跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

原帖由 tantanmama 於 09-6-16 14:29 發表
估唔到喺度遇到咁多鄰居添. 等豬流感過咗, 我地可以約落club house玩喎. 我而家每個禮拜六、日朝早都會同bb落去樓下公園晒太陽, 唔知有冇撞過你地呢? 其他地方就好少帶bb去.
我9月會放bb喺育嬰院, 但育嬰院只係返兩 ...

保護兒童會nursary係唔係好難入呢?

別墅

啲人話係, 我都幫個大仔一歲時報, 到兩歲先至收到個電話問我仲有冇興趣; 但個時我個仔已搵咗nursery, 咁佢又問我排唔排低班, 足足又等咗一年先至問我仲有冇興趣讀低班!

原帖由 Kobaby 於 09-6-22 16:19 發表

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 Kobaby 於 09-6-22 16:19 發表

我都唔知呀. 我報嬰院時, 佢地都有提我到個b一歲時就要即刻報名, nursery會優先收育嬰院嘅bb. 咁我問我個b 12月出世, 要插班做細仔, 會唔會有位? 佢地就話咁就好難, 連續兩年都冇插班位.....咁即係冇啦.
好在佢話我個b可以喺嬰院讀到2歲8個先去nursery, 到時可以做大仔, 收嘅機會大好多.

男爵府

原帖由 tantanmama 於 09-6-23 14:05 發表

我都唔知呀. 我報嬰院時, 佢地都有提我到個b一歲時就要即刻報名, nursery會優先收育嬰院嘅bb. 咁我問我個b 12月出世, 要插班做細仔, 會唔會有位? 佢地就話咁就好難, 連續兩年都冇插班位.....咁即係冇啦.
好在佢話 ...

原來係咁, 咁難咁我唔排喇.....
2歲8個月, 我會俾佢讀k1, 唔會讀nursary lu

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 Kobaby 於 09-6-24 16:49 發表

原來係咁, 咁難咁我唔排喇.....
2歲8個月, 我會俾佢讀k1, 唔會讀nursary lu

但K1會唔會又係咁, 冇乜學校肯收我地亞B做細仔呢? 如果有學校肯收, 我都會俾佢讀K1唔讀nursary.

大宅

其實係架, 如果小朋友讀左nursary, 無論係原本學校或出面心儀的學校, 收細仔讀K1的機會都大好多.

如果諗住一讀就K1而不讀nursary, 學校會concern 佢地的自理能力同學習能力, 所以係咁的情況下, 除非靠關係/間學校唔mind, 唔係想做細仔讀K1的機會真係好細.

以我所知, 做細仔入培正的機會係好微的.

原帖由 tantanmama 於 09-6-24 17:10 發表

但K1會唔會又係咁, 冇乜學校肯收我地亞B做細仔呢? 如果有學校肯收, 我都會俾佢讀K1唔讀nursary.

大宅

我都係住維景播!!! 我個囡囡係12月11日出世架!
如果你地有留意維景i天地既話, 上一期, 登左我個囡囡張相出黎架!!!

幾時約出來聚下呢??

不如, 大家訂下時間先啦!
abo2008.....星期一至五, 任何時間!

民房

回覆 20# katngan 的文章

我是將軍澳站..... 多多指教!!!
順便請教大家TkO的兒科醫生,那個好D?
謝謝.

大宅

原帖由 ambaby_mother 於 09-6-25 23:21 發表
我是將軍澳站..... 多多指教!!!
順便請教大家TkO的兒科醫生,那個好D?
謝謝.

我個囡出世開始就睇張敏華(富康)! 細心, 都好多人睇!

洋房

hello , Kobaby
6 月21日, 我係樓下識多佐一個同我仔仔同年同月同日同醫院出世及同住一座大廈的小妹妹 (我個仔仔出世早佢幾個鐘) --- 太有緣啦 !
你囡囡系邊醫院出世 ? 你系唔系都住坑口

原帖由 Kobaby 於 09-6-22 16:18 發表

OOO, YES!
我囡囡係12月10日呀! 竟然咁近就搵到同年同月同日生o既朋友仔。
good!

別墅

I was delivered in Union hospital on 10 Dec .

別墅

Hi ...abo2008, your baby girl is lovely and seems quite heavy. What is her weight now?

原帖由 abo2008 於 09-6-25 23:02 發表
我都係住維景播!!! 我個囡囡係12月11日出世架!
如果你地有留意維景i天地既話, 上一期, 登左我個囡囡張相出黎架!!!

幾時約出來聚下呢??

不如, 大家訂下時間先啦!
abo2008.....星期一至五, 任何時間! ...

大宅

原帖由 CSbaby 於 09-6-26 16:40 發表
Hi ...abo2008, your baby girl is lovely and seems quite heavy. What is her weight now?

上星期一健康院磅有16.5磅, 唔算重呢! 你囝囝呢??

你有冇參加你屋苑攪個o個親子游泳班呀?? 最衰維景
冇!

大宅

原帖由 tantanmama 於 09-6-18 12:28 發表

我通常9:00-11:00同亞b去1期公園, 果度大風d冇咁熱.
係保護兒童果間呀, 全將軍澳得一間育嬰院咋.

去1期公園d bb 通常係囝囝, 而3期通常係囡囡!
你的bb 係囝囝or囡囡??

遲D可以約埋一齊游下水啦! ha..ha..

大宅

原帖由 jjbe 於 09-6-16 13:25 發表
你地家多唔多蚊呀, 我家好多呀,
咬到我小B紅好多粒.. 好慘

你冇放蚊機嗎??

別墅

My son is around 8 kg.
No ar....
How about in OS, any summer courses suitable for 6 month-old babies?

原帖由 abo2008 於 09-6-26 21:52 發表

上星期一健康院磅有16.5磅, 唔算重呢! 你囝囝呢??

你有冇參加你屋苑攪個o個親子游泳班呀?? 最衰維景
冇!

男爵府

原帖由 CSbaby 於 09-6-26 16:38 發表
I was delivered in Union hospital on 10 Dec .

ooooo.........ME TOO!!!!!
It's a small world!

男爵府

原帖由 katngan 於 09-6-25 12:40 發表
其實係架, 如果小朋友讀左nursary, 無論係原本學校或出面心儀的學校, 收細仔讀K1的機會都大好多.

如果諗住一讀就K1而不讀nursary, 學校會concern 佢地的自理能力同學習能力, 所以係咁的情況下, 除非靠關係/間學校唔 ...

Yes, 呢個都係現實。

兩歲八個月可以讀K1喇,當然,要揀心儀學校就睇學校收唔收囉,實情亦係好多稍有名氣o既幼稚園都唔prefer細B,除非好smart o既bb(我都有同事o既12月bb入到有名氣o既幼稚園直接讀k1)。

我o既角度係, 其實,做大B定細B都冇所謂,細B 最初o係自理能力方面會冇大B咁好,但係呢o的o野好快都會追落後。至於,學習能力方面,其實真係只有頭幾年會有明顯分別,去到小學,大家o既能力都已經發展好,叻同唔叻都係小朋友本身+教養問題,同佢o既年紀唔一定有大關係。

當然,要唔要入讀名氣學校同埋做唔做大/細B都係家長價值取向o既問題。

我應該會o係TKO區搵一間肯收阿囡o既幼稚園就ok, 我prefer就近入學, 愉快學習, 唔想佢覺得返學係又遠又辛苦, 如果佢形成咗呢個感覺, 第時小學就好難搞。(其實呢個係我對學前教育所set o既目標, 當然人人唔同啦!)

民房

Thank you. 等我search 下個電話.
你BB很可愛. 多少磅?
我B仔剛去了健康院, 7.01kg ( 大約 15.7磅).

原帖由 abo2008 於 09-6-25 23:24 發表

我個囡出世開始就睇張敏華(富康)! 細心, 都好多人睇!

大宅

原帖由 CSbaby 於 09-6-27 09:43 發表
My son is around 8 kg.
No ar....
How about in OS, any summer courses suitable for 6 month-old babies?

個重量差唔多啦! 男仔係重d架! 我個囡既堂細老, 細5日, 都成20磅重!

os 乜都冇for咁細既bb, 所以我報左外出面既游泳親子班同playgroup ! 你去睇下會所有乜野啱你bb, 唔駛去咁遠呢!

首頁
12345...7

尾頁

跳至