自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

牛年勳章

Littlecatta2013 發表於 23-6-9 21:23
用得鑄鐵鍋好少成個煲連蓋連料移動,呢樣要睇個人習慣

都係嘅,通常空煲放爐頭,再加料加水,但都要洗,因為冇洗碗機,驚就咁洗都太重。
謝謝你的建議呀!

珍珠宮

不離不棄 發表於 23-6-9 21:23
Amazon 買比香港抵?26cm大概幾錢?
我平時炒餸用中式鐵鍋,所以想買個鑄鐵鍋煲湯用。
...

Amazon 買連運費$2100
一田做promotion好似2400咁上下

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

不離不棄 發表於 23-6-9 21:24
好!搵日同老公去試下上手的感覺,有時佢煲湯,有時我煲,最好兩個都接受到個重量
...

如果佢肯每次洗就冇問題 最重都係洗時

大宅

牛年勳章

Ononluk 發表於 23-6-9 21:16
LC 個蓋唔夠鎖水,我兩隻都有所以有比較。LC 好處係輕少少。

謝謝分享!咁我應該唔會買LC了,我想要鎖水好的

大宅

牛年勳章

波子 發表於 23-6-9 21:17
我之前有個28cm Staub用嚟煲湯,超重頂唔順搞到手痛,用咗幾次後二手市場放咗 ...

我都驚係咁,所以問下用家的意見,大家都好好,俾左好多建議我,BK真有愛!

大宅

牛年勳章

pomanlife 發表於 23-6-9 21:18
我用26cm 5L嗰個,4人家庭夠用,煲湯好飲,2015開始用到而家

你覺得重嗎?我原本係諗住買26cm的,但驚重

大宅

牛年勳章

Littlecatta2013 發表於 23-6-9 21:26
Amazon 買連運費$2100
一田做promotion好似2400咁上下

明白明白!咁可以上去Amazon 睇下,謝謝你(emoji)

大宅

牛年勳章

bibi2013 發表於 23-6-9 21:26
如果佢肯每次洗就冇問題 最重都係洗時

係囉,我就係驚太重,大家都唔肯洗,咁就會少用,就浪費了

侯爵府

2024年龍年勳章

用26cm Staub煲湯,因為有湯料,4人家庭緊緊夠飲,但十分重,很少用,寧願用高壓鍋,煲身輕又快煲好。另外,炆嘢用1H電飯煲,唔使睇火,鎖水好

大宅

牛年勳章

登陸火星 發表於 23-6-9 21:32
用26cm Staub煲湯,因為有湯料,4人家庭緊緊夠飲,但十分重,很少用,寧願用高壓鍋,煲身輕又快煲好。另外 ...

IH電飯煲都有,都有用過高壓鍋,但唔係咁鍾意,謝謝你的建議!

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有個28cm,宜家只會用黎做㷛仔飯! 鎖水係好但真心重,用多兩用會放棄,成日驚跣手扑爛埋sink 盤! 你去秤下睇下接唔接受到! 其實好多品牌不銹鋼湯煲鎖水都做得好好,去永安望下

水晶宮

我3人,用26煲湯都稍嫌唔夠,你4人喎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

牛年勳章

gunpowder 發表於 23-6-9 21:34
唔使客氣,你可以去門市比較下先
另外我知道Staub有出24cm加高既煲
咁就應該勉強夠4人家庭

好呀我!謝謝你的建議,我諗住去永安,一田睇下實物,感受下佢的份量先

大宅

牛年勳章

Gorgor0612 發表於 23-6-9 21:36
我有個28cm,宜家只會用黎做㷛仔飯! 鎖水係好但真心重,用多兩用會放棄,成日驚跣手扑爛埋sink 盤! :thin ...

我都驚係太重,買返黎得個擺字。謝謝你的建議,我去永安睇下先。

大宅

牛年勳章

bmuimami 發表於 23-6-9 21:36
我3人,用26煲湯都稍嫌唔夠,你4人喎

26都唔夠?(emoji)
咁我要諗清楚先得,28應該真係太重,我相信買左都應該少用。
謝謝你!我去永安感受下24,26同28的分別先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

不離不棄 發表於 23-6-9 21:37
我都驚係太重,買返黎得個擺字。謝謝你的建議,我去永安睇下先。

係呀!買容易收藏難,買左唔用又篤眼篤鼻,尤真大件廚房嘢! 買之前三思

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

煲湯同炆餸煮出黎既容量相差好大,如果要一煲走天涯,有大買大好d,第日仔女大左都要煮多d餸。

我用28cm 煲,煮5 人餸係大得滯,炆一餐牛腩d材料墊底咁,炆兩餐好d。我未用過黎煲湯,不過焗雞,煮豉油雞髀,煮risotto 等就好夠位。

我比較少拎個煲,煮餸時係個煲放上爐上,我一邊加水(要注意溫差)或材料,多數畢餸上碟,間中我至會成煲上。

大宅

牛年勳章

Gorgor0612 發表於 23-6-9 21:41
係呀!買容易收藏難,買左唔用又篤眼篤鼻,尤真大件廚房嘢! 買之前三思
...

係呀!就係咁,之前已經試過,而家就變成雞肋

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

不離不棄 發表於 23-6-9 21:29
你覺得重嗎?我原本係諗住買26cm的,但驚重

我覺得ok 呀,主要煲湯好飲,咁多年用黎煲湯,連隻老好慳既都話冇買錯

平時大火滾一陣之後我就用細火煲,煲到熄左火都係電磁爐度唔郁佢,飲湯之前煲返熱,畢晒湯同渣先洗,就唔係咁重既

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊