自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

個個叫樓主轉託兒, 全日幼稚園/幼兒園.
你以為真係話轉就轉到, 話搵到就搵到咩, 就算俾你排到, 搵到, 轉到. 小朋友又要重新適應. 或者本身好難先入到名幼, 一般全日幼稚園/幼兒園學術方面都唔係太好, 唔通讀讀下名幼又放棄咩.
現實係一時三刻, 家人唔伸出援手係好無情.

子爵府

牛年勳章

gallygally 發表於 23-5-23 08:51
呢度jm成日話要收錢先湊, 好似樓主咁臨急臨忙搵人湊, 都要逐日收錢, 所謂親人都斤斤計較, 真係會心淡的. ...

確係有啲父母向錢看

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

請住本地保姆先,橫掂都係要俾錢

侯爵府

從另一個角度睇
我就曾經係屋企人因為工人問題, 突然要個仔每日過阿媽屋企(那時我同住)
午餐, 晚餐都喺我屋企食, 佢哋午餐偶爾會買啲材料嚟(意粉之類), 從來冇俾過錢
放咗個仔過嚟就完全唔理, 祖母仲要勞心勞力教, 始終細路仔點都會百厭
淨係叫佢做功課都激到嘔血
講真, 短時間幫吓冇所謂, 父母見長老幫了就開始懶懶閒唔急搵工人
俾錢都唔想幫啦, 自己生的仔自己諗辦法, 家人唔係老馮幫你的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

MiMicc南 發表於 23-5-23 09:13
99 咪仲衰…..
點解 99 仲衰?會唔會係你自己偏見?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

elleccy 發表於 23-5-23 08:40
雙職家庭靠工人姐姐湊小朋友,撞到個肯比野食小朋友,準時接送返學放學既工人姐姐已經要感恩

本身準時比外 ...

我都經歷過你這階段,叫做捱完。。。幾粒鐘試過,極少叫父母凑,因年纪大,99就講明唔凑。
問心,凑细佬好大責任,有錢也未必願。將來若幸運有孫,我都唔多想。
自己子女自己湊,唔好寄望,少失望。。。捱下小孩大小小就會輕鬆d,加油JM

珍珠宮

回覆樓主:

唔係話老奉要幫手湊,但一家人,逐日計錢,唔好話親情,連義氣都無,其實朋友都不如!
你俾幾多家用俾外家?
我都係樣樣靠自己,所以一早講明,只係俾少少錢外家當下零用,唔會多,亦無能力俾多,佢地想要點嘅退休生活,係應該要自己計劃好!
唔好執著孝不孝,有D人陪父母食餐飯,父母知足都可以讚上天,有D係份糧俾晒,已經搞到自己前路惘惘,都仲要俾父母怨佢不孝!

michellechiu02    發表於 23-5-23 13:50

大宅

有時覺得唔太公平,四大長老,有d婆婆返開工賺1-2萬,就有藉口唔使幫手湊孫,最多星期六日去玩下,個奶奶無返開工/早退休,就一定要奶奶幫手,唔幫手就係罪,家用最多咪額外俾多2-3000蚊(婆婆果邊都有收家用)所以呢d真係講家庭大愛,問心,小朋友大個後最多都係錫自己父母,我見好多長老湊到個孫小學就唔使點幫手,關係都疏離返,大時大節先hi bye, 有付出無收穫咁

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

唔俾野小朋友食,湊仔續日計錢又係過份,間唔中有突發事幫下手唔需要咁計較,但長期要家人幫手湊仔俾錢係好應該,唔好撈埋黎講

珍珠宮

gallygally 發表於 23-5-23 09:41
你以為真係話轉就轉到, 話搵到就搵到咩, 就算俾你排到, 搵到, 轉到 ...

係啊,邊有話轉就轉到
仲有啲長老催婚催生得把口
生之前話幫手湊
生之後,仲問仔女攞錢
話同老友一齊返內地買樓退休
我妹分享俾我知,佢識有啲媽咪就係咁焗住要辭職湊
家嘈屋閉,個老公一人擔起頭家
有個媽媽仲想離婚,覺得男家夾埋老公騙婚

男爵府

我個人好絕情比著我會立刻停家用
其實有人話四大長老係咪應分湊孫,同樣地做仔女係咪老馮養父母(尤其大貪果d)?
我唔覺得答案係100%得一個
人人屋企情況唔同
有d仔女做得好差,父母都唔介意同住照顧3餐兼幫手湊孫
又有d父母苛索無度,唔通就要愚孝?

男爵府

樓主似是只發post而唔參與討論。生小朋友前就要plan定點湊,生左再講晦氣說話都冇用。工人唔夾咪試多幾個搵囉,辦法總比困難多。怨言改變唔到現實狀況。

水晶宮

畀面勳章

雙職家庭靠工人姐姐湊小朋友,撞到個肯比野食小朋友,準時接送返學放學既工人姐姐已經要感恩

本身準時比外 ...

上fb揾托兒姨姨

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

gallygally 發表於 23-5-23 09:41
你以為真係話轉就轉到, 話搵到就搵到咩, 就算俾你排到, 搵到, 轉到 ...

點解你生仔要關你家人事?家陣係你生定係你家人生?

子爵府

vivibabyvivi 發表於 23-5-23 09:54
點解你生仔要關你家人事?家陣係你生定係你家人生?

亞樓主講緊工人真空期呀, 睇黎你都係仔女有事都唔幫手果類父母

子爵府

雙職家庭,肯返工、肯生仔,對社會絕對係好,工人吾係甘易請到個好。
社區應加多加強托兒服務,雙職家庭吾係吾俾錢,係俾錢未必搵到個幫到佢嘅幫手。
甘多綜援人士,政府應該俾工作佢哋,例如係托兒中心湊仔。

大宅

本身準時比外 ...

你住邊一區?其實每區都有香港保母,我之前也參加了,因為我家的大了,我一個人在家,覺得好悶,所以參加了。你可以去附近,參加社區保母,幾好的。

珍珠宮

最緊要即刻再請工人,工人唔係個個差,你遇到一個好些,就已經解決問題

臨時可以請鐘點,保母

其實當初外家肯要錢幫,起碼好過唔講錢,或唔需要錢,一早唔幫

至於幫幫下點解唔幫,可能湊得太辛苦,年紀問題,或在教養上,同您哋有衝突,唔想影響大家關係

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

gallygally 發表於 23-5-23 10:00
亞樓主講緊工人真空期呀, 睇黎你都係仔女有事都唔幫手果類父母

你話有急病當然會幫。

真空期真幾耐?可以係幾個月,點解唔請本地姨姨幫住手先?

大宅

育嬰園用家路過
育嬰園成日都會有突發野返唔到學
同埋小朋友太細會群體感染
我地果間由1月到而家d小朋友全部輪住病
病左又一個星期返唔到學,成個4月返得果一星期學,同爸爸輪流拎NPL
學校裝修又話一個星期唔返得學
延展延到7點
搵份工要準時放工好難,遲5分鐘走都差d過7點
當人地仲做緊野,自己要準時走好大壓力
每日趕頭趕命
如果搵學校附近就人工低

最尾都頂唔順請姐姐,等緊姐姐到

但育嬰園都會照返,起碼會確保BB有野學,有飯食

首頁
12345...6

尾頁

跳至