自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我相信每個人天份不同,等於有d人學跳舞會比較易上手,有人如我始終手腳不協調。咁有d唔駛點溫都考得高分,我信架,當然加點努力+一點點運氣就更上層樓

珍珠宮

開心吸收勳章

goodbuyer80 發表於 23-6-4 14:40
考試成績好好,但自稱好少溫書,其實佢係咪扮的?背後花大量時間溫書?定真係冇乜點溫都拿到好成績?
...

有啲人的確係讀書嘅料。佢哋通常做嘢好專心,記憶力,閱讀能力同理解能力都超強。有啲連運動都好叻。

大宅

回覆樓主:

我仔以前k3嘅時候已經識好多中文字,去飲茶嘅點心紙,餐廳嘅餐牌,佢真係90%都識得(當然唔識寫出嚟)……個女就小一都就連學咗好簡單嘅生字都唔識……
數學仲衰,連10隻腳趾都數埋都唔夠用……

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主個問題太籠統,讀書叻唔叻的確好講天份,不過後天努力都好重要。

至於係咪唔駛點溫都有好成績,就要睇下咩科啦,就算十優狀元都冇可能完全唔駛溫書考天才。
不過好似數學科,我仔小學從來都唔駛溫書,測考成績長期都係九字頭,至於去到考DSE,點都要自己操下數嘅,不過用嘅時間真的唔算太多,英文科亦都係唔駛點溫習,但係我仔會經常上網同睇英文書嘅人,所以英語能力亦算強。我仔最終DSE 成績. Maths .Eng. M2都取5星。

公爵府

baby.kaka 發表於 23-6-4 15:54
我仔以前k3嘅時候已經識好多中文字,去飲茶嘅點心紙,餐廳嘅餐牌,佢真係90%都識得(當然唔識寫出嚟)…… ...

我相信每個小朋友都有佢特別突出嘅地方。
唔好將女女同哥哥比較,幫女女搵出佢嘅能力所在。

水晶宮

考試成績好好,但自稱好少溫書,其實佢係咪扮的?背後花大量時間溫書?定真係冇乜點溫都拿到好成績?
...

你呢?
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有。由細到大考頭3,就算高中公開試,讀大學都無乜點溫。特點係過目不忘。

翡翠宮

牛年勳章

確實有啲咁既人,當年我讀書都有呢類同學,天資聰穎唔需要死溫爛溫,大學入神科。
我兩個細路有啲小聰明,書要溫但唔需要好長時間,上堂專心,溫1次已經記到九成。記性好,領悟力高,呢啲特點好細個已經睇到,不過到咗中學就會係另一回事。

大宅

moma1023 發表於 23-6-4 16:00
...

咁我都係睇到呢個post先咁噏幾句……唔係刻意去比較,反而我內心係偏心個女嘅……

水晶宮

...

叻的人係有溫書,只不過佢地係短時間内高度集中的溫!當人人發緊夢上堂時佢地係溫緊,同記入腦。

子爵府

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-4 15:58
樓主個問題太籠統,讀書叻唔叻的確好講天份,不過後天努力都好重要。

至於係咪唔駛點溫都有好成績,就要睇 ...

咁Chem, bio嗰啲係咪都唔使點溫就有不錯成績? 咁考完mock至DSE期間咪好得閒?

大宅

moma1023 發表於 23-6-4 16:00
...

其實我覺得睇到你呢個勸喻留言真係好窩心……
代女女向你講聲「謝謝你,靚靚姨姨!」

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Bloomberg 發表於 23-6-4 15:32
仲有一種叫做考試運!
呢樣嘢唔係人人都有。

真,當年考公開試,同學唔夠時間溫,重點背4題
考試5揀3(好似)答,佢只溫4題中3題,啱啱好

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我自己係屬於呢種
無成績勁叻,但夠用。自有竅門快靚正咁溫,所以事半功倍
而且我有個天賦,係唔識都可以吹一大篇,總會周圍執到分。寫字快轉數快。如果遇上思考分析嘅題型會較著數(有時吹水題就差在佢文筆夠唔夠好可以寫到似陳陳)

水晶宮

我女係唔洗點溫習就可以攞到ok成績嘅人,不過老師話佢上堂好專心。

返到屋企就專心打機追星。

而家讀大學,同學好多係學霸,仲要係勤力嗰隻,佢咁懶,仲浮游在中游位置,收貨了

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我個女,記性好好,i用十幾分鐘溫背默都可以攞高分,但唔肯溫書,我成日話佢浪費咗佢嘅天賦。

子爵府

CathyChan1126 發表於 23-6-4 15:00
多數讀書叻都係要天分,加記性好
我眼見都係咁
讀一讀,教一教就識

yes

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Chiuchoiluck 發表於 23-6-4 16:28
咁Chem, bio嗰啲係咪都唔使點溫就有不錯成績? 咁考完mock至DSE期間咪好得閒?
...

Chem .Bio 都有嘢要背,點可能唔使溫, 所以前面我都有講,樓主話完全唔使溫可以有好成績,其實都要睇科 ,只不過讀書叻嘅孩子, 通常領悟力同記憶力都比別人強, 人家溫幾次可能佢溫一次已經搞掂。

公爵府

baby.kaka 發表於 23-6-4 16:30
其實我覺得睇到你呢個勸喻留言真係好窩心……
代女女向你講聲「謝謝你,靚靚姨姨!」
...

講到我有啲唔好意思添
因為我係冇乜天資嘅人,所以整個中小學階段喺屋企唔係幾好過,一時間有感而發⋯⋯
不過我肯定你係一個好媽媽,繼續同囡囡一齊努力呀

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

好多都食專注力藥才品學兼優
冇食又叻嘅
未見過

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊