自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Fongcs 發表於 23-4-27 18:12
我中完之後,真係甩左好多

因為好明顯額前零丁有幾條頭髮,零丁頭髮附近有D幼毛,我就知我條髮線後移左, ...

咁誇張?我唔知關唔關事

侯爵府

Iris.MAMA 發表於 23-4-28 18:03
有,關事嗎?

之前有報道長新冠呀,本港的中招後青少年都有部份脫髮,嚴重者甚至脫掉三分二,仍未有復原跡象

侯爵府

回覆樓主:

https://www.hk01.com/%E7%BE%8E%E5%AE%B9%E6%89%8B%E5%B8%B3/870352/%E9%95%B7%E6%96%B0%E5%86%A0-%E8%8B%B1%E5%A5%B3%E5%BA%B7%E5%BE%A9%E6%95%B8%E6%9C%88%E5%87%BA%E7%8F%BE-%E9%AC%BC%E5%89%83%E9%A0%AD-%E4%B8%AD%E9%86%AB%E6%95%993%E6%96%B9%E6%B3%95%E6%90%B6%E6%95%91%E8%84%AB%E9%AB%AE%E5%95%8F%E9%A1%8C

長新冠|英女康復數月出現「鬼剃頭」!中醫教3方法搶救脫髮問題

原文網址: 長新冠|英女康復數月出現「鬼剃頭」!中醫教3方法搶救脫髮問題 | 香港01 https://www.hk01.com/article/870352?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

大宅

Iris.MAMA 發表於 23-4-28 18:05
咁誇張?我唔知關唔關事
我覺得係關事,如果唔係諗唔到有其他理由導致脫髮

大宅

幾個月漂一次太誇張,把頭髮唔會頂到

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

漂染係最傷
近年白髮多咗d,都唔敢去染
就係怕脫髮,寧願白髮,都唔想無頭髮
而且近半年又食緊藥,副作用其中一種係可能容易脫髮,所以唔夠膽去染。

水晶宮

fionstone 發表於 23-4-26 15:20
我唔敢出去比人染,佢地通常唔會錫住你個頭連頭皮都染埋

我出去染會要求唔好太貼近頭皮,保留少少唔染,頭頂和兩側見到嘅位先染埋

水晶宮

ohmygosh 發表於 23-4-28 18:09
之前有報道長新冠呀,本港的中招後青少年都有部份脫髮,嚴重者甚至脫掉三分二,仍未有復原跡象
...

聽過,呢到都有jm分享過中完新冠後甩左4個月頭髮,脫髮係長新冠後遺症之一,睇好唔好彩,中呢個都幾慘,比無味覺仲慘

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Iris.MAMA 發表於 23-4-25 16:51
以前每隔幾個月漂一次髮,一年染幾次頭髮,當時覺得都唔算多。最近發現頭髮薄咗好多,跟住沖涼時發現原來每 ...

好傷
隔疏d先染
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

emilylam 發表於 23-5-2 11:44
聽過,呢到都有jm分享過中完新冠後甩左4個月頭髮,脫髮係長新冠後遺症之一,睇好唔好彩,中呢個都幾慘,比 ...

我都係驚中咗衰呢一味多過其他,本身啲頭髮都唔係多嗰種

大宅

Iris.MAMA 發表於 23-4-28 18:04
中藥洗頭水係邊一支?洗完頭髮滑唔滑架?可能我髮質問題,我用完鎖色洗頭水頭髮都係普普通通,要做焗油先 ...

梨奧美嘅茶籽人參洗頭水, 洗完好爽都幾滑, 入面都係天然成分, 等頭髮健康生多啲, 唔好用咁多化學野呀

別墅

ohmygosh 發表於 23-4-28 18:09
...

咁可能真係有機會關事喎,我係最近先開始發現頭髮變薄

別墅

ohmygosh 發表於 23-4-28 18:17
https://www.hk01.com/%E7%BE%8E%E5%AE%B9%E6%89%8B%E5%B8%B3/870352/%E9%95%B7%E6%96%B0%E5%86%A0-%E8%8B% ...

別墅

kikicheuk 發表於 23-5-3 11:49
梨奧美嘅茶籽人參洗頭水, 洗完好爽都幾滑, 入面都係天然成分, 等頭髮健康生多啲, 唔好用咁多化學野呀
...

唔該jm,我即刻買支黎用下先,而家好驚呀

侯爵府

2024年龍年勳章

相熟髮型師叫我唔好漂染,太傷髮

珍珠宮

Iris.MAMA 發表於 23-4-26 15:13
早5-6年仲未識野,諗住漂只係染多兩次,唔會差得去邊,點知家陣就出事

jm你本身啲髮質應該好靚,
我漂過一次頭,試完一次怕怕,不斷斷髮,成堆草咁

侯爵府

Iris.MAMA 發表於 23-5-4 12:01

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/807176/%E9%95%B7%E6%96%B0%E5%86%A0-%E5%85%92%E7%AB%A5%E5%BA%B7%E5%BE%A9%E5%BE%8C%E6%88%96%E7%8F%BE%E8%AA%8D%E7%9F%A5%E9%9A%9C%E7%A4%99-%E9%86%AB%E7%94%9F-%E6%9C%89%E5%B0%8F%E7%AB%A5%E7%94%A9%E4%B8%89%E5%88%86%E4%BA%8C%E9%A0%AD%E9%AB%AE

長新冠|兒童康復後或現認知障礙 醫生:有小童甩三分二頭髮

原文網址: 長新冠|兒童康復後或現認知障礙 醫生:有小童甩三分二頭髮 | 香港01 https://www.hk01.com/article/807176?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

揾返呢篇,有本港數據

侯爵府

登陸火星 發表於 23-5-4 12:13
相熟髮型師叫我唔好漂染,太傷髮

我個髮型師姐姐都係咁講

淨係轉天氣就會去做下頭皮護理

珍珠宮

ohmygosh 發表於 23-5-4 12:28
我個髮型師姐姐都係咁講

淨係轉天氣就會去做下頭皮護理

請問邊隻頭皮護理?大約幾錢?

侯爵府