左?

只可以盡量吾去諗,狗狗既物品都比哂人,只留左d衫仔同狗狗手毛,日子耐左會好少少

洋房

我5月1號就送佢最後1程,我會帶佢返屋企,因為本身狗狗一直都有我保護,我都驚佢唔捨得離開我,但我都希望佢下世可以開開心心

洋房

回覆 wbowbo 的帖子

謝謝呀

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章

JennyCheung2111 發表於 23-4-25 14:41
我家狗狗在星期6走左,我好傷心,佢突發心臟病走既,但我覺得如果我早d帶佢睇醫生,佢會唔會就咁走左呢,佢 ...

人同寵物一樣,終歸一別,只要佢生前你錫佢就已經好夠。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

洋房

回覆 veronicahung102 的帖子

我當佢女咁錫,所以更加唔捨得

侯爵府

2024年龍年勳章

granja 發表於 23-4-25 16:24
早睇獸醫點可以扭轉結局? 呢個病可以預早檢查得到?

只可以減慢佢衰竭….當年我家小狗就係咁!可以buy time, 盡力醫佢對得住佢比我嘅陪伴!

侯爵府

2024年龍年勳章

JennyCheung2111 發表於 23-4-25 16:39
多謝大家既關心,我其實我都覺得帶佢睇完醫生,可能佢都係好辛苦,但真係會傷心,其實你地d狗狗走左之後, ...

我一向對靈體吾敏感, 但我奶奶話有, 聽到佢腳步聲!

樓主你快收拾悲傷, 你諗下你小狗在生時好感應到你開心同憂愁? 佢肯定吾想你傷心太耐! 好好送別佢, 你同佢嘅緣份同記憶係一世, 要記住開心回憶!

侯爵府

2024年龍年勳章

veronicahung102 發表於 23-4-25 17:28
人同寵物一樣,終歸一別,只要佢生前你錫佢就已經好夠。
...

好同意你嘅講法! 終有一別, 只要珍惜一起既日子就好!

自從我家小狗走咗, 我哋好多年都無再養; 直到因緣際會遇上現在養的小狗,又一齊開心生活; 不過都吾會忘記走咗嘅小狗, 由我結婚到陪伴我孩子長大!

男爵府

我家狗狗走咗差不多一年,當時好自責自己唔細心沒早早察覺不妥,好傷心難過,朋友一直安慰也難以開解,他們已經周不時約外出逛逛找節目將時間填滿。
最後過得好啲,就是我領養了一隻差不多樣子的狗狗,這或者是別人看來一個自私方法,之後我的日子確實易過因忙碌了。
我仍然很想念她,她實在太懂性太氹人喜歡了,她的所有都是那麼令人不得不想念她,她是我的唯一

珍珠宮

JennyCheung2111 發表於 23-4-25 14:41
我家狗狗在星期6走左,我好傷心,佢突發心臟病走既,但我覺得如果我早d帶佢睇醫生,佢會唔會就咁走左呢,佢 ...

完全明白,我半內走兩隻貓,16歲同15歲,一隻係我第1隻養嘅貓,超乖可惜自小心臟病食咗好多年藥,一隻突發心臟病一星期就走咗。呢1年我都好傷心好失落

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

okgoodla 發表於 23-4-25 17:48
只可以減慢佢衰竭….當年我家小狗就係咁!可以buy time, 盡力醫佢對得住佢比我嘅陪伴!
...

多謝解釋。可以早知同作出反應固然最好,既然樓主冇幫隻狗預早檢查,佢都唔駛自責,唔好諗咁多"如果",同意你所講,要記住開心回憶。

伯爵府

狗狗16歲係好長壽了,坦白講,我寧願自己寵物心臟病話走就走,好過癌症受盡折磨先走,所以你唔好自責啦,生死有命嘛

洋房

謝謝各位,不過我真係唔想在養啦,我唔想在失去,其實狗狗陪我渡過左太多唔開心既野,所以先咁唔捨得佢,我爸爸走個年,狗狗知道,一直陪在我身邊,睇到我喊,佢會走過黎錫我,就係因為佢,所以個陣我都好快就忘記傷痛

洋房

回覆 juniormiu 的帖子

我都有朋友狗狗有心臟病,佢都睇醫生睇左差不多2年多了,但我唔清楚癌症走會點,我狗狗其實係半年前先檢查過,我都唔知點解佢突然有心臟病

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

16好叻了

洋房

回覆 mariefish 的帖子

都算係啦,不過我都想佢在長命d

首頁
12345...6

尾頁

跳至