自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Jameskey 發表於 23-5-25 16:49
理科出路好, 但真係要讀到先得, 數學唔算好要慎重考慮, 真係識人留級一年揀返文商.. ...

佢間學校可以俾佢留級重新揀科?咁又幾好喎,不過嗰位同學仔留級一年佢接受到?
我個女數學麻麻哋,所以佢揀科我又擔心

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

mark111 發表於 23-5-25 17:00
回覆 家家公主 的帖子

佢有冇同你講過讀生物方面有咩難題?

完全get唔到喎
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

回覆 jenniferzhu 的帖子

護理系最緊要讀生物, 我見理工必需有讀生物.我覺得化學都有少許關係.
但一般學校選得讀生, 化, 物通常都比成績較好的學生選哂,
如果你囡成績是級中至後或許未必選到.

生物 - 多野記
化學 - 理解, 邏輯, 少少數學
物理 - 無讀, 但好似數學多D, 同理解

另外局外人提, 其實係你想囡讀護理系定你個囡想讀,
因為護理系未必人人合適, 都幾辛苦同有依個心, 唔怕血等厭惡工作才能做.

水晶宮

畀面勳章

jenniferzhu 發表於 23-5-25 16:44
所以我依家睇佢咁樣填有啲擔心
請問讀護理嘅話係咪一定要讀埋化學?我以為有生物已經OK
...

有冇參考下學友社?

https://student.hk/ebook/ebookDetails?id=32

入面有一part清楚講咗大學想讀乜,高中應該揀乜科,例如中大護理學系,講明高中要讀d乜科(+是優先考慮,三角是額外計分比重)

我女嗰時揀科,睇住來揀

btw佢chem中三時好高分的,又見好多大學課程也要求chem,所以揀咗,但佢而家話chem好難

attach1_sign/tmp/phpLuynQq
attach2_sign/tmp/phpQFxd7i

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔知對你有冇用,不過可以參考一下, 睇下有機會讀到乜嘢課程。雖然升咗高中會好唔一樣,如果選修科啱讀可以好好成績,但係語文科會好影響入唔入到學位

今年日校生有四萬零幾
attach0/tmp/phpjF6ftB
總有離別的時候

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

幪面超人 發表於 23-5-25 17:03
回覆 jenniferzhu 的帖子

護理系最緊要讀生物, 我見理工必需有讀生物.我覺得化學都有少許關係.

我睇咗高中揀科册子,如果讀護理嘅話中大同理大都要讀生物科,但係佢學校嘅老師竟然話化學科,所以我非常唔理解佢咁樣講。
我女嘅成績係我眼中係麻麻哋,佢喺學校全級排名大概三十幾至40 名左右。
因為我個女對未來冇目標,冇話想做乜嘢職業,所以我建議佢讀護理,跟住佢就以護理為目標嚟揀科目

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 23-5-25 17:04
有冇參考下學友社?

https://student.hk/ebook/ebookDetails?id=32

呢本我有睇,我個女冇你個女咁乖自己睇住嚟揀
attach1/tmp/phpu78B7H

珍珠宮

Chowying 發表於 23-5-25 17:14
唔知對你有冇用,不過可以參考一下, 睇下有機會讀到乜嘢課程。雖然升咗高中會好唔一樣,如果選修科啱讀可 ...

唔該你

大宅

樓主學校無talk?
有冇 提供過 選科條件
eg 1x 2x 3x 可提供科目選擇
仲有家長日 老師都無比意見
有冇生涯規劃堂

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我自己覺得,護理真係要自己有興趣先得,護士嗰啲真係厭惡性,唔係人人頂得順
同埋而家護理收生要求高,因為好多人爭

男爵府

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-25 16:17
數學成績麻麻地,就唔好揀M1同物理,隨時讀到懷疑人生,入大學係鬥高分,唔好人揀你又揀,全理科唔容易讀 ...

同感

珍珠宮

jenniferzhu 發表於 23-5-25 15:40
我女今年中三,要交升中四揀科表。佢學校B 2 C,佢成績普通,中文差(唔合格)英文好啲。

佢冇咩目標咁, ...

Band 2C, 數學又麻麻,修M1真係要想清楚。集中應付core 數好些

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 23-5-25 16:28
明白,唔該你
佢嘅補習老師就係建議讀容易攞高分嘅科目嚟讀,但係我個女話對嗰啲科興趣唔大
你睇吓佢 ...

容唔容易攞高分好睇個人能力,有冇興趣都會有好大影響。
其實你女兒學校係咪衹能夠揀2x ,即係衹能夠揀2科選修科去讀? 如果衹有2x 的話真的不能退修,要極小心去選擇。
女兒自己喜歡邊啲科目多啲?喜歡背嘢嗎?個人細唔細心? 如非理科人或者唔好揀曬理科,若能吹得下其實經濟唔難,易合格衹係較難高分。

公爵府

好老實,band 2c 其實唔駛諗中大理大嘅護理,你睇收生分數就明白。
DSE 真心講,除非佢好想好想+肯為目標努力,否則一定係睇能力在哪兒。

水晶宮

畀面勳章

jenniferzhu 發表於 23-5-25 17:20
呢本我有睇,我個女冇你個女咁乖自己睇住嚟揀

唔關乖唔乖事,只係你女暫時冇目標,唔清楚自己想點

男爵府

好多成績好既學生都係揀Phy Chem Bio, 會唔會大競爭,難取好成績?
:wave:

公爵府

老師嘅意思應該係生物+化學,唔係齋化學。你睇八大以外嘅院校護理收生資料實際d。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-25 17:51
容唔容易攞高分好睇個人能力,有冇興趣都會有好大影響。
其實你女兒學校係咪衹能夠揀2x ,即係衹能夠揀2科 ...

係呀,只有兩個選修科目,揀咗之後冇得退出,都唔可以退科,所以我比較緊張。
我個女鍾意英文多啲,其他科都麻麻哋,最差係中文。唔鍾意背嘢、唔細心、人比較文靜唔多喜歡講嘢
有建議佢揀經濟,但係佢唔鍾意

公爵府

我建議專心讀好3+3,keep 住6科,花時間落中文度,至少要合格,否則乜都無。
最worst 可以drop 一個選修,一般其實係睇best5,多一科係防失手。DSE 係好深架,唔好輕視。如果夾硬3+4,佢跟唔到只會打擊佢鬥志。

首頁
12345...7

尾頁

跳至