自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

大宅

kenzi23 發表於 23-4-27 22:04
都有考慮,宜家勞工處話揾公司傾。

我公司试過攪工傷,有少少經驗。法例下,在末裁定是工傷與否,僱主係要糧期7日內出糧,唔係等保險公司比,僱主必須先比,僱主唔出糧,僱員通知勞工處,勞工處会联絡僱主及出信提醒僱主出糧,不能拖欠

大宅

kenzi23 發表於 23-4-27 21:54
公司態度好差,宜家連糧都唔出,咬住簽約600蚊俾,等於之前俾多左,仲要扣翻出黎,地盤砌磚,點都唔止600 ...

去到勞工處,政府部門只睇文件,即合約,出糧紀錄,而保險公司也是,所以估計佢地只会用600計算呀

伯爵府

上面岩
公司係要在正常糧期出糧俾你,並非要等保險公司俾佢才出俾員工。

當日僱員同意簽左$600合約薪金,$700出現金,即使唔簽冇得做,僱員都承認/接受左出現金,自然有風險。

大宅

藍尾巴 發表於 23-4-27 22:45
就算上庭都係600日,因為白紙黑字,你自己都識講無野證明到出緊1300。馬死落地行,睇下可唔可以唔係10萬, ...

明白,合約就係甘,不過很多同事都可以證明係日薪幾多,同埋建造業都有工種的平均人工,宜家公司連賠錢都唔想賠,人工又唔出,過多幾日就係拖欠2個月啦。其實我地都好無奈,距意思之前3個月工傷出多左錢,要扣翻,等於宜家無錢出啦,一直拖。

大宅

BO_BO 發表於 23-4-27 22:49
我公司试過攪工傷,有少少經驗。法例下,在末裁定是工傷與否,僱主係要糧期7日內出糧,唔係等保險公司比, ...

已經告知勞工處,但係都無咩回復,公司(明cheng)太子仔仲好囂張甘話,我地公司就係唔準時出糧啦,點啊,當住好多工人面前,因為個個都為左份工,可以點啊,我親人同公司,已經拖欠3個幾月,唔敢出聲,因為有一班人跟距一齊開工,驚開聲成班無得撈。仲話拖欠2個半月係合法,我真係唔明。

大宅

BO_BO 發表於 23-4-27 22:53
去到勞工處,政府部門只睇文件,即合約,出糧紀錄,而保險公司也是,所以估計佢地只会用600計算呀
...

保險公司話如果公司肯出證明,當時工作日數係幾錢日薪,就可以改。然後我地聯絡公司,公司話俾左保險,然後保險話無,公司話可能處理未甘快,後面再聯絡保險已經唔理我地,申訴無門揾勞工處,告知會揾公司傾,如果最後大家都唔同意就法院,我地已經馬上通知公司,公司都話你照填表格先,宜家等公司覆。

伯爵府

回覆樓主:

大細糧就係有哩個風險,商業社會只會睇白紙黑字證據。
希望你先生早日康復。

子爵府

2024年龍年勳章

kenzi23 發表於 23-4-27 23:25
保險公司話如果公司肯出證明,當時工作日數係幾錢日薪,就可以改。然後我地聯絡公司,公司話俾左保險,然 ...

政府系睇合約文件來計算工傷補償,如果吾滿意賠償就要民事訴訟,即揾律師搞,就有排搞,至於公司點解出出下糧吾出,因為簽約當時係$600日,但你話有時公司會出1300,可能公司後來知道要跟合約出600,所以就吾再出

子爵府

2024年龍年勳章

保險公司話如果公司肯出證明,當時工作日數係幾錢日薪,就可以改。然後我地聯絡公司,公司話俾左保險,然 ...

去得法庭就有排搞

子爵府

2024年龍年勳章

kenzi23 發表於 23-4-27 23:16
明白,合約就係甘,不過很多同事都可以證明係日薪幾多,同埋建造業都有工種的平均人工,宜家公司連賠錢都 ...

商業社會就係甘,所有野都系睇合約,就算上到法庭,法官都係睇合約,同埋建造業工種人工只不過系參考,無法律約束力,除非人工係低過最低工資

子爵府

2024年龍年勳章

kenzi23 發表於 23-4-27 22:35
嗯嗯,宜家距無同我傾,應該唔林住賠,提過下而無真正話賠。

如果公司嗰邊無再提賠償,即刻佢哋揾自己律師團隊計過勝算高,有排搞

大宅

出現金糧有冇交足稅,公屋富戶

珍珠宮

kenzi23 發表於 23-4-27 21:26
律師費會唔會好貴,距話唔洗我地俾,對方俾,距會分析,勝數大先會同我地打,覺得有小小陷阱感覺,未接觸 ...

個啲唔係律師,係中介人。
佢地長期係勞工處/法援個度兜客

男爵府

回覆樓主:

講真大公司叫你簽得$600日,
你都跟本冇得say。
你覺得你老公工傷係佢地第一單咩?
跟本就係簽$600日就係for 工傷claim錢問題啦!
你要大公司改,佢一定唔會so你,
So你的話米變左做虛假文書!

大宅

奇實我覺得有d怪,理應不是保險公司出證明,同埋正常程序係保險公司只會跟公司聯繫,不會答理僱員有关賠償。多口問一下,是那間保險公司

大宅

kenzi23 發表於 23-4-27 23:22
已經告知勞工處,但係都無咩回復,公司(明cheng)太子仔仲好囂張甘話,我地公司就係唔準時出糧啦,點啊, ...

你再催下勞工處幫手,問下能否直接告僱主。我公司之前幾單工傷,遲左少少出糧,勞工處已狂打比我地催出糧

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kenzi23 發表於 23-4-27 21:54
公司態度好差,宜家連糧都唔出,咬住簽約600蚊俾,等於之前俾多左,仲要扣翻出黎,地盤砌磚,點都唔止600 ...

你搵律師啦~ 大細糧無計嫁,文件見日薪$600,就係以$600嚟計。
公司要出4/5糧,以$600日薪計,一日有病假,一日都出呢個糧。

水晶宮

kenzi23 發表於 23-4-27 22:03
同埋病假唔俾做野,犯法啊。

又唔好講到犯法

水晶宮

kenzi23 發表於 23-4-27 22:35
嗯嗯,宜家距無同我傾,應該唔林住賠,提過下而無真正話賠。

因為公司賠咗,會影響保險公司賠償,保險拒賠嘅話,公司要自己賠。唔知傷幾重,公司有幾大間幾多經濟能力,一般工傷由保險公司嘅律師傾賠償。

侯爵府

曾經有人 發表於 23-4-28 06:19
出現金糧有冇交足稅,公屋富戶

人哋無話住公屋woo

首頁
12345...19

尾頁

跳至