自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

LL1999 發表於 23-5-15 22:03
身邊有 10 人都係第一次中, 係由 3 月到而家不同時期中的,
佢地都無去過外遊

我信~

水晶宮

Noahyip0909 發表於 23-5-15 22:23
我都有個朋友,經歷過2次全家人中,佢都冇中,但上星期中左了

Touch wood. c6 身邊人不停中,佢都無中過,已經無戴口罩好耐。

水晶宮

tkop 發表於 23-5-15 23:16
未中过的中左会否冇病徵所以唔知道?

有可能,不過我中嘅時候,c6 都有日日check,無隔離,日日一齊食飯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

小朋友無外遊,剛中

水晶宮

katrinamama 發表於 23-5-15 23:19
近期身邊第一次中的人多數要出席公司飯局,同埋公司好多人冇戴口罩,自己小心也避不到
...

我公司一直好多人中,唔關飯唔飯局事,之前禁堂食一樣有好多同事中,以前人人戴口罩,而家應該無10%戴,keep 住中嘅%差唔多,無因為除口戴而更多人中。

伯爵府

20162016 發表於 23-5-15 22:21
隨時嗰幾件又衝出嚟話戴口罩戴到冇曬抵抗力啫

專家都係咁講

南加州大學亞凱迪亞醫院(USC Arcadia Hospital) 傳染疾病控制首席醫師江華,疫情三年來一直工作在抗疫一線,他指出,戴口罩的利弊需從多方面考量,在不同時間、不同場合,不同的社會情況下應有相應調整。新冠病毒流行之初,戴口罩可保護易感人群,更可防止和縮小流行規模。一個新的病源體已在人群中大量存在,人群通過自然感染、疫苗接種建立了有效的免疫保護力,現在戴口罩不但不必要,更有可能造成負面影響。

江華表示,有些人認為戴口罩百利而無一害,這樣的觀點不科學,尤其對成長中的少年兒童。因為人體的免疫功能,在生命過程中接觸各種微生物逐漸成熟,如果一直戴口罩不接觸外界,免疫功能將無法完善。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-5-16 08:39
我公司一直好多人中,唔關飯唔飯局事,之前禁堂食一樣有好多同事中,以前人人戴口罩,而家應該無10%戴,ke ...

冇飯局平時都有堂食,唔會等到飯局先中

水晶宮

幸福花海 發表於 23-5-16 08:41
專家都係咁講

南加州大學亞凱迪亞醫院(USC Arcadia Hospital) 傳染疾病控制首席醫師江華,疫情三年來一直 ...

唔駛覆我,唔該!

珍珠宮

cargod 發表於 23-5-15 23:46
感覺上仲多人中過上年3月

上年3月多人中covid,而家乜都有

水晶宮

ernbe 發表於 23-5-16 08:42
冇飯局平時都有堂食,唔會等到飯局先中

而家食店都拆咗 d 隔板,感覺衞生 d

男爵府

阿Q想法,中咗去旋行,有抗體。

公爵府

回覆樓主:

早兩日商場搭有條自私精係咁咳又唔戴口罩係度播毒!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我囡3次出門旅行無中點知上星期中左

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

谷針後最高防護期首半年已過,多人中都正常,但大部份輕症!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

Gorgor0612 發表於 23-5-16 08:56
我囡3次出門旅行無中點知上星期中左

我女都是,去兩次旅行都無事,在香港反而中

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我身邊識幾個都係今個星期第一次中 昨日坐巴士時,樓下嗰層有個鬼佬冇戴口罩咳,我立即轉坐樓上,有個鬼婆又係冇戴口罩勁咳
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

牛年勳章

TATEYAMA 發表於 23-5-16 08:55
早兩日商場搭有條自私精係咁咳又唔戴口罩係度播毒!

呢啲自私精周圍都係。我三年來冇中過,上星期開會其中一個同事唔舒服都照開,開完會先至睇醫生話中咗Covid, 結果傳染咗俾8個人包括我。

有冇戴口罩都中!

男爵府

剛過去的星期六我姐夫中左(又係之前未中過ge),咁岩我兩公婆同埋幾個家姐又去左佢屋企打麻雀兼一齊食晚飯。但我哋其他人已中過哂(只有佢兩公婆未中過)。現在大家都未有病徵。佢老婆即係我家姐剛做完化療,而家都驚緊,好彩未有病徵。

已刪除用户

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係, 計埋我知道既有10 個三年未中過近排中.

首頁

尾頁

跳至